ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Παρά τον αυταρχισμό ο αγώνας συνεχίζεται

Ακόμα και μέσα στα ξενοδοχεία τοποθετήθηκαν αστυνομικοί, αν και η απεργία είχε ανασταλεί. Διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων κατά του δικαιώματος της απεργίας

Το άκρως αυταρχικό και αντεργατικό της πρόσωπο έδειξε και η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή τη φορά στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αττικής, με την αξιοποίηση των δικαστικών αρχών που χαρακτήρισαν παράνομη και καταχρηστική τη χτεσινή 24ωρη απεργία του κλάδου, όπως αξίωσαν οι μεγαλοξενοδόχοι!

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αθήνας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και των ξενοδόχων να φρενάρουν τους αγώνες τους, να τους καταδικάσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, βγήκαν χτες στους δρόμους, κατήγγειλαν τη βιομηχανία των δικαστικών αποφάσεων που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατ' εντολή της εργοδοσίας και με τις οποίες βγάζουν όλες τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές. Δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων, για πλήρη και σταθερή εργασία, για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, συνεχίζεται!

Υπενθυμίζεται ότι προχτές (Τρίτη) η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής προσέφυγε με αγωγή της στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Ελάχιστο χρόνο μετά την επίδοση της αγωγής, η διοίκηση των δικαστηρίων έσπευσε να ορίσει δικαστή και να εκδικάσει την αγωγή! Ο δικαστής κ. Φώσκολος μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης εξέδωσε απόφαση με την οποία και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι από την ώρα που επιδόθηκε η αγωγή και ορίστηκε η δίκη οι ξενοδόχοι ανακοίνωναν στους εργαζόμενους, στους διαδρόμους των ξενοδοχείων, ότι η απεργία θα κηρυχτεί παράνομη!

Διάβημα διαμαρτυρίας

Δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του κλάδου πραγματοποίησαν χτες το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης, όπου και κατήγγειλε έντονα τη βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων που έχει στηθεί ενάντια στο δικαίωμα του εργαζόμενου στην απεργία. Υπογράμμισαν ότι οι ευθύνες είναι πρώτα και κύρια πολιτικές και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους. Ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του, ζήτησε τη δικογραφία για να «ερευνήσει» την υπόθεση. Στο χτεσινό διάβημα συμμετείχαν ο Αντ. Αντανασιώτης εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας.

Νωρίτερα στις 5.30 τα χαράματα συνδικαλιστές του κλάδου και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων της Αθήνας που εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν έξω από τις πόρτες των ξενοδοχείων «Χίλτον», «Αθενς Πλάζα», «Μεγάλη Βρετάνια», «Κάραβελ», «Τιτάνια», «Λήδρα Μάριοτ», «Μετροπόλιταν», «Ιντερκοντινένταλ», «Κινγκ Τζορτζ», «Ηλέκτρα», «Ηλέκτρα Παλλάς» και αλλού.

Παρά το γεγονός ότι η απεργία είχε ήδη ανακληθεί, η κυβέρνηση είχε φροντίσει, μετά από απαίτηση των ξενοδόχων, να διαθέσει πολυπληθείς δυνάμεις της Αστυνομίας για την «προστασία», (από ποιους άραγε;), όλων των μεγάλων ξενοδοχείων της Αθήνας! Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδικαλιστές που μπήκαν στους χώρους δουλιάς για να μοιράσουν την ανακοίνωση έβρισκαν μέσα αστυνομικούς!

Εξω από τα ξενοδοχεία του Συντάγματος («Αθενς Πλάζα», «Μεγάλη Βρετάνια» και «Κινγκ Τζορτζ») βρέθηκαν από τα χαράματα, εκδηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αγγελος Βρεττός από την «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Υπεύθυνη η κυβέρνηση

Πορεία και διάβημα στο υπουργείο Απασχόλησης

Τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Απασχόλησης, που στηρίζουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, καταδικάζοντας τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στην πείνα και την ανέχεια, κατήγγειλαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο χτες στον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο, δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές εκπρόσωποι του κλάδου.

Νωρίς το απόγευμα ξενοδοχοϋπάλληλοι μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και του Συντονιστικού Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής συγκεντρώθηκαν στην πλ. Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν διάβημα στο περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις υπουργείο Απασχόλησης.

Εκπρόσωποι του κλάδου απαίτησαν και συναντήθηκαν με τον υπουργό Π. Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Γ. Γιακουμάτο, όπου και κατήγγειλαν με τον πιο έντονο τρόπο την κυβέρνηση, η οποία αξιοποιώντας τις δικαστικές αρχές, έκρινε για ακόμα μια φορά την απεργία του κλάδου παράνομη και καταχρηστική, εξυπηρετώντας μ' αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων. Κατήγγειλαν τον εμπαιγμό που δέχονται από το υπουργείο Απασχόλησης, καθώς ενώ ο κλάδος βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ασύδοτη δράση των ξενοδόχων, διεκδικώντας πλήρη και σταθερή εργασία, ικανοποιητικούς μισθούς, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ., το υπουργείο κάνει πλάτες στους ξενοδόχους διά της οδού της απραξίας!

Κάτω από αυτήν την έντονη διαμαρτυρία, ο υπουργός δεσμεύτηκε για μια τριμερή συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Απασχόλησης. Βεβαίως, όπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές μετά το διάβημα, δεν έχουν καμία αυταπάτη ότι τα προβλήματα και τα αιτήματά τους θα λυθούν σ' αυτήν τη συνάντηση. Γι' αυτό το λόγο ανανέωσαν το ραντεβού τους στους δρόμους του αγώνα.

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν συνδικαλιστές από άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας, καθώς και από το ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Θ. Κούτρα, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Τη συμπαράσταση στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Λογιστών.


«ΜΙΣΚΟ - BARILLA»
Νέα 48ωρη απεργία

Με νέα 48ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα και αύριο οι 24 εργαζόμενοι του εναπομείναντος τμήματος της ΜΙΣΚΟ - BARILLA στην Πάτρα. Οι απεργοί θα μεταβούν στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θήβα και θα απαιτήσουν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς στις προθέσεις της εργοδοσίας είναι να απολύσει τους μισούς, μετά και την ανάθεση μέρους της δουλιάς του πρατηρίου σε υπεργολάβο ιδιώτη.

Μάλιστα, πριν από δύο εβδομάδες, στη 48ωρη απεργία που κατέβηκαν τότε οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Θήβας για να καλέσουν σε κοινό αγώνα τους συναδέλφους τους, οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής, έπειτα από εντολή του εργοδότη, επιτέθηκαν με αγριότητα στους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις για «διατάραξη οικιακής ειρήνης».

Οι εργαζόμενοι όμως, παρά την ωμή τρομοκρατία έξω και μέσα από το εργοστάσιο, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν πεισματικά τις κινητοποιήσεις τους εδώ και δύο μήνες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων, πέρα από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την υπογραφή ΣΣΕ, την απομάκρυνση των εργολάβων, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δε θα μας σταματήσουν!

«Καμία απόφαση κανενός δικαστηρίου δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες των εργαζομένων»! Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές αργά τη νύχτα, λίγη ώρα,μετά την ανακοίνωση της απόφασης τους δικαστηρίου, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει στον κλάδο ότι «λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο εντεταλμένος δικαστής, υλοποιώντας εντολές της κυβέρνησης της ΝΔ και των εργοδοτών, μας ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τα κέρδη των ξενοδόχων και να μας καταδικάσει σε μισθούς πείνας και μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που καταργούν κάθε δικαίωμα που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες ακόμη και με αίμα.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα μας σταματήσουν. Γνωρίζουμε καλά ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα θωρακίζεται με όλους του μηχανισμούς που διαθέτει από τον εχθρό λαό, που αγωνίζεται για την απελευθέρωσή του. Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα από τη λειτουργία του συστήματος.

Μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων βγάζουν παράνομες τις απεργίες, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας. Οι ευθύνες ανήκουν πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση. Θέλουν το εργατικό κίνημα ευνουχισμένο για να περνά η αντιλαϊκή πολιτική τους. Αυτό δεν είναι δυνατόν να το πετύχουν».

Και καταλήγει:

«Οι αγώνες θα πραγματοποιούνται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η τάξη μας έχει δώσει χιλιάδες θύματα στους ταξικούς αγώνες. Θα συνεχίσει να υπερασπίζει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι την απελευθέρωσή της. Τώρα αυτή την ώρα συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις, οργανωνόμαστε καλύτερα για πιο δυναμικούς και αποτελεσματικούς διεκδικητικούς αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ