Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εμπρός βήμα ταχύ για το Ιράκ

Για την επιτάχυνση της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην κατοχή του Ιράκ συμφώνησαν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας, κατά την άτυπη σύνοδό τους, που ολοκληρώθηκε χθες στη Ρουμανία. Το πνεύμα αυτό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος, σε δηλώσεις του, επέμεινε στην ανάγκη να δει τους πρώτους εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ, που θα είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, να φθάνουν στη Βαγδάτη από το 2004.

«Πρέπει, είπε ο γγ του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη Τύπου, να έχουμε τους εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή το συντομότερο δυνατό, δηλαδή από φέτος». Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ, που ελπίζουν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε μια «ελάφρυνση του φόρτου εργασίας» των στρατευμάτων τους στο Ιράκ, ανησυχούν ότι οι εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ δε θα είναι στη θέση τους έγκαιρα για να έχουν επίδραση στις εκλογές του Γενάρη.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου, ανέφερε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ότι «η ελληνική συμμετοχή σε αποστολές τέτοιου είδους αντιμετωπίζεται από την κυβέρνησή μας - και θα αντιμετωπίζεται και στο μέλλον - πάντα υπό το πρίσμα των εθνικών προτεραιοτήτων».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι η Ελλάδα δε θα συμμετέχει με εκπαιδευτές ούτε εντός ούτε εκτός Ιράκ, ωστόσο δεν αποκλείεται η εκπαίδευση αριθμού Ιρακινών εντός Ελλάδας, όπως, π.χ., στο Κιλκίς. Οσο για το Αφγανιστάν, το θέμα της διεύρυνσης των ορίων και των αποστολών της εκεί ελληνικής δύναμης (ένα λόχος Μηχανικού και δύναμη κάλυψής του) μένει ανοιχτό, όπως και η ενίσχυσή της κατά μερικές δεκάδες, με πιθανότερο σενάριο τη μετακίνησή της 50 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ