ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στα κόκκινα

Ανταπόκριση της «Junge Welt» από την Αθήνα για το συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη

Ατέλειωτο κόκκινο ποτάμι ήταν η διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη
Ατέλειωτο κόκκινο ποτάμι ήταν η διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη
Η ημερήσια «Γιούνγκε Βελτ» (11 Οκτώβρη) του Βερολίνου δημοσιεύει στην 1η σελίδα με τον τίτλο «Η Αθήνα στα κόκκινα» ανταπόκριση από την Αθήνα για το συλλαλητήριο της 9 Οκτώβρη. Οι δευτερεύοντες τίτλοι είναι: «Πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν, οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται».

«Με το σύνθημα "Καμιά ανοχή στη φτώχεια" πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) έκαναν μια τεράστια, πολλών χιλιομέτρων, πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Με μια θάλασσα κόκκινων σημαιών και πανό κατά της κοινωνικής κατεδάφισης οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της πολιτικής των δυο κυβερνητικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρχή της διαδήλωσης μετείχαν δίπλα στους ομιλητές του ΚΚΕ οι απεσταλμένοι 62 κομμουνιστικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο. Σαν κύρια ομιλήτρια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους ανθρώπους να μην πέσουν στην προπαγάνδα των κυβερνώντων. Δεν είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τη χρέωση του κράτους, είπε. «Αυτά τα προκάλεσε το κεφάλαιο κι αυτό πρέπει να τα πληρώσει!». Υπάρχει πλούτος, «αλλά αυτοί που τον παράγουν, αποκλείονται απ' αυτόν». «Τα κέρδη της βιομηχανίας, των τραπεζών, των εμπόρων οπλισμού και των μεγαλεμπόρων αυξάνουν». Ταυτόχρονα μειώνεται το εισόδημα του λαού. «Τα κέρδη του καπιταλισμού φέρνουν τους άδικους πολέμους, την αλλαγή των συνόρων, την κατεδάφιση των βασικών δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας"», τόνισε.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής το ΚΚΕ απαιτεί για την Ελλάδα ένα μίνιμουμ μισθού 1.200 ευρώ και 960 ευρώ σαν μίνιμουμ σύνταξης, την 35ωρη εργασία τη βδομάδα, την κατάργηση των νόμων για την «ευελιξία της εργασίας», 960 ευρώ επίδομα ανεργίας και κρατική και δωρεάν Παιδεία για όλους. Ο τωρινός νόμιμος μίνιμουμ μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 460 ευρώ περίπου, το επίδομα ανεργίας είναι στα 300 ευρώ. Τα έξοδα συντήρησης στην Ελλάδα αποτελούν το 80% των εξόδων συντήρησης στη Γερμανία.


Θ. Β.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Περιμένουν προτάσεις από τους Ελληνοκύπριους

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι επόμενες προτάσεις για πρόοδο και τελική λύση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθουν από την ίδια τη Λευκωσία και όχι από ξένα κέντρα.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής, Μάικλ Κλόσον, σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση του Κυπροαμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν», έφθασε η ώρα για την υποβολή εφικτών προτάσεων, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να προωθήσουν αυτές τις προτάσεις.

«Η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», είπε, «έχει αργήσει πολύ και είναι καιρός να υπάρξει τέλος».

Στο μεταξύ, έφθασε αργά χτες το βράδυ στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σήμερα το πρωί ο Ζ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, που επέστρεψε χτες στην Κύπρο από τις επισκέψεις του στη Φινλανδία και στην Εσθονία. Ο Ζ. Μπαρόζο θα αναχωρήσει από την Κύπρο σήμερα το μεσημέρι.

Αντιδρούν οι Τουρκοκύπριοι στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Είναι απαράδεκτο να αναγνωριστεί η Κυπριακή Δημοκρατία από την Τουρκία, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό», υποστήριξε σε διάλεξη, που έδωσε στα Κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Οπως ισχυρίζεται, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου, ο ίδιος συζήτησε το θέμα με πολλούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κανένας δεν του είπε ότι αναμένει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία με άλυτο το Κυπριακό, στοιχείο, το οποίο, όπως είπε, «θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί καλά η Αγκυρα». Επιπλέον, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε πως η επιστροφή του Βαρωσιού (της νέας πόλης της Αμμοχώστου) και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και δεν είναι σωστό να συζητούνται εκτός των διαδικασιών για τη λύση.

«Οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτούν κάτι τέτοιο, αφού αυτοί ευθύνονται με το ΟΧΙ τους για τη μη επιστροφή και τη μη αποχώρηση του στρατού», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος «πρωθυπουργός».

Ποινική δίωξη κατά της υπουργού Υγείας

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Σόλων Νικήτας, έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία να καταχωρίσει ποινική δίωξη εναντίον της υπουργού Υγείας, Ντίνας Ακκελίδου. Ο Σ. Νικήτας έδωσε τις οδηγίες αφού μελέτησε το πόρισμα που του επέδωσε η Αστυνομία, ύστερα από επιστολή που απέστειλε η Ντ. Ακκελίδου σε δικαστή του επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας σε σχέση με εκδικαζόμενη υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών.

Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δε θα ήθελε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν από την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις επισκέψεις του στη Φινλανδία και στην Εσθονία.

Η Ντ. Ακκελίδου αναχώρησε χτες το απόγευμα για την Ιταλία.

Η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αμέριστη και σταθερή συμπαράστασή της στην υπουργό Υγείας, ύστερα από την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να τη διώξει ποινικά.

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές που ως άνθρωπος και ως πολιτικός αδίκως διώκεται, θα σταθούμε στο πλευρό της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Η φυλή μας... στην οδό Φυλής

Δεν είναι λίγο να γυρίζει ο πρωθυπουργός στο σπίτι του και να βρίσκει στο σαλόνι του όχι έναν και δύο, αλλά πέντε νταβατζήδες! Πώς να μη λαλήσει... Και να μην αναρωτηθεί: πώς φτάσαμε ως εδώ, βρε παιδιά; Πού πήγαν τα ιδανικά της ενδόξου φυλής μας; Δηλαδή η κατάληξή μας είναι η οδός Φυλής; Χρειάζεται μεγάλη δύναμη τώρα για να κοιτάξεις στα μάτια τους εθνικιστές της παράταξης, το μέντιουμ-φιλόσοφο Βύρωνα Πολύδωρα και τον κατ' εικόνα και αμφίεση Τσιγγάνου, νομάρχη Ψωμιάδη.

Ο χρόνος που χρειάστηκε ο Καραμανλής για να ανακαλύψει την τάξη των νταβατζήδων ήταν διπλάσιος από αυτόν που ξόδεψε ο Κολόμβος για να ανακαλύψει την Αμερική. Ο τόπος που διάλεξε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει την ανακάλυψή του ήταν ένα ψητοπωλείο. Πονηρός ο βλάχος. Εκεί μέσα, σκέφτηκε, στον ιερό ναό του «κόπτομεν κιμά παρουσία πελάτου», θα με ακούσουν σαν τον Απόστολο Παύλο λίγοι αλλά «αρκετοί για να φτάσω στους πολλούς». Και έγινε της Πεντηκοστής... Οι πλανόδιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αισθάνθηκαν ευτυχισμένοι, πρώτον γιατί τους θυμόταν ο πρωθυπουργός και, δεύτερον, γιατί θα μετέφεραν το θεόσταλτο μήνυμά του στο... γνωστό αλώνι με τη φοράδα!

Οι μόνοι ευχαριστημένοι από αυτή την ιστορία είναι όλοι ανεξαιρέτως οι νταβατζήδες, γιατί όλα καλά κι άγια, αλλά πρέπει κάποτε να θυμόμαστε ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στην οδό Φυλής.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Απορρίφθηκαν ενστάσεις κατά βουλευτών

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις κατά των βουλευτών Ελ. Ράπτη (ΝΔ), Β. Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ) και Α. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ) και έτσι ο «εκλογικός χάρτης» παραμένει ως έχει. Το Εκλογοδικείο δε δέχτηκε ότι οι τρεις βουλευτές είχαν συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας, λόγω των θέσεων που κατείχαν προ των εκλογών της 7ης Μαρτίου, όπως ισχυρίζονταν οι ενιστάμενοι στις ενστάσεις που κατέθεσαν.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σκλιάς πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση του δικηγόρου Πρ. Μιχαηλίδη. Με την προσφυγή του στο Εκλογοδικείο ο Πρ. Μιχαηλίδης ζητούσε να ακυρωθούν οι τελευταίες εκλογές επικαλούμενος συνταγματικούς λόγους. Ο δικηγόρος μεταξύ των άλλων ισχυρίζεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύθηκε η προηγούμενη Βουλή είναι παράνομο, γιατί εκδόθηκε με πρόταση μη νόμιμης κυβέρνησης. Και αυτό γιατί ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με τον Πρ. Μιχαηλίδη, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα θα έπρεπε να φέρει την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ