Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Σήκωσαν ψηλά το κεφάλι

Κάποιος είπε: Οι κομμουνιστές σήκωσαν πάλι ψηλά το κεφάλι - Λες και το είχανε ποτέ χαμηλωμένο!

Εκείνη ακριβώς την ώρα της μεγάλης συγκέντρωσης, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μη χάσω τ' όνειρο, κάθισα κάτω από ένα δέντρο να γράψω και δάκρυσα, αλλοπαρμένος από το πάθος που πάλλονταν μέσα από ένα τεράστιο κόκκινο σύννεφο που άπλωνε και κάλυπτε σιγά σιγά όλη την Αθήνα. Είπα ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Εζησα και είδα. Αλησμόνητη στιγμή για τη ζωή μου. Είδα την υπέρβαση.

Είδα τ' ατέλειωτα κόκκινα πλήθη. Ανατ. Μακεδονία και Θράκη με τα κατακόκκινα γιλέκα της περιφρούρησης... Περνά η Θεσσαλία, η Ρούμελη, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος. Περνούν τα νησιά μας, περνάει ο Λαός... Περνά ο ανθός και το μέλι, περνά τ' αλάτι της Γης, περνά ό,τι πιο αγνό, γνήσιο κι αμόλυντο έχει ο κόσμος. Περνά η Εργατική Τάξη. Σημαίες και λάβαρα, πανό και συνθήματα, κόκκινα μπαλόνια, σκίτσα και άρματα. Λογής λογής άρματα, με χιούμορ και ευρηματικότητα. Εζησα και είδα. Είδα την υπέρβαση!

Πλάι μου στέκεται ο σύντροφος Παναγιώτης Βάζουρας. Πλησιάζει τα 90, ντούρος και καμαρωτός, κρατά γερά και λεβέντικα την μπαστούνα του σαν να 'ταν πολυβόλο. «Ολημερίς βρίσκομαι στο κρεβάτι, αδυνατώντας να σηκωθώ. Ομως εδώ γίνομαι καλά. Εντελώς καλά. Τούτος ο αγέρας με αναζωογονεί, με ξανανιώνει. Μου φέρνει μια γλυκιά ανατριχίλα και ξυπνά μέσα μου μεγάλες αναμνήσεις».

Μην περιμένετε περιγραφή του συλλαλητηρίου. Είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να γίνει. Γιατί δεν μπορεί να είσαι παντού.

Είναι πάντως μια εξαίσια γιορτή. Είναι μια πανδαισία. Μεγαλείο ψυχής και ανακούφισης.

Θα κάνουμε μια περιγραφή συναισθημάτων παίρνοντας από τον απόηχο του ανέμου κραυγές και ψιθύρους, παίρνοντας από τον απόηχο του αγέρα το άρωμα που ξεχειλίζει από τον παλμό και το πάθος της νεολαίας μας. Πρωτοπόρα η δύναμη του Λαού μας πορεύεται στον ήλιο της δικαιοσύνης, γνωρίζοντας πολύ καλά πως για να γυρίσει θέλει ακόμα δουλιά πολλή. Το κόκκινο ποτάμι κατεβαίνει αφρισμένο, βάφοντας όχτες και στενά, άλικο, το χρώμα του αίματος.

Το μήνυμα ελήφθη. Καμιά ανοχή στην ανεργία, καμιά ανοχή στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Να κρατήσουμε το κουράγιο και την αισιοδοξία μας, έτοιμοι για κάθε προσφορά και θυσία.

Στους άλλους, τους επικριτές, του μεμψοίμερους, αυτούς που αγνόησαν επιδειχτικά αυτό το μεγάλο γεγονός από τα δικά τους ΜΜΕ, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πόσο σημαντικό ήταν και πόσο τους τρόμαξε, τι να πω και ν' απαντήσω... Οι κομμουνιστές δε σήκωσαν τώρα το κεφάλι. Οι κομμουνιστές βάδιζαν πάντα αγέρωχοι με το κεφάλι ψηλά. Δεν είχαν να φοβηθούνε τίποτα. Κοιτάξανε κατάματα τον ήλιο. Κοιτάξανε κατάματα την μπούκα του ντουφεκιού μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Γκρέμισαν με τα χέρια, με τα δόντια και τα στήθια τις πύλες του Παραδείσου και μπήκανε θριαμβευτές...!


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ξύπνημα(2010-02-21 00:00:00.0)
Ο πρωτοκαπετάνιος...(2009-06-20 00:00:00.0)
Στους τόπους της θυσίας και του μαρτυρίου(2009-05-22 00:00:00.0)
Απέναντι(2005-03-06 00:00:00.0)
84 χρόνια(2002-11-23 00:00:00.0)
Αρης Βελουχιώτης, 56 χρόνια μετά...(2001-08-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ