ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Καθυστερούμενες οφειλές» 1,3 δισ. ευρώ

Αύξηση 67,5% εμφανίζουν το τελευταίο 12μηνο τα υπόλοιπα των «προσωπικών δανείων»

Ολοένα και περισσότερο σφίγγει η μέγκενη του τραπεζικού δανεισμού γύρω από τα λαϊκά στρώματα, γεγονός που βρίσκει την εξήγησή του στην πολύπλευρη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, στα πολύχρονα προγράμματα σύγκλισης, στις αναδιαρθρώσεις, στην απελευθέρωση της τραπεζικής ασυδοσίας. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, εκτός από την εκρηκτική άνοδο των δανείων, φανερώνουν ταυτόχρονα και το μέγεθος της οικονομικής δυσπραγίας των λαϊκών στρωμάτων, την αδυναμία τους να καταβάλουν «έγκαιρα» τις δόσεις: Στην κατηγορία «καταναλωτικά δάνεια» τα «καθυστερούμενα» από τρεις μήνες και πάνω φτάνουν σε 1,3 δισ. ευρώ. Το σύνολο των καθυστερήσεων (καταναλωτικά -στεγαστικά των νοικοκυριών και του δανεισμού σε επιχειρήσεις) διαμορφώνεται στο αστρονομικό ύψος των 7,7 δισ. ευρώ. Είναι φανερό πως οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τα «πανωτόκια» και για τη σύντμηση του χρόνου παραμονής στις μαύρες λίστες των τραπεζών δεν είναι παρά μέτρα - «ασπιρίνες». Πολύ περισσότερο γιατί οι τράπεζες εφαρμόζουν το νόμο κατά τα δικά τους καλά και συμφέροντα και σε βάρος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναφέρονται στον Αύγουστο του 2004, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων στα νοικοκυριά φτάνει στα 47,9 δισ. ευρώ (από 36,57 δισ. το Αύγουστο του 2003) με αύξηση 31%. Στο παραπάνω κονδύλι περιλαμβάνονται και τα «τιτλοποιηθέντα στεγαστικά δάνεια», τα οποία η Ττε καταχωρίζει ξεχωριστά.
  • Τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια φτάνουν στα 15,3 δισ. ευρώ (11,08 δισ. τον Αύγουστο του 2003) με ρυθμό αύξησης 38,4%. Η δεινή οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια, μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, αυξήθηκαν σε ποσοστό 67,5% (5,2 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. πέρσι!). Τα δανεικά από πιστωτικές κάρτες διογκώθηκαν στα 7,13 δισ. ευρώ (από 5,86 δισ.) και σε ποσοστό 22,9%. Οι καθυστερούμενες δόσεις φτάνουν στο 8,3% του σημερινού υπολοίπου των καταναλωτικών δανείων δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ.
  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 31,2 δισ. ευρώ (από 24,57 δισ.) με αύξηση 26,9%,
  • Τα συνολικά υπόλοιπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώνονται σε 112,8 δισ. ευρώ (από 97,35 δισ.) με αύξηση 15,8%.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΒΕΝΖΙΝΕΣ
Υπεύθυνοι για τις ανατιμήσεις οι πλουτοκράτες

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στο Ευρωκοινοβούλιο για τις συνέπειες και τις αιτίες αύξησης των τιμών του «μαύρου χρυσού»

Το ζήτημα των επιπτώσεων για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, σε σχέση και με τη διαρκή άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου, βρίσκεται στο επίκεντρο δήλωσης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις συνέπειες της αύξησης του πετρελαίου στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Η αύξηση της διεθνούς και των εθνικών τιμών του πετρελαίου - επισημαίνει ο Γ. Τούσσας - είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης επίθεσης του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη και πλήττει άμεσα το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Οι συνέπειες αυτής της αύξησης θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές από τα φτωχά νοικοκυριά κατά την περίοδο του χειμώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα οικονομικής τους ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εξόδων θέρμανσης.

Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» οδηγεί σε ένα νέο γενικευμένο κύμα ακρίβειας στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, που έρχεται να προστεθεί σε αυτό των συνεχών ανατιμήσεων που προκάλεσαν σημαντική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, τα κέρδη των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, εντείνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε βάρος ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενισχύονται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».

Αναφερόμενος στις αιτίες αυτής της κατάστασης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει: «Η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στις υπό ανάπτυξη χώρες, οι πόλεμοι και οι οξύνσεις που τα ίδια τα μονοπώλια προκαλούν, αποτελούν πρόσχημα αύξησης των τιμών. Η πραγματική αιτία βρίσκεται στην εκμετάλλευση των παραγωγικών πηγών προς όφελος της πλουτοκρατίας και την ενίσχυσή της μέσα σε κλίμα γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων».

Και καταλήγει ο Γ. Τούσσας ότι «η μόνη απάντηση στην ακρίβεια βρίσκεται στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στη βαρβαρότητα, για ριζικές αλλαγές, για να γίνουν λαϊκή περιουσία η ενέργεια και οι άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας και για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

ΔΗΚΕΒΕ
Συνδιασκέψεις σε Αθήνα - Πειραιά

Με εντατικούς ρυθμούς πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα οι συνδιασκέψεις της ΔΗΚΕΒΕ από τις οποίες θα σταλούν αντιπρόσωποι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της παράταξης στις 6 και 7 του Νοέμβρη. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες πραγματοποιούνται οι συνδιασκέψεις κρίνονται κρίσιμες καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την εχθρική πολιτική ενάντια στους μικρούς ΕΒΕ και οι πολυεθνικές εταιρίες πιέζουν αφόρητα στη μεταποίηση και στο εμπόριο, με τα νέα πολυκαταστήματα να αφαιρούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τους «μικρούς».

Η ΔΗΚΕΒΕ Πειραιά καλεί όλα τα μέλη του κλάδου να πάρουν μέρος στην Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη που πραγματοποιεί τη Δευτέρα 1 Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραΐσκου 111). Στη συνδιάσκεψη θα αναπτυχθεί διάλογος και προβληματισμός για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες.

Την ερχόμενη Τετάρτη, 3 του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί και η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Σωκράτους 23, στον 4ο όροφο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ