Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αθήνα στα κόκκινα

Ανταπόκριση της «Junge Welt» από την Αθήνα για το συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη

Ατέλειωτο κόκκινο ποτάμι ήταν η διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη
Ατέλειωτο κόκκινο ποτάμι ήταν η διαδήλωση των κομμουνιστών στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη
Η ημερήσια «Γιούνγκε Βελτ» (11 Οκτώβρη) του Βερολίνου δημοσιεύει στην 1η σελίδα με τον τίτλο «Η Αθήνα στα κόκκινα» ανταπόκριση από την Αθήνα για το συλλαλητήριο της 9 Οκτώβρη. Οι δευτερεύοντες τίτλοι είναι: «Πανελλαδικό συλλαλητήριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρασαν, οι ταξικοί αγώνες συνεχίζονται».

«Με το σύνθημα "Καμιά ανοχή στη φτώχεια" πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) έκαναν μια τεράστια, πολλών χιλιομέτρων, πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Με μια θάλασσα κόκκινων σημαιών και πανό κατά της κοινωνικής κατεδάφισης οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της πολιτικής των δυο κυβερνητικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αρχή της διαδήλωσης μετείχαν δίπλα στους ομιλητές του ΚΚΕ οι απεσταλμένοι 62 κομμουνιστικών κομμάτων απ' όλο τον κόσμο. Σαν κύρια ομιλήτρια η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους ανθρώπους να μην πέσουν στην προπαγάνδα των κυβερνώντων. Δεν είναι οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τη χρέωση του κράτους, είπε. «Αυτά τα προκάλεσε το κεφάλαιο κι αυτό πρέπει να τα πληρώσει!». Υπάρχει πλούτος, «αλλά αυτοί που τον παράγουν, αποκλείονται απ' αυτόν». «Τα κέρδη της βιομηχανίας, των τραπεζών, των εμπόρων οπλισμού και των μεγαλεμπόρων αυξάνουν». Ταυτόχρονα μειώνεται το εισόδημα του λαού. «Τα κέρδη του καπιταλισμού φέρνουν τους άδικους πολέμους, την αλλαγή των συνόρων, την κατεδάφιση των βασικών δικαιωμάτων υπό το πρόσχημα του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας"», τόνισε.

Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής το ΚΚΕ απαιτεί για την Ελλάδα ένα μίνιμουμ μισθού 1.200 ευρώ και 960 ευρώ σαν μίνιμουμ σύνταξης, την 35ωρη εργασία τη βδομάδα, την κατάργηση των νόμων για την «ευελιξία της εργασίας», 960 ευρώ επίδομα ανεργίας και κρατική και δωρεάν Παιδεία για όλους. Ο τωρινός νόμιμος μίνιμουμ μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε 460 ευρώ περίπου, το επίδομα ανεργίας είναι στα 300 ευρώ. Τα έξοδα συντήρησης στην Ελλάδα αποτελούν το 80% των εξόδων συντήρησης στη Γερμανία.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ