Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ: «Περισσότεροι οι αντάρτες από ό,τι περιμέναμε»

Αλλεπάλληλες οι αντικατοχικές επιθέσεις στο Κεντρικό και Βόρειο Ιράκ

Σε κλοιό η Φαλούτζα

Δανοί στρατιώτες που μετέχουν σε κατοχική αυτοκινητοπομπή έχουν δεχτεί επίθεση

Associated Press

Δανοί στρατιώτες που μετέχουν σε κατοχική αυτοκινητοπομπή έχουν δεχτεί επίθεση
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νέο κύμα αντικατοχικών επιθέσεων, αλλά και συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών σαρώνει κυρίως το Κεντρικό και Βόρειο Ιράκ. Την ίδια ώρα, η αμερικανική ηγεσία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναγνωρίζει ότι ο αριθμός των ανταρτών είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πίστευαν παλαιότερα.

Σε όψιμες «ανακαλύψεις» και συμπεράσματα φαίνεται ότι καταλήγουν οι αμερικανικές αρχές, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές τους υπηρεσίες από το κατεχόμενο Ιράκ. Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη των αντικατοχικών επιθέσεων και μετά από αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις ότι οι επιθέσεις αυτές «δεν προέρχονται παρά από μια χούφτα τρομοκράτες», η Ουάσιγκτον παραδέχεται, πλέον, έστω και ανεπισήμως διά μέσου διαρροών στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ότι η αντίσταση στο Ιράκ είναι πολυάριθμη και καλά οργανωμένη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι εκτιμήσεις πλέον μιλούν για έναν σκληρό πυρήνα της αντίστασης, ο οποίος κυμαίνεται μεταξύ των 8.000-12.000 ανδρών. Το άμεσο δίκτυο υποστήριξης της αντίστασης εκτιμάται, από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, μεγαλύτερο των 20.000 ανθρώπων. Με βάση, πάντα, τα ίδια στοιχεία, οι αντιστασιακές οργανώσεις είναι τουλάχιστον 50, έχουν αρχίσει να αποκτούν ένα πρώτο επίπεδο, μεταξύ τους, συντονισμού και διαθέτουν «σημαντική χρηματοδότηση». Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση προέρχεται από πρώην στελέχη του Μπάαθ και μέλη της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν, από Σαουδάραβες κροίσους και από ισλαμιστικά δίκτυα.

Νέες επιθέσεις

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ισάκι, 80 χλμ βορείως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 αστυνομικοί. Στη Μοσούλη, από επιχείρηση αμερικανικών δυνάμεων κατά ανταρτών στην περιοχή τεμένους της πόλης, τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και 1 Ιρακινός πολίτης. Σε άλλο σημείο της πόλης, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και αυτοσχέδιου μηχανισμού την ώρα που περνούσε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, τραυματίστηκαν 7 Αμερικανοί στρατιώτες και σκοτώθηκε ο καμικάζι.

Στην Αούζα, κοντά στο Τικρίτ, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας ένα δεύτερο. Στη Βασόρα, 3 Δανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιων μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους που κάνουν περιπολία. Στην Μπαακούμπα, βορείως της Βαγδάτης, σκληρές μάχες ξέσπασαν ανάμεσα σε Αμερικανούς στρατιώτες και Ιρακινούς αντάρτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άμαχοι.

Στο επίκεντρο, όμως, των επιθέσεων παραμένει η Φαλούτζα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξαπολύθηκαν νέες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, παρά τη σχετική έκκληση των τοπικών αρχών για τερματισμό του σφυροκοπήματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 3. Στόχος των βομβαρδισμών ήταν η συνοικία Σουχάντα, από όπου και το πρωί υψώνονταν πυκνοί καπνοί.

Με το πρώτο φως της ημέρας, νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν τη συνοικία, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα καλούσαν, με μεγάφωνα, τους κατοίκους να παραδώσουν μέχρι το τέλος της ημέρας όλους τους εξεγερμένους, απειλώντας με «γενικευμένη επίθεση». Στην περίμετρο της πόλης, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 2 μικρές Ιρακινές και να τραυματίσουν άλλους 4 επιβαίνοντες. Οι προοπτικές επίτευξης κάποιας λύσης μοιάζουν να απομακρύνονται καθώς το ανώτατο όργανο των σουνιτών, η Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που επανειλημμένως έχει διαμεσολαβήσει, ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός μέλους της από τους Αμερικανούς χωρίς συγκεκριμένη δικαιολογία.

Εκκλήσεις και εκτελέσεις

Να αποσύρει τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ και να μην προχωρήσει, σε καμία περίπτωση, σε αναδιάταξη προς βορράν κάλεσε τον Τόνι Μπλερ η Βρετανίδα Μάργκαρετ Χάσαν, που έχει απαχθεί από αγνώστους εδώ και δύο ημέρες. Η έκκληση έφθασε με βιντεοταινία στο «αλ Τζαζίρα» και η Χάσαν παρακαλεί τους Βρετανούς να μην επιτρέψουν να εκτελεστεί όπως ο Κένεθ Μπίγκλεϊ, πριν από μερικές ημέρες.

Η έκκληση της Χάσαν έριξε «λάδι στη φωτιά» των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από την απόφαση μετακίνησης ενός βρετανικού τάγματος νοτίως της Βαγδάτης μετά από αμερικανικό αίτημα. Την ίδια ώρα, επιβεβαιωνόταν η εκτέλεση 3 πολιτών της ΠΓΔΜ που είχαν απαχθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ