Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο κόμμα ίδρυσε η Ζανά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη μέρα που επαναλαμβανόταν η δίκη της ίδιας και των Κούρδων πρώην βουλευτών Χατίπ Ντιτσλέ, Ορχάν Ντογάν και Σελίμ Σαντάκ επέλεξε η Λέιλα Ζανά για να ανακοινώσει τη δημιουργία νέου πολιτικού κινήματος υπό την ηγεσία της, με στόχο τη μετριοπαθή εκπροσώπηση του κουρδικού στοιχείου. «Εμείς οι πρώην βουλευτές θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δημοκρατία και την ειρήνη. Για το λόγο αυτό ιδρύουμε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα», δήλωσε η Ζανά σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

Η τετράδα των Κούρδων πολιτικών ξόδεψε τα τελευταία 10 χρόνια στη φυλακή μετά την καταδίκη τους με την κατηγορία της υποστήριξης των Κούρδων ανταρτών. Είχαν καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξης το Δεκέμβρη του 1994, σε μια υπόθεση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε κρίνει άδικη, επιβάλλοντας στην τουρκική κυβέρνηση πρόστιμο 140.000 δολαρίων.

  • Εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε επιστολή εξερράγη χτες τραυματίζοντας τέσσερα άτομα από την οικογένεια ενός Κούρδου εθνοφρουρού από τη δύναμη που πληρώνει η κυβέρνηση στον ακήρυχτο πόλεμο εναντίον των αυτονομιστών. Σύμφωνα με το «Ανατολή», είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ