ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι την Κυριακή στο Σπόρτιγκ

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα δικαιώματα των εργατών όπου Γης

Eurokinissi

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τα δικαιώματα των εργατών όπου Γης
Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι θα κατακλύσουν την Κυριακή 31 Οκτώβρη το γήπεδο του Σπόρτιγκ. Η εργατιά της Αθήνας θα εκφράσει και με τη φυσική της παρουσία, στη Διεθνιστική Συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, τη συμπαράστασή της στην Κουβανέζικη Επανάσταση, τη στήριξή της στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, την αλληλεγγύη της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Σηκώνοντας ψηλά τις σημαίες του διεθνισμού, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας στέκεται δίπλα στους λαούς που αγωνίζονται, στους λαούς που δεν υποκύπτουν στους ιμπεριαλιστές και στις επιδιώξεις τους.

Την Κυριακή από το Σπόρτιγκ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στέλνει μήνυμα αντίστασης. Ενώνει τις δυνάμεις του με εκείνες τις δυνάμεις στις πέντε ηπείρους του πλανήτη μας, που δε συναινούν, δεν υποτάσσονται στη «Νέα Τάξη.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Πέδρο Ρος, γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ακόμα η Τσου Τι Χάου, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων του Βιετνάμ, ο Κιμ Γιον Ντο, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Β. Κορέας, καθώς και ένα από τα παιδιά από την Παλαιστίνη που το ΠΑΜΕ θα φιλοξενεί εκείνες τις μέρες στην Αθήνα.

Για τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, την ανάγκη εργάτες και νεολαία να βρεθούν στο Σπόρτιγκ μαζικά, να «δώσουν και να πάρουν» απ' αυτή τη διεθνιστική εκδήλωση, μιλάνε σήμερα στο «Ρ» ο Θοδωρής Κούτρας και ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Τετράωρη αύριο σε όλη την «Κλωνατέξ»

Με τετράωρη στάση εργασίας αύριο Παρασκευή σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ» στη Νάουσα, οι εργαζόμενοι της πόλης δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους για επαναλειτουργία της «Τρικολάν» και διατήρηση των θέσεων εργασίας, παράλληλα με την κατάληψη του εργοστασίου που συνεχίζεται για τέταρτη βδομάδα. Η απεργιακή κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα στη Νάουσα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων των εργαζομένων στην «Τρικολάν» και στα «Κλωστήρια Ναούσης».

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και η κατάσταση που επικρατεί στα κλωστήρια Α', Β' και Γ', καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η «κρίση» μετατοπίζεται σταδιακά στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου, βάζοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες ακόμα θέσεις εργασίας μετά τις 98 της «Τρικολάν». Συγκεκριμένα, στα «Κλωστήρια Α'» για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε σταματήσει η τροφοδοσία με συνθετικές πρώτες ύλες για την παραγωγή νήματος, χωρίς να υπάρχει σαφής προσδιορισμός από την εργοδοσία για το εάν και πότε θα ξαναξεκινήσει. Σε όλα τα εργοστάσια των κλωστηρίων, οι προτάσεις για «εθελούσια» έξοδο πολλαπλασιάζονται, παράλληλα με τις φήμες που θέλουν το Λαναρά να ζητάει τρόπο να καταφύγει σε μαζικές απολύσεις και οριστικό λουκέτο σε ένα ή σε όλα τα κλωστήρια του ομίλου στη Νάουσα.

Η μεταφορά συνθετικών πρώτων υλών από άλλα εργοστάσια του ομίλου στη Νάουσα ξεκίνησε μόλις μετά την ανακοίνωση της απεργιακής κινητοποίησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμιά εγγύηση από την πλευρά της εργοδοσίας ότι η τροφοδοσία των «Κλωστηρίων Ναούσης» θα ομαλοποιηθεί άμεσα.

Στα πλαίσια αυτά, η έκφραση αλληλεγγύης και ο συντονισμός του αγώνα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ομίλου που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, με πρώτους τους εργαζόμενους της «Τρικολάν», αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Τη συμπαράστασή του στην πολυήμερη κινητοποίηση των εργατών και των εργατριών της «Τρικολάν» εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νομού Πέλλας του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Φοιτητών Νομικής του ΑΠΘ, ύστερα από πρωτοβουλία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Ιδιαίτερη σημασία ωστόσο είχε το κείμενο αλληλεγγύης που έφτασε στο κατειλημμένο εργοστάσιο της «Τρικολάν» από απολυμένες εργάτριες της «Σίσσερ Πάλκο», με το οποίο εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις συναδέλφισσές τους στη Νάουσα και τις καλούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης

Συναγερμό έχουν σημάνει οι οικοδόμοι όλης της χώρας για την πανελλαδική 24ωρη απεργία του κλάδου στις 10 Νοέμβρη που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία τους. Με καθημερινές εξορμήσεις στα εργοτάξια και στα γιαπιά, καλούν κάθε οικοδόμο να συμμετάσχει μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται την ίδια μέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με κεντρική στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Η μάχη για την προετοιμασία και η οργάνωση της απεργίας και των συγκεντρώσεων προχωράει με εντατικούς ρυθμούς από τα πρωτοβάθμια σωματεία με στόχο να τη μετατρέψουν σε εφαλτήριο νέων πιο δυναμικών αγώνων ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται στο σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Με την προκήρυξη της Ομοσπονδίας για μπούσουλα καλούν τους οικοδόμους με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις να δώσουν απάντηση, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια: Στην ανεργία που φουντώνει και εκατοντάδες οικοδόμοι μπαίνουν στη λίστα των 500 χιλιάδων ανέργων. Στην ακρίβεια που οργιάζει και μαζί με την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας κατατρώγουν το πενιχρό εισόδημα και χιλιάδες εργατικές οικογένειες σπρώχνονται στη μιζέρια, στη φτώχεια και καταχρεώνονται στις τράπεζες με δραματικές συνέπειες. Στην εντατικοποίηση της δουλιάς, στην κατάργηση εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για τους οικοδόμους που σκοτώνονται και κινδυνεύει η ζωή τους.

Προβάλλουν και παλεύουν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία και απαντάει στις σύγχρονες και αυξημένες ανάγκες όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Και αυτό μετατρέπει την απεργία των οικοδόμων σε υπόθεση όλων των κλάδων των εργαζομένων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων. Γίνεται βήμα για να δοθεί κοινή απάντηση στην επίθεση που δέχονται από τις πολιτικές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Με αυτό το βηματισμό αποφάσισαν την περασμένη Κυριακή οι οικοδόμοι της Αθήνας στη γενική του συνέλευση να προχωρήσουν και μέσα από τα παραρτήματα, στις εργατογειτονιές και τους τόπους δουλιάς συγκροτούν επιτροπές στήριξης της απεργίας με τη συμμετοχή συλλόγων (γυναικών, μαθητών, γονέων, εξωραϊστικών) και άλλων εργατικών σωματείων.

Και σ' αυτά τα πλαίσια ήδη έχουν παρθεί οι πρώτες αποφάσεις κήρυξης απεργίας εκείνη την ημέρα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές) και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Ταυτόχρονα αποφάσεις και καλέσματα για στήριξη και συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ΟΓΕ και Συντονιστικό Σχολείων Νυχτερινών Μαθητών, ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών και Συντηρητών Ανελκυστήρων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Με τους εργάτες του κόσμου

Η επίθεση που δέχεται η νεολαία τους τελευταίους μήνες με στόχο να περάσουν ρατσιστικές - ξενοφοβικές αντιλήψεις, το πρότυπο στάσης ζωής «ο θάνατός σου η ζωή μου», που αναδεικνύεται μέσα από τα διάφορα «ριάλιτι», η ζητιανιά για μια θέση στη δουλιά, η υποταγή, πρέπει να πάρουν απάντηση, τονίζει στο «Ρ», ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Πρέπει όλα αυτά να απαντηθούν με την ενίσχυση της συναδελφικής αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης στους εργάτες και τους λαούς του κόσμου που αντιστέκονται. Δηλαδή, με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με τη διέξοδο στον οργανωμένο ταξικό αγώνα. Τέτοια διαδήλωση είναι η διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σπόρτινγκ, που γίνεται με αφορμή τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΣΟ. Ολοι οι νέοι εργαζόμενοι που αγανακτούν, που όλο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε και βρεθήκαμε έξω από τις πύλες των εργοστασίων και στις εισόδους νυχτερινών σχολείων και σχολών κατάρτισης, επιβάλλεται να δώσουν μαζικά την απάντησή τους».

ΘΟΔΩΡΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Οι λαοί που αγωνίζονται δεν είναι μόνοι τους

Είμαστε στην τελική ευθεία για τη μεγάλη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στο Σπόρτινγκ στις 31 Οκτώβρη, στις 7μμ. Το ΠΑΜΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την εκδήλωση και στους λαούς που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Θέλει να στείλει το διεθνιστικό του μήνυμα και τη στήριξή του στους αγώνες των λαών, που μάχονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Ο λαός της Κούβας δεν είναι μόνος του, ο λαός της Παλαιστίνης και τα παιδιά με τις σφεντόνες έχουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας, η Κορέα, το Βιετνάμ κι όλοι οι λαοί της «μαύρης λίστας» των ιμπεριαλιστών έχουν την αλληλεγγύη της εργατικής τάξη της Ελλάδας, κι όλου του ελληνικού λαού. Σ' όλους τους χώρους δουλιάς, στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΜΕ με την ανακοίνωση και την αφίσα στο χέρι, δίνουν τη μάχη για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Αισιοδοξούμε ότι η παρουσία της νεολαίας θα είναι έντονη, όπως και των χιλιάδων εργαζομένων που θα κατακλύσουν το Σπόρτινγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ