Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πετσοκόβονται οι παροχές υγείας

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις παροχές υγείας στους χρονίως πάσχοντες και τα ΑμΕΑ

«Δημόσια και δωρεάν υγεία», είναι το αίτημα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους

Eurokinissi

«Δημόσια και δωρεάν υγεία», είναι το αίτημα των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους
«Οι χρονίως πάσχοντες (νεφροπαθείς, διαβητικοί, αιμορροφιλικοί), αλλά και διάφορες κατηγορίες αναπήρων, έχουν ανάγκη από μια σειρά θεραπείες φαρμακευτικές ή άλλες, όπως φυσιοθεραπείες κλπ., σε μόνιμη βάση, απαραίτητες για να περιορίσουν τη χειροτέρευση των προβλημάτων τους ή να διατηρήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, που σχετίζεται άμεσα με την πάθηση ή την αναπηρία τους». Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, Γ. Πατσιλινάκος και Α. Σκυλλάκος, με Ερώτηση που έκαναν στη Βουλή προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

«Τα προβλήματα που σχετίζονται με τις θεραπείες που έχουν ανάγκη και το επίπεδο κάλυψής τους από τις υπηρεσίες του Δημοσίου ή τα ασφαλιστικά ταμεία», υπογραμμίζουν οι βουλευτές και απαριθμούν συγκεκριμένα τα προβλήματα αυτά:

  • Μια σειρά φάρμακα δεν είναι συνταγογραφούμενα ή ενώ οι πάσχοντες κάνουν μόνιμες χρόνιες θεραπείες, πληρώνουν συμμετοχή, με συνέπεια πολλές φορές να είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν λόγω του ύψους της τιμής των φαρμάκων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το φάρμακο για τους αιμορροφιλικούς τύπου Β. Ακόμη, τα φάρμακα για τους πάσχοντες από γλαύκωμα δίνονται με συμμετοχή, ενώ κάποια είναι και εκτός συνταγολογίου. Φάρμακα πανάκριβα, που είναι απαραίτητα ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος είναι ολικά τυφλός, αφού εξασφαλίζουν τον περιορισμό της καταστροφής του οπτικού νεύρου, διατηρώντας τη δυνατότητα σε επόμενη φάση ο πάσχων να έχει μια κάποια αποκατάσταση της όρασής του.
  • Μια σειρά αναλώσιμα για διαβητικούς παραπληγικούς ή δεν καλύπτονται καθόλου ή καλύπτονται μόνο από κάποια ταμεία, όπως είναι η περίπτωση του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).
  • Μεγάλη ταλαιπωρία περνούν οι χρονίως πάσχοντες και οι οικογένειές τους ακόμα και στην περίπτωση που καλύπτονται κάποια φάρμακα ή αναλώσιμα, αφού αναγκάζονται κάθε μήνα να επαναλαμβάνουν μια σειρά διαδικασίες για την έγκριση μιας σειράς χρόνιων θεραπειών ή για αναλώσιμα που τους είναι αναγκαία.

Εδώ η περίπτωση αφορά νεφροπαθείς, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, διαβητικούς κ.ά.

  • Ακόμα, με μια σειρά αποφάσεις που υπογράφηκαν παραμονές των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, περικόπηκαν μια σειρά θεραπείες, όπως φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, για τα ΑμΕΑ πάνω από 18 χρόνων, με τραγικές επιπτώσεις, στην πορεία της ψυχοσωματικής τους υγείας. Περικόπηκαν, επίσης, ή καλούνται τα ΑμΕΑ να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος για μια σειρά τεχνικά μέσα, απαραίτητα για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως είναι τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται γι' αυτούς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ΟΠΑΔ δεν καλύπτει πλήρως την τιμή για τα αμαξίδια των παραπληγικών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η οικογένεια με τεράστια ποσά ή να στερούνται τα κατάλληλα αμαξίδια αυτοί που δεν έχουν να καταβάλουν τη διαφορά για την απόκτηση του αμαξιδίου. Επιπλέον, μια σειρά τεχνικά βοηθήματα, απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αναπηρία στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική αποκατάσταση και την καθημερινή ζωή των ΑμΕΑ, δεν παρέχονται καθόλου.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης, αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε απόφαση από τις ανάλογες πιστώσεις στον προϋπολογισμό για το 2005, ούτως ώστε να παρέχονται απευθείας από το κράτος δωρεάν όλα τα απαραίτητα φάρμακα για τις διάφορες κατηγορίες χρονίως πασχόντων, που έως τώρα είτε δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ή πληρώνουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι. Ακόμα:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να μην ταλαιπωρούνται οι διάφορες κατηγορίες αναπήρων και χρονίως πασχόντων να προσέρχονται κάθε μήνα για να εγκρίνονται τα διάφορα φάρμακα και αναλώσιμα που χρειάζονται για τις θεραπείες που κάνουν ή για να εξασφαλίσουν μια ποιότητα ζωής;
  • Αν προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει όλες εκείνες τις αποφάσεις, με την ανάλογη πρόβλεψη πιστώσεων στο νέο προϋπολογισμό για το 2005, για να παρέχονται απευθείας από το κράτος δωρεάν όλες οι απαραίτητες θεραπείες (φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.α).

Στο σημείο αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ διευκρινίζουν ότι μιλούν για αποφάσεις και διατάξεις, που επιβάλλουν στους χρονίως πάσχοντες να πληρώνουν συμμετοχή ή όλο το ποσό για μια σειρά απαραίτητες θεραπείες για την προστασία της υγείας τους και τη διατήρηση και βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Καθώς και για φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ. «Τέτοιες αποφάσεις - τονίζουν - είναι και αυτές που υπογράφηκαν παραμονές των εκλογών και επιβάλλουν να πληρώνουν οι ανάπηροι για τις θεραπείες τους πάνω από 18 χρόνων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς, αν θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση όλες τις απαραίτητες πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του 2005, ούτως ώστε να παρέχονται απ' το κράτος δωρεάν διάφορα μηχανήματα και ειδικά τεχνικά βοηθήματα, απαραίτητα με βάση την πάθηση ή τη φύση της αναπηρίας για την εξασφάλιση μιας ζωής με ποιότητα και βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης, εργασίας και της καθημερινής ζωής των ΑμΕΑ. Και συγκεκριμένα αναφέρονται σε αμαξίδια, ανορθωτικά μηχανήματα, κηδεμόνες για κινητικά ανάπηρους, γραφομηχανές Μπράιγ, H/Y με τα ανάλογα προγράμματα, πιεσόμετρα, θερμόμετρα, ειδικές οθόνες και γυαλιά για τυφλούς ή για ανθρώπους με μερική όραση, ειδικά ακουστικά, κειμενοτηλέφωνα και φαξ για κωφούς, καθώς και για συσκευές οξυγόνου ή μηχανήματα σιμπάπ παμπάπ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναπνευστικού ή άπνοιας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας(2016-11-22 00:00:00.0)
Κινητοποίηση χτες για την Πρόνοια και την Ειδική Αγωγή(2016-07-01 00:00:00.0)
Να γίνει τώρα καταβολή των επιδομάτων(2012-07-31 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για επιδόματα και θεραπείες(2012-06-26 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση για τα προνοιακά επιδόματα(2012-05-24 00:00:00.0)
Παρέμβαση για ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες(2011-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ