Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τιμή και δόξα στην Αθάνατη ΕΑΜική Αντίσταση

Εκδήλωση, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., από την ΠΕΑΕΑ και την ΚΟΑ του ΚΚΕ που καταθέτουν στεφάνια στον Αγνωστο Στρατιώτη

Τιμώντας τα 60 χρόνια της απελευθέρωσης της Αθήνας στις 12.10.1944, από τους Γερμανούς κατακτητές, και τους συντρόφους και συναγωνιστές εκείνων των ηρωικών χρόνων τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ οργανώνουν αύριο Σάββατο ώρα 11 το πρωί συγκέντρωση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη μπροστά στη Βουλή.

Είναι μια εκδήλωση απόδοσης πραγματικής τιμής, όπως αξίζει στους αγωνιστές του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και όλων των ΕΑΜογενών οργανώσεων που, όχι μόνον έσωσαν το λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό αλλά μάτωσαν για την απελευθέρωση της χώρας - και της Αθήνας - σώζοντας και την τιμή της πατρίδας. Ψυχή και νους και αιμοδότης του ΕΑΜ ήταν το ηρωικό ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του και καθοδήγησε τον τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ελληνικού λαού.

Αυτή την αλήθεια για την τεράστια συνεισφορά του ΕΑΜ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων, του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα έχουν, ωστόσο, βαλθεί να αποκρύψουν είτε να αναποδογυρίσουν, επίσημες αρχές αλλά και ένας ολόκληρος μηχανισμός της άρχουσας τάξης -που είτε απείχε και συνιστούσε υποταγή τότε, είτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Κι αυτό οργανώνοντας όπως προχτές έκανε η Δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη, ανώδυνες επετειακές εκδηλώσεις όπου αποσιωπάται η αληθινή ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και ο πρωτοπόρος ρόλος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Ή, ακόμα χειρότερα, γίνεται προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, από λογής ιστοριογράφους π.χ. του «νέου κύματος» και πρώην «αριστερούς» και τους λεγόμενους «οργανικούς» διανοούμενους του συστήματος. Εκτός των άλλων συκοφαντικών, πασχίζουν να «φορτώσουν» στο ΚΚΕ και το ΕΑΜ αλλότριους σκοπούς που βαραίνουν ακριβώς την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, τότε, αλλά και σήμερα που συνιστούν υποταγή στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη.

Φυσικά, η ιστορία, δεν μπορεί να σβηστεί όσες προσπάθειες κι αν κάνουν οι υποτακτικοί του καθεστώτος. Και οι αγωνιστές της ΕΑ και η προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, τα ιδανικά και τα οράματα του μεγαλειώδη αυτού αγώνα θα φωτίζουν το δρόμο της νεολαίας μας. Και σήμερα, όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ με αφορμή την 60ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας, η καλύτερη τιμή είναι η πάλη για την προώθηση του σύγχρονου ΕΑΜ, του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ που αγωνίζεται για τη λαϊκή συμμαχία και το σοσιαλισμό. Αυτή η τιμή θα εκφραστεί και αύριο στην εκδήλωση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη από τους Αντιστασιακούς αγωνιστές, τους μαχητές του ΔΣΕ, τους Φίλους και Απογόνους της ΕΑ και του ΔΣΕ, τους νέους αγωνιστές που μάχονται για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ