ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Νομίζω ότι θα μπορούσα να γίνω πολύ καλός αλεξιπτωτιστής».

Ο Φ. Κάστρο σε πρόσφατη ομιλία του

Associated Press

Ο Φ. Κάστρο σε πρόσφατη ομιλία του
Εκφράζοντας τις ολόθερμες ευχαριστίες για όλες τις εκδηλώσεις αγάπης και αλληλεγγύης που έλαβε μετά το ατύχημά του, ο Φιντέλ Κάστρο, ο ηγέτης της Κούβας, απευθύνθηκε, με ολοσέλιδη επιστολή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Granma», εξηγώντας λεπτομερώς τις συνθήκες της πτώσης του κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης της Σχολής Καλών Τεχνών της Σάντα Κλάρα, αλλά και τι έγινε μετά...

Εχοντας σπάσει την επιγονατίδα σε οκτώ σημεία, η εγχείρηση κρίθηκε απολύτως αναγκαία, αλλά ο Φιντέλ δηλώνει ότι «ο ασθενής ζήτησε από τους γιατρούς να μην του κάνουν ολική νάρκωση και τελικά έκαναν επισκληρίδιο αναισθησία» και συνεχίζει: «Τους εξήγησα ότι υπό αυτές τις συνθήκες μία γενική αναισθησία έπρεπε να αποφευχθεί, ώστε να ήμουν σε θέση να παρακολουθώ τα πολύ σημαντικά ζητήματα»... «Από το πρώτο λεπτό της πτώσης συνέχισα να παρακολουθώ όλα τα σημαντικά ζητήματα σε συντονισμό με άλλους συντρόφους» και κατέληξε ευχαριστώντας για τις εκδηλώσεις των Κουβανών, αλλά και άλλων και τη συγνώμη του για το τόσο μακροσκελές γράμμα: «Κάθε Κουβανός επαναστάτης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει οποιαδήποτε στιγμή. Ας το κάνουμε!»

Από τους πρώτους που επικοινώνησε με τον Φιντέλ, λίγη ώρα μετά την είδηση του ατυχήματός του, ήταν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες. Οπως ανέφερε σε συγκέντρωση στο Καράκας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Κούβας, στη διάρκεια της οποίας ο Φιντέλ Κάστρο δε δίστασε να διακωμωδήσει το ατύχημά του, λέγοντας: «Νομίζω ότι θα μπορούσα να γίνω πολύ καλός αλεξιπτωτιστής».

Στο μεταξύ, οι διάφορες «ύαινες» δεν μπορούσαν να κρύψουν το μίσος και την οργή τους. Οι απεγνωσμένες και πεινασμένες στριγκλιές τους συνεχίστηκαν και χθες. Ερωτηθείς ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμεί να ευχηθεί στον Φιντέλ Κάστρο γρήγορη ανάρρωση, απάντησε: «Οχι. Το θέμα αυτό δε μας ενδιαφέρει. Δυστυχώς, όμως, ενδιαφέρει το λαό της Κούβας, που υποφέρει χρόνια τώρα υπό την ηγεσία του». Ενας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, μάλιστα, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, φέρεται να δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Περιμέναμε εδώ και χρόνια την πτώση του Κάστρο, αλλά δεν είχαμε ακριβώς αυτό στο μυαλό μας».

Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας και νυν αντιπροέδρου της Κομισιόν Λογιόλα ντε Παλάθιο: «Ολοι ευχόμαστε να πεθάνει ο Φιντέλ Κάστρο, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει δημοκρατία στην Κούβα»! Με τις «υγείες» της...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες δολοφονίες «ακριβείας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία του υπαρχηγού του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», Αντνάν αλ Γκουλ, που σκοτώθηκε από ισραηλινή «δολοφονία ακριβείας», αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η οργάνωση ορκίστηκε εκδίκηση ενώ δεκάδες ένοπλα μέλη της παρέλασαν στην πόλη. Στην κηδεία παρευρέθηκε, εμφανιζόμενος μετά από πάρα πολύ καιρό, και το στέλεχος της «Χαμάς», Ισμαΐλ Χανίγιε, ένας από τους τελευταίους ηγέτες της οργάνωσης που δεν έχουν, ακόμη, δολοφονηθεί από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Αντνάν αλ Γκουλ επλήγη από πυραύλους ισραηλινού ελικοπτέρου ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, μαζί με συνεργάτη του, σε δρόμο της πόλης της Γάζας. Ο 46χρονος Γκουλ συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων Παλαιστινίων, για τον ισραηλινό στρατό, από το 1980. Λίγη ώρα αργότερα, νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε ως στόχο κτίριο όπου στεγάζεται το σπίτι του Αμερ Καρμούτ, στελέχους της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αυτοσχέδιων ρουκετών «Νάσερ - 3», κατά της πόλης Σντερότ, το απόγευμα της Πέμπτης. Από την επίθεση γλίτωσε ο Καρμούτ και δεν υπήρξαν άλλα θύματα.

Χτες το πρωί, η «Χαμάς» ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση 15 όλμων κατά του εποικισμού Νέβε Ντέιμ, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε έξω από τον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ, χωρίς να διευκρινιστεί αν πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες ή αν εξερράγη ένας εκρηκτικός μηχανισμός που μετέφεραν. Λίγο αργότερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ συμμετείχε στην κηδεία του Παλαιστινίου μαχητή.

«Η ισραηλινή τακτική προκαλεί διαρκή κλιμάκωση και ουσιαστικά εκμηδενίζει κάθε πιθανότητα επίτευξης κατάπαυσης του πυρός και επανέναρξης κάποιου είδους διαπραγματεύσεων» υπογράμμισαν ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ και ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ναμπίλ Σάαθ.

ΡΩΣΙΑ
Ετησίως εξαφανίζονται 30 χιλιάδες παιδιά

Από 500.000 έως 2,5 εκατομμύρια ανέρχονται τα παιδιά που περιπλανώνται στους δρόμους της Ρωσίας, δήλωσε ο Λ. Τσεκαλίν, πρόεδρος της κοινωνικής οργάνωσης «Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ρωσίας». Ο ίδιος σημείωσε πως ετησίως εξαφανίζονται στη χώρα 30 χιλιάδες παιδιά. Αν και είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως ανθεί το εμπόριο παιδιών, τα τελευταία 5 χρόνια οι αστυνομικές αρχές έχουν εντοπίσει μόλις 190 περιπτώσεις εμπορίου παιδιών. Την ίδια ώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα παιδιά που είναι αγράμματα στη σημερινή Ρωσία φτάνουν τα 2 εκατομμύρια. Κι αυτό στη χώρα όπου πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχε παιδί που να μην πηγαίνει σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ετησίως στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αυτοκτονούν περίπου 2.000 παιδιά, ενώ στη χώρα οι παιδικές κι εφηβικές συμμορίες υπολογίζονται σε 41 χιλιάδες.

Κι όμως, οι ρωσικές αρχές προγραμματίζουν για το 2005 μείωση των δαπανών, κατά 1,7 εκατομμύρια ρούβλια, από τα κοινωνικά προγράμματα καταπολέμησης της εγκατάλειψης παιδιών. Προβλέπουν, δηλαδή, μείωση ακόμη κι αυτής της «ασπιρίνης», που δινόταν έως τα σήμερα για τον περιορισμό ενός εκ των θλιβερότερων προβλημάτων, που προκάλεσε η επιστροφή της χώρας στον καπιταλισμό.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξακολουθεί να «προηγείται» ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με το περίπου 64% (σχεδόν 6,1 εκατ.) των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο δοτός πρόεδρος του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι φερόταν χτες να συνεχίζει να προηγείται μετά τις «εκλογές» της 9ης Οκτώβρη με 54,4%. Η καταμέτρηση συνεχιζόταν, παρότι η Παρασκευή είναι αργία στη χώρα, και τα στοιχεία έδειχναν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας, Τατζίκος υποψήφιος Γιουνούς Κανούνι, «δεν πλησίαζε» τον άνθρωπο των Αμερικανών, καταλαμβάνοντας 17%. Πάντως, η καταμέτρηση των ψήφων από περιοχές των Χαζάρων και των Ουζμπέκων αύξησε τα ποσοστά των Μοχάμεντ Μοχακίκ και Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, που αμφότεροι ξεπέρασαν το 10%, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Τελικό αποτέλεσμα δε θα υπάρξει πριν περάσει μία εβδομάδα. «Πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε στο «Γαλλικό Πρακτορείο» αξιωματούχος του ΟΗΕ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  • Δύο Γάλλοι στρατιώτες της υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ «Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια» του Αφγανιστάν (ISAF) σκοτώθηκαν χτες και άλλος ένας τραυματίστηκε χτες σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην Καμπούλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού στρατού.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο κόμμα ίδρυσε η Ζανά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη μέρα που επαναλαμβανόταν η δίκη της ίδιας και των Κούρδων πρώην βουλευτών Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ επέλεξε η Λέιλα Ζανά για να ανακοινώσει τη δημιουργία νέου πολιτικού κινήματος υπό την ηγεσία της, με στόχο τη μετριοπαθή εκπροσώπηση του κουρδικού στοιχείου. «Εμείς οι πρώην βουλευτές θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δημοκρατία και την ειρήνη. Για το λόγο αυτό ιδρύουμε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα», δήλωσε η Ζανά σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

Η τετράδα των Κούρδων πολιτικών ξόδεψε τα τελευταία 10 χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη τους με την κατηγορία της υποστήριξης των Κούρδων ανταρτών. Είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης το Δεκέμβρη του 1994, σε μια υπόθεση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε κρίνει άδικη, επιβάλλοντας στην τουρκική κυβέρνηση πρόστιμο 140.000 δολαρίων.

  • Εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε επιστολή εξερράγη χτες τραυματίζοντας τέσσερα άτομα από την οικογένεια ενός Κούρδου εθνοφρουρού από τη δύναμη που πληρώνει η κυβέρνηση στον ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των αυτονομιστών. Σύμφωνα με το «Ανατολή», είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μεθοδολογία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ