Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Χρειάζονται άμεσα μέτρα

Υπάρχουν σχολεία που δεν ξεκίνησαν ακόμα τη λειτουργία τους

Τα προβλήματα και οι σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία αναδεικνύονται με την Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιάννης Πατσιλινάκος και Αγγελος Τζέκης, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου και τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποια από τα σχολεία που αναφέρονται στην Ερώτηση άνοιξαν μέσα στη βδομάδα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει το γεγονός ότι αυτό έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού τα σχολεία έπρεπε να λειτουργούν από τον Σεπτέμβρη, ενώ τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται: «Τα φώτα της Παραολυμπιάδας έσβησαν. Τα δραματικά προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους παραμένουν και οξύνονται σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (τώρα της ΝΔ και πριν του ΠΑΣΟΚ). Πολιτική που στ' όνομα του "ελεύθερου ανταγωνισμού" και του κέρδους, καταδικάζει 180.000 άτομα με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες να μην έχουν το δικό τους ειδικό σχολείο να πάνε, την ειδική ή παράλληλη τάξη και το ανάλογο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό για να τα εκπαιδεύσει».

Και το κείμενο της Ερώτησης συνεχίζει: «Σαν να μην έφτανε αυτή η απαράδεκτη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, φέτος οξύνθηκαν παραπέρα τα όποια προβλήματα. Ενώ η σχολική χρονιά έχει αρχίσει από τις 13 Σεπτέμβρη, μια σειρά ειδικά σχολεία, ιδιαίτερα στην Αθήνα, δεν έχουν ανοίξει ακόμη ή αυτά που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν γιατί έχουν τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης, έλλειψης προσωπικού και εποπτικών μέσων. Το πρόβλημα εμφανίζεται και σε κέντρα ειδικής αγωγής που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας, κύρια λόγω υποχρηματοδότησης.

Πολλές συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν, με αποτέλεσμα να κλείσουν μια σειρά τμήματα. Πολλά ειδικά σχολεία κάλυπταν ανάγκες χρηματοδότησης μέσω των θεραπειών που παρείχαν, τις περισσότερες φορές στα χαρτιά, θεραπείες που πληρώνονταν από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά, όμως, τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραμονές των εκλογών (11-2-2004), που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 3-3-2004, τέσσερις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, κόπηκαν οι δωρεάν θεραπείες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τους αναπήρους πάνω των 18 χρονών. Αποφάσεις με τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους ανάπηρους, αλλά και για τη λειτουργία μιας σειράς ειδικών σχολείων, που εξαρτιόταν από αυτές τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων».

Και οι βουλευτές του ΚΚΕ συνεχίζουν: «Ταυτόχρονα, λόγω του συστήματος μεταφοράς των μαθητών μέσω μισθωμένων αυτοκινήτων και σαν αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης διεκπεραίωσης του διαγωνισμού από τη ΝΑ, πολλά ειδικά σχολεία αλλά και τα μουσικά γυμνάσια - λύκεια, και τα διαπολιτισμικά δε λειτούργησαν λόγω της αδυναμίας μεταφοράς των μαθητών προς αυτά».

Ενδεικτικά στην Ερώτηση του ΚΚΕ καταγράφονται μερικά από τα σχολεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα:

«- Ειδικά Σχολεία που παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν σαν αποτέλεσμα των παραπάνω είναι: ΕΕΚ Καλλιθέας, Ειδικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου, Γυμνάσια - Λύκεια παραπληγικών Ιλίου και Ηλιούπολης, ΕΕΚ Κινητικά Αναπήρων Ιλίου, Ειδικό Σχολείο Ιλίου, Ειδικό Σχολείο Περιστερίου, Γυμνάσια - Λύκεια κωφών Αργυρούπολης και Αγ. Παρασκευής κ.ά.

- Ειδικά Σχολεία που ανήκουν στο υπουργείο Υγείας και δε λειτουργούν: Αστική Εταιρεία "Επικοινωνία" Ελληνικού για τυφλά πολυανάπηρα παιδιά, "Μέριμνα" Πάτρας, Σχολή Τυφλών τηλεφωνητών Θεσσαλονίκης.

Σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν τα: Ειδικό Σχολείο και ΕΕΚ "Η Θεοτόκος", Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής "Η Μαργαρίτα", Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λυκόβρυσης, Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας, Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, Κέντρο Ειδικής Αγωγής "Ο Ερμής" στο Ελληνικό, "Οι ορίζοντες" ειδικό κέντρο για παιδιά με αυτισμό Αγ. Δημητρίου καθώς και πολλά άλλα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Είναι στον προσανατολισμό της κυβέρνησης η καθιέρωση της υποχρεωτικής ειδικής αγωγής, για τα ΑμΕΑ και για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και τι μέτρα θα πάρει για να εξασφαλιστεί για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν ειδική εκπαίδευση, που τόσο κατακρεουργείται στη χώρα μας;
  • Θα προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση όλων των ειδικών σχολείων: α) Για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους σε εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία, β) για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού υποστηρικτικού και βοηθητικού προσωπικού για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους;
  • Σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας με το νέο έτος να καταργήσει το υπάρχον σύστημα μεταφοράς των μαθητών και να εξασφαλίσει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και την αγορά όλων εκείνων των μεταφορικών μέσων, με υψηλές προδιαγραφές, για τις ανάγκες μεταφοράς των μαθητών προς τα ειδικά σχολεία;
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάργηση όλων εκείνων των αποφάσεων που επιβάλλουν στις οικογένειες των αναπήρων να πληρώνουν αυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία, για τις απαραίτητες (φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες, λογοθεραπείες), σαν απαραίτητα στοιχεία αυτής καθεαυτής της ειδικής αγωγής των ανάπηρων παιδιών και σαν υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει αυτές τις θεραπείες δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού που έχουν ανάγκη;
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην ένταξη όλων των απαραίτητων πιστώσεων στον Προϋπολογισμό του 2005 για την υλοποίηση των παραπάνω;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ