ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Ολοι σήμερα στο Σπόρτιγκ

Στις 7 μ.μ., η εκδήλωση αλληλεγγύης. Αρχισαν από το πρωί οι εργασίες του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας

Με τις σημαίες της διεθνιστικής αλληλεγγύης ντύνεται σήμερα το γήπεδο του Σπόρτιγκ. Η εργατιά της Αθήνας, η νεολαία, με ενθουσιασμό και ζωντάνια, δηλώνουν «παρών» στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. Στο Σπόρτιγκ σήμερα, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, συμπαρατάσσονται με την Κουβανέζικη Επανάσταση, στηρίζουν το ματοβαμμένο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Με τη φλόγα του προλεταριακού διεθνισμού στα στήθη τους, με τα συνθήματά τους, «ζεσταίνουν» τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στους ΝΑΤΟικούς και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, δίνουν και παίρνουν κουράγιο στον κοινό αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για μια καλύτερη ζωή, για έναν κόσμο δίχως εκμετάλλευση.

Στο Σπόρτιγκ, το ΠΑΜΕ φιλοδοξεί να ενώσει τη φωνή των Ελλήνων αγωνιστών με τη φωνή του λαού της Κούβας, με την παλαιστινιακή Ιντιφάντα, με την περηφάνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας. Το ΠΑΜΕ σμίγει με εκείνες τις δυνάμεις, που δε συναινούν, δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα της «νέας τάξης». Που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Πέδρο Ρος, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ακόμα η Τσου Τι Χάου, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Βιετνάμ, ο Κιμ Γιον Ντο, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Β. Κορέας, καθώς και ένα από τα παιδιά από την Παλαιστίνη που το ΠΑΜΕ αυτές τις μέρες φιλοξενεί στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση θα παραβρεθούν επίσης όλα τα μέλη του Προεδρείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), το οποίο για πρώτη φορά από την ίδρυση της οργάνωσης (1945) συνεδριάζει στην Αθήνα.

Οι εργασίες του προεδρείου, στο οποίο συμμετέχουν 33 κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη από 17 χώρες του κόσμου, θα επικεντρωθούν στην εκτίμηση της νέας κατάστασης σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών του οργανισμών, ενάντια στο βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, θα αναλυθούν οι βαθύτερες πολιτικές και οικονομικές αιτίες των καπιταλιστικών, αντιλαϊκών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων και οι επιπτώσεις τους στους εργαζόμενους όλου του κόσμου.

Σήμερα, ο «Ρ» δημοσιεύει αποσπάσματα από τις εισηγήσεις στη συνεδρίαση του Προεδρείου, του Κ. Λ. Μαχαίντρα προέδρου της ΠΣΟ, του Α. Ζάρικοφ γγ της ΠΣΟ και του Γ. Μαυρίκου αντιπροέδρου της ΠΣΟ, συντονιστή του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ συμμετείχε και στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες (Μάρτης 2003)
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ συμμετείχε και στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες (Μάρτης 2003)
Η επόμενη δεκαετία μπορεί να γίνει η δεκαετία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), η δεκαετία του ταξικού αγωνιστικού κινήματος, σημειώνει, στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Μαυρίκος, ανοίγοντας το διήμερο των εργασιών του προεδρείου της ΠΣΟ. Εχουμε καθήκον, τονίζει ο συνδικαλιστής, να βοηθήσουμε όλοι, ώστε η ΠΣΟ και το συνδικαλιστικό κίνημα, που εμείς εκπροσωπούμε, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγώνων της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της. Είναι τέτοια η επίθεση του κεφαλαίου, είναι τέτοια η γραμμή υποταγής της ΣΕΣ στους Αμερικάνους, που ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι και θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Για να το πετύχουμε αυτό υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται:

  • Να έχουμε σταθερό μέτωπο ενάντια στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Να πρωτοστατούμε για πλήρη σταθερή δουλιά με καλούς μισθούς, για 35ωρο, κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα, δημόσια Υγεία - Παιδεία, για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο. Να καλλιεργούμε την ανάγκη η Εργατική Τάξη να αγωνίζεται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Να ενώνουμε τους εργαζόμενους με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα ενάντια στο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Να απορρίπτουμε τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της ενσωμάτωσης των συνδικάτων στις επιλογές της αστικής τάξης.
  • Να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και τις μορφές δράσης, αξιοποιώντας τις πλούσιες παραδόσεις του λαϊκού προοδευτικού κινήματος. Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία.
  • Να αναβαθμίσουμε το ρόλο και το λόγο των μελών, αλλά και των φίλων και των παρατηρητών και των συμμάχων μας. Να σεβόμαστε την κριτική και τις απόψεις τους. Να αξιοποιούμε την αυτοκριτική.
  • Να δυναμώσουμε την παρουσία νέων εργατών και υπαλλήλων μέσα στα συνδικάτα μας και θαρραλέα να αναδείξουμε νέα συνδικαλιστικά στελέχη. Να ασχοληθούμε σταθερά με τους οικονομικούς μετανάστες.
  • Να προβληματιστούμε με τη συμμετοχή των γυναικών και το ρόλο τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Να συντονίζουμε τον αγώνα με την αγροτιά, τους μικρομεσαίους, τη διανόηση και να καλλιεργούμε τα στοιχεία της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της συνεργασίας.
  • Να ενισχύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία μας.
  • Να ανεβάσουμε τη συλλογικότητα και τις ανοιχτές διαδικασίες.
  • Να ξεχωρίζουμε, όχι από τα λόγια, αλλά από τη δράση και την πρακτική μας. Να κρίνουμε τη δουλιά μας από τα έργα μας και τα αποτελέσματα των έργων μας.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, υπογραμμίζει ότι η εργατική τάξη σ' όλο τον κόσμο έχει να αντιμετωπίσει τη συντονισμένη επίθεση των ιμπεριαλιστών. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «επεμβαίνουν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν και απειλούν χώρες στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Στη λογική αυτή εκδηλώνονται μια σειρά ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί στη διανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική». Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες, που διεκδικούν μεγαλύτερο ή ισότιμο ρόλο με τις ΗΠΑ στην καπιταλιστική διεθνοποίηση. Κάτω από αυτό το πρίσμα, πρέπει να εξετάζονται οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, από τη μια τις ΗΠΑ και, από την άλλη, την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι λαοί της Ευρώπης, τονίζει, δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στους δύο ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είναι εργαλεία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Πρέπει να είναι αντίθετοι και στους δύο.

Τέλος, μιλώντας για την κατάσταση στα συνδικάτα, επισημαίνει ότι μέσα σε αυτά «δεν είμαστε μόνον εμείς. Από το 1917 μέχρι σήμερα υπάρχουν οξύτατες αντιθέσεις και συγκρούσεις ανάμεσα σε ιδεολογικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά ρεύματα», οι οποίες αντανακλούν τις κοινωνικές αντιθέσεις. Ετσι, «και στις μέρες μας, διάφορες ρεφορμιστικές, οπορτουνιστικές, σοσιαλδημοκρατικές και άλλες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Δυνάμεις που χρησιμοποιούν διάφορα σχήματα - «φόρα», «μη κυβερνητικές οργανώσεις», «επιτροπές» κ.ά. - σε βάρος του λαού του Ιράκ, της Κούβας, των συνδικάτων.

Στόχος τους να ρίξουν στο περιθώριο την εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τα πολιτικά κόμματα της εργατικής τάξης και, τελικά, να εγκλωβίζουν και να ενσωματώνουν δυνάμεις. Το δικό μας κίνημα, υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής, με την πλούσια πείρα του έχει την ικανότητα να ξεσκεπάζει αυτούς τους σχεδιασμούς «και να βοηθά τα τμήματα των εργαζομένων που εγκλωβίζονται να βρουν το σωστό δρόμο. Το δρόμο του αγώνα. Το δρόμο της πράξης και της δράσης».

Κ. Λ. ΜΑΧΕΝΤΡΑ
Μεγαλώνει το χάσμα πλουσίων και φτωχών

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη και τη συνάντησή της με τον Γιάσερ Αραφάτ, κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, το Σεπτέμβρη του 2003
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην Παλαιστίνη και τη συνάντησή της με τον Γιάσερ Αραφάτ, κάτω από τις γνωστές αντίξοες συνθήκες, το Σεπτέμβρη του 2003
«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επιβάλλονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, αλλά και την αύξηση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών και ανάμεσα στις χώρες, υπογραμμίζει, στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΣΟ Κ. Μαχέντρα. Και διευκρινίζει ότι «οι επιθέσεις στην εργατική τάξη και τους λαούς δεν περιορίζονται μόνο στην αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά γίνονται ορατές και στις αναπτυγμένες χώρες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «οι χαμένες θέσεις εργασίας, η αύξηση στις ορισμένου χρόνου εργασίας χωρίς οποιαδήποτε ασφάλεια, η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, οι περιστασιακές και επί συμβάσει εργασίες βρίσκονται σε άνοδο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες. Η Κοινωνική Ασφάλιση και οι συντάξεις είναι στο στόχαστρο επιθέσεων στις αναπτυγμένες χώρες». Στον Τομέα της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής στην Ινδία, λέει χαρακτηριστικά, «ένας ερευνητής έχει περιγράψει τους εργαζόμενους ως "χαμάληδες του κυβερνοχώρου". Πρέπει να δουλεύουν για 14 έως 15 ώρες, δεν μπορούν να συναντήσουν ο ένας τον άλλον, παρακολουθούνται διαρκώς από τη νέα τεχνολογία, δουλεύουν και τη νύχτα, ώστε τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα στους υπαλλήλους το πρωί όταν πάνε για δουλιά. Διαπιστώνεται ότι η κούρασή τους είναι τέτοια, που μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, οι υπάλληλοι δε θέλουν να συνεχίσουν τις δουλιές τους». Και πιο κάτω σημειώνει: «Οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί επιμένουν στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για να είναι όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες σε εμπορική βάση. Ακόμα και η εκπαίδευση, η ιατρική περίθαλψη, ο ανεφοδιασμός του πόσιμου νερού και του νερού άρδευσης πρέπει να είναι όλα στη βάση της ικανοποίησης των συμφερόντων κάποιων δικαιούχων κι όχι του κοινού συμφέροντος».

Στη συνέχεια, ο συνδικαλιστής μιλά για τη διαρκώς εντεινόμενη επιθετικότητα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους, που με διάφορα προσχηματικά ιδεολογήματα περί «προληπτικής δράσης», «σύγκρουσης πολιτισμών» κ.ά. εξαπολύουν επιθέσεις σε χώρες και σε λαούς. Ωστόσο, τονίζει, «οι μέρες ακμής των νέων ιμπεριαλιστών τελειώνουν και η αντίσταση ενάντια στις πολιτικές τους αυξάνεται καθημερινά. Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ είναι οι μεγαλύτερες μέχρι τώρα». Φέρνει ως φωτεινά παραδείγματα αντίστασης και αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό τους λαούς της Κούβας και της Βενεζουέλας και στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία που έχουν οι γενικές απεργίες σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και αλλού, όπως στη Νότια Αφρική, στην Ινδία. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι έχει έρθει «η περίοδος της διεθνούς μαζικής δράσης» και πως έχει έρθει η ώρα οι δυνάμεις της ΠΣΟ να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα απαντούν στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την επίθεση των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΖΑΡΙΚΟΦ
Διακόσια εκατομμύρια άνεργοι

Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, Ιούνης 2003
Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, Ιούνης 2003
Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση και οι κοινωνικές συνέπειές της προκαλούν σοβαρή ανησυχία, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ, γενικός γραμματέας της ΠΣΟ. Τα κολοσσιαία νούμερα ανεργίας και υποαπασχόλησης επιδεινώνονται περαιτέρω από αυτό που περιγράφεται ως «αποκατάσταση ανέργων». Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που καταγράφτηκαν ποτέ στον κόσμο, σχεδόν 200 εκατομμύρια, σημειώθηκαν το έτος 2003.

Οι μισοί άνεργοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, ο αριθμός της άνεργης νεολαίας έχει «πετάξει στα ύψη παγκοσμίως, σε περίπου 88 εκατομμύρια». Ενώ ένας μεγάλος αριθμός νέων, που έχουν κάποιο είδος εργασίας, απασχολείται, με κάτω του μετρίου αμοιβές και όρους, στην άτυπη οικονομία.

Αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα δράση των συνδικάτων, σημειώνει ότι έχουν «υπάρξει μαζικοί συνδικαλιστικοί αγώνες, συμπεριλαμβανομένων γενικών απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων σε διάφορες χώρες ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές της, κυρίως, την ανεργία, την ένδεια και την εξαχρείωση».

Σχετικά με τις δραστηριότητες αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει η ΠΣΟ, ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ επισημαίνει ότι η ΠΣΟ και τα συνδικάτα σε αυτή έχουν κινητοποιήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, «για να αντιταχθούν και να καταδικάσουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους που εντείνουν περαιτέρω τον παράνομο αποκλεισμό» και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας. Για να προσθέσει ότι οι πολιτικές αυτές δε θα επιτύχουν «να κάνουν τους Κουβανούς να υποκύψουν, επειδή οι λαοί του κόσμου είναι μαζί τους...». Επίσης, η ΠΣΟ και τα μέλη της «εξέφρασαν ενεργά την αλληλεγγύη τους με τους εργαζόμενους και το λαό του Ιράκ», με στόχο να μπει τέλος στην αμερικάνικη επιθετικότητα και τον πόλεμο που σκότωσε χιλιάδες, να τερματιστεί η κατοχή και να αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ακόμα η ΠΣΟ καταδίκασε έντονα την απάνθρωπη καταστολή από «τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής και τις ΗΠΑ», που είναι υπεύθυνες για τις φυλακές Abugrave και για άλλες φυλακές στο Ιράκ. Αυτές οι πράξεις καταστολής αποτελούν «ωμές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης, της παγκόσμιας διακήρυξης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλων των ανθρώπινων νόμων και αξιών». Εξάλλου, ο Αλεξάντρ Ζάρικοφ αναφέρθηκε στις διάφορες ενέργειες αλληλεγγύης της ΠΣΟ με τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και το λαό της Παλαιστίνης, και στις ενέργειες καταδίκης της παρέμβασης των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, της Συρίας κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ