Σάββατο 23 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Αντιδράσεις για την «Πράξη»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από το νέο αμερικανικό νόμο με τον τίτλο «Πράξη για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία». «Δολιότητα φασιστικού τύπου», την αποκάλεσε ο Σεργκέι Κοστιάν, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας και βουλευτής της Εθνικής Συνέλευσης, με δηλώσεις του στο πρακτορείο «ΜΠΕΛΑΠΑΝ». Οπως σημείωσε: «Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε ένα ντοκουμέντο ανάλογο με αυτά που είχε εγκρίνει το χιτλερικό Κοινοβούλιο τη δεκαετία του '30». Το στέλεχος του ΚΚΛ πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση των ΗΠΑ αποτελεί «χοντροκομμένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, η οποία γίνεται όχι από τον αμερικανικό λαό, αλλά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Μπους, που διεξάγει σύγχρονους φασιστικούς πολέμους». Τέλος, το στέλεχος του ΚΚΛ σημείωσε ότι προσπαθούν να διδάξουν τη δημοκρατία στους Λευκορώσους «εκείνοι που δεν έχουν σχέση με την πραγματική δημοκρατία».

Σε αντίθετη κατεύθυνση, βέβαια, κινήθηκαν οι δηλώσεις των παραγόντων της αντιπολίτευσης. Ετσι, ο Β. Βιατσούρκ, ηγέτης του δεξιού «Λαϊκού Μετώπου», θεωρεί την «Πράξη» ως «εκδήλωση πολιτικής αλληλεγγύης με τη δημοκρατική πλειοψηφία της Λευκορωσίας».

Ρωσικές αντιδράσεις

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, σημείωσε πως «η Ρωσία δε στηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας». Οπως μεταδίδει το πρακτορείο «ΜΠΕΛΤΑ», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Εμείς δεν υποστηρίζουμε γενικότερα το εργαλείο των κυρώσεων. Οι όποιες κυρώσεις πρέπει να εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τότε εκφράζουν τη συλλογική άποψη της διεθνούς κοινότητας».

Συνέχεια επεμβάσεων

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επεμβάσεις. Ετσι ο Π. Σίντερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάλεσε «όλα τα κράτη που είναι μέλη και παρατηρητές στο Συμβούλιο της Ευρώπης να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Λευκορωσία, με την εφαρμογή κυρώσεων, που θα στοχεύουν το κυρίαρχο καθεστώς».

Το πρώτο, πάντως, Κοινοβούλιο στον κόσμο που ασχολήθηκε με την κατάσταση στη Λευκορωσία κατέληξε σε εντελώς διαφορετική εκτίμηση. Ετσι, η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με μακροσκελή ανακοίνωσή της, σημειώνει πως οι εκλογές και το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία έγιναν δημοκρατικά κι ελεύθερα, χωρίς οποιεσδήποτε παραβιάσεις των δημοκρατικών αρχών και της εκλογικής νομοθεσίας. Την ίδια ώρα, η Κρατική Δούμα υπογραμμίζει τα εξής: «Με ανησυχία ακούσαμε τις πληροφορίες των παρατηρητών μας στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, που μαρτυρούν πως οι εκλογές και το δημοψήφισμα στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας πραγματοποιήθηκαν σε κατάσταση άνευ προηγουμένου εξωτερικής πίεσης. Οι τοποθετήσεις επίσημων προσώπων και πολιτικών παραγόντων μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ με απότομους αρνητικούς χαρακτηρισμούς, σχετικά με το δημοψήφισμα στη Λευκορωσία, καθώς επίσης οι απειλές, τα μέτρα που λαμβάνονται ενάντια στη Λευκορωσία, αποτελούν επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους και είναι καταπάτηση των γενικότερων κανόνων του διεθνούς δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ