ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ 9ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Μονόδρομος η επιτυχία τους

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, δώδεκα μόλις μέρες πριν από τα συλλαλητήρια της 9ης του Δεκέμβρη. Η πραγματικότητα που επιφυλάσσει σήμερα για το σύνολο της εργατικής τάξης η συνέχιση και η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η ηττοπάθεια που επιχειρούν να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, καθιστούν την επιτυχία των συλλαλητηρίων μονόδρομο. Οχι μόνο για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αλλά και για κάθε άνθρωπο του μόχθου, κάθε άνεργο, κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε συνεπή αγωνιστή που βλέπει την ένταση της ταξικής πάλης σαν τη μόνη διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τα εργατικά συλλαλητήρια στις 9 του Δεκέμβρη ταυτίζονται με την πάλη των εργαζομένων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Αποτελούν συνέχεια της έντονης δράσης που ανέπτυξε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα και πεδίο ευθείας σύγκρουσης των εργαζομένων με την κυρίαρχη πολιτική, σε μια περίοδο που η αντιλαϊκή επίθεση περνάει σε φάση όξυνσης. Ο προϋπολογισμός, το νέο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, αλλά και η κυοφορούμενη επέλαση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, όπως προκύπτει και από την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις προθέσεις της κυβέρνησης και των βιομηχάνων για το επόμενο διάστημα.

Η μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ την Πέμπτη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), σηματοδότησε την ένταση της μάχης για την επιτυχία των συλλαλητηρίων. Στην τελική ευθεία, οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, με καθημερινές περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις καλούν τους εργαζόμενους στις 9 του Δεκέμβρη να βγουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Πλήρη σταθερή εργασία για όλους. ΟΧΙ στις απολύσεις. Κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Κατάργηση του ΦΠΑ και «πάγωμα» των τιμών στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στο 80% του κατώτερου μισθού που διεκδικεί το ΠΑΜΕ. 7ωρο-5ήμερο-35ωρο με πλήρη μισθολογικά-ασφαλιστικά δικαιώματα. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Να σταματήσουν ο αυταρχισμός και οι διώξεις σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Η αντιστρόφως ανάλογη πορεία που ακολουθούν τα κέρδη του κεφαλαίου και οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας αποτυπώνεται ανάγλυφα στη σημερινή αρθρογραφία του «Ρ», ενώ για τα χαρακτηριστικά της κινητοποίησης μιλά στο «Ρ» ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Δεν πάει άλλο!

Κινητοποιήσεις όπως αυτή των κλωστοϋφαντουργών πριν από τρεις μέρες βρίσκουν τη συνέχειά τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ

Motion Team

Κινητοποιήσεις όπως αυτή των κλωστοϋφαντουργών πριν από τρεις μέρες βρίσκουν τη συνέχειά τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Δεν πάει άλλο λοιπόν. Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τη λιτότητα, την ανεργία, τη βαριά φορολογία. Με αυτό το σύνθημα θα γίνουν στις 9 του Δεκέμβρη τα εργατικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Γιατί, πράγματι, δεν πάει άλλο με την κατάσταση στην οποία έριξε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα η πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόνο που αυτή η πολιτική τη στιγμή που καταδικάζει εκατομμύρια εργαζόμενους στον Καιάδα της λιτότητας αποδεικνύεται ιδανικό θερμοκήπιο για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP και με βάση τους ισολογισμούς 23.721 μεγάλων επιχειρήσεων, στη μεταποιητική βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, το 2003 οι μεγαλοεπιχειρηματίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 16,3% συγκριτικά με το 2002. Στον αντίποδα, τα κατώτερα μεροκάματα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,2%! Την ίδια χρονιά, από την επεξεργασία των αναλυτικών δηλώσεων στο ΙΚΑ προέκυπτε ότι 2.132.882 εργαζόμενοι είχαν κατά μέσο όρο μηνιαίες μεικτές αποδοχές 695 ευρώ.

Τα κέρδη τρώνε τους μισθούς

Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντονισμένη επίθεση από το τραπεζικό κεφάλαιο σε βάρος των τραπεζοϋπαλλήλων. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας. Το σχέδιο της Εμπορικής για το Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων, τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου» στην Πειραιώς είναι μόνο τα τελευταία γεγονότα που καταγράφει η ειδησεογραφία. Οι τραπεζίτες δείχνουν τα δόντια τους. Και δεν κρύβουν τα κέρδη τους. Τα οποία το πρώτο 9μηνο του 2004 στη Γιούρομπανκ του Λάτση αυξήθηκαν κατά 43,6%, στην Αλφα Μπανκ του Κωστόπουλου κατά 36,8% και στην Πειραιώς του Σάλλα κατά 34,1%. Από Γενάρη μέχρι Σεπτέμβρη οι τρεις όμιλοι αυγάτισαν τα χρηματοκιβώτιά τους κατά 687,3 εκατομμύρια ευρώ!

Σε χρυσό πραγματικό μετατρέπουν τη διύλιση πετρελαίου και οι αντίστοιχοι όμιλοι του τομέα αυτού ξεζουμίζοντας τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, την ίδια περίοδο, η «Μότορ-Οϊλ» αύξησε τα κέρδη της κατά 84,9% σε σχέση με το 2003, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 146,4 εκατομμύρια ευρώ, και τα ΕΛΠΕ κατά 31%, αύξηση που αντιστοιχεί σε 354 εκατ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα η αύξηση στο κατώτερο μεροκάματο δεν έφτασε ούτε στο ένα ευρώ τη μέρα, από 23,29 ευρώ στα 24,22 ευρώ.

Και ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων πετάνε στα ύψη και οι μισθοί ρίχνονται στα Τάρταρα, την ίδια ώρα η ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης κατατρώει τα σπλάχνα των νοικοκυριών. Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν μπορούν να κρύψουν τη ληστεία στο λαϊκό εισόδημα. Σύμφωνα με αυτά, από το Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004 οι ανατιμήσεις που επιβλήθηκαν κατά μέσο όρο ήταν:

  • Στο λάδι 14,5%
  • Στη βενζίνη 10,1%
  • Στο ψωμί 9,2%
  • Στο πετρέλαιο θέρμανσης 8,9%
  • Στις ιατρικές υπηρεσίες 7,3%
  • Στα είδη υπόδησης 6,5%
  • Στα ενοίκια κατοικιών 5,6%

Αυτά επισήμως, γιατί η πραγματικότητα διαμορφώνεται ακόμα πιο ζοφερή. Μόλις προχτές ο «Ρ» αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους μεγάλων σούπερ μάρκετ, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη έχουν επιβληθεί αυξήσεις τιμών μέχρι και 29% σε εκατοντάδες είδη που καταναλώνει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια.

Αλλά οι εργάτες δεν έχουν απέναντί τους μόνο τους τραπεζίτες, τους πετρελαιάδες, τους μεγαλέμπορους, τους κατασκευαστικούς ομίλους, που τους στύβουν και ως εργάτες και ως καταναλωτές. Εχουν απέναντί τους και το κράτος των καπιταλιστών. Το κράτος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Μόνο από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στα είδη λαϊκής κατανάλωσης το κράτος εισέπραξε το 2004 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά κατ' εντολή του προϋπολογισμού που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Στον προϋπολογισμό του 2005, της ΝΔ, το «χαράτσι» του ΦΠΑ προδιαγράφεται να φτάσει τα 17,1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μισθωτοί και συνταξιούχοι, μέσω της φορολογίας στα εισοδήματά τους, πληρώνουν και ξαναπληρώνουν το κράτος των καπιταλιστών. Ο φόρος που τους επιβλήθηκε το 2003 ξεπερνούσε τα 4 δισ. ευρώ. Η αύξηση σε σχέση με το 2002 έφτασε στο 14,4%, όταν η φορολόγηση των ΑΕ για το ίδιο διάστημα αυξήθηκε μόλις κατά 1,2%!

Αυτή την αθλιότητα αναπαράγει και διευρύνει και ο προϋπολογισμός του 2005, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλουν μείωση της φορολογίας των κερδών στο 25% αντί για 35%.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω που επιγραμματικά καταγράψαμε; Πλούτος υπάρχει. Αλλά ο πλούτος αυτός δεν πηγαίνει σε αυτούς που τον παράγουν. Πλούτος παράγεται και είναι τέτοιος που μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας.

Αυτή την αλήθεια διαλαλεί με στεντόρεια φωνή το ΠΑΜΕ: «Κοιτάξτε αυτόν τον πλούτο, είναι δικός σας. Είναι ο δικός σας κόπος. Είναι ο ιδρώτας και το αίμα σας!». Και με τα συλλαλητήρια στις 9 του Δεκέμβρη δείχνει το δρόμο. Οι εργάτες, αν θέλουν να αυξήσουν τα μεροκάματα, αν θέλουν να δουν «άσπρη μέρα», πρέπει να παλέψουν. Και να παλέψουν βάζοντας τον πήχη ψηλά. Στο ύψος των πραγματικών τους αναγκών. Αυτή την προϋπόθεση εξυπηρετεί το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν.

Η δημαγωγία

Αυτός ο αγώνας βρίσκεται στον αντίποδα της στρατηγικής που προωθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Μια πλειοψηφία που ενώ εκουσίως εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή, δημαγωγικά χύνει «κροκοδείλια δάκρυα» για τους χαμηλόμισθους. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός ότι στην τελευταία Ολομέλεια της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση του ΠΑΜΕ για πανελλαδική απεργία ενόψει του προϋπολογισμού. Εδώ θέλουμε να θυμίσουμε ότι ενώ αυτές τις μέρες η πλειοψηφία εμφανίζεται να βγάζει πύρινες ανακοινώσεις για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αυτή η πλειοψηφία φρόντισε με τη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να θάψει για δύο χρόνια, 2004-2005, τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτή η πλειοψηφία υπέγραψε σύμβαση με την οποία από 1/1/2005 μέχρι το Σεπτέμβρη το κατώτερο μεροκάματο θα αυξηθεί μόλις κατά 2,2%! Από 25,01 ευρώ θα γίνει 25,56 ευρώ. Ολα και όλα 55 λεπτά αύξηση.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα συλλαλητήρια θα σφραγίσουν την ταξική αντεπίθεση

Ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλάει στο «Ρ» για τους στόχους, τα αιτήματα και τη σημασία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει στις 9 Δεκέμβρη το Μέτωπο σε όλη τη χώρα

Από τις καθημερινές περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την οργάνωση των συλλαλητηρίων
Από τις καθημερινές περιοδείες στελεχών του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς για την οργάνωση των συλλαλητηρίων
-- Το ΠΑΜΕ προχωράει στις 9 Δεκέμβρη στη διοργάνωση εργατικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Τι σηματοδοτεί αυτή η πανελλαδική κινητοποίηση;

-- Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Εκτιμάμε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό. Περνάμε σε μια νέα φάση, κατά την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους εργαζόμενους, με το φορολογικό νομοσχέδιο, τον αναπτυξιακό νόμο, τον προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, οι αποφάσεις και οι οδηγίες της ΕΕ είναι πολύ συγκεκριμένες και χτυπάνε στην καρδιά τα εργατικά δικαιώματα, την ίδια την εργατική τάξη. Κανένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται σήμερα να έχει αυταπάτες και να δείχνει ανοχή στην πολιτική που εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει αμείωτα και κλιμακούμενα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σήμερα, πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά, η εργατική τάξη πρέπει να δώσει μια πιο αποφασιστική απάντηση σ' αυτή την πολιτική. Από όποια σκοπιά κι αν βλέπει κάθε εργαζόμενος τα ζητήματα, εκείνο στο οποίο όλοι συμφωνούμε είναι ότι δεν μπορεί να πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Σ' αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύεται και η προοπτική. Δηλαδή, οι κινητοποιήσεις να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ρωμαλέου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που ξέρει τι θέλει, ξέρει να διεκδικεί, ξέρει να παλεύει. Τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη έρχονται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ και είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα στη χώρα μας.

-- Ποια πρακτικά μέτρα παίρνει το ΠΑΜΕ για την επιτυχία των συλλαλητηρίων;

-- Σε καθημερινή βάση, οι ταξικές δυνάμεις του Μετώπου πραγματοποιούν περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλους τους χώρους δουλιάς. Σωματεία, επιτροπές και συνδικαλιστικά όργανα, κατά κλάδο και κατά περιοχή, συνεδριάζουν και παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή των εργαζομένων στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Εντατικά προγραμματίζεται η δουλιά μας σε κλάδους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, όπως το μέταλλο και η κλωστοϋφαντουργία, όπου ο παραγωγός του πλούτου χαρακτηρίζεται σαν «κόστος» και πετάγεται στο δρόμο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούνε τα κέρδη των εργοδοτών.

-- Οι εργαζόμενοι φαίνεται να καλοδέχονται την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις παρατάξεις που συγκροτούν την ηγεσία της ΓΣΕΕ...

-- Πράγματι, δεχτήκαμε σαν ΠΑΜΕ μια πραγματικά άθλια επίθεση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και από τις άλλες παρατάξεις, κύρια την ΠΑΣΚΕ και τις δυνάμεις του ΣΥΝ. Το έχουμε κάνει ξεκάθαρο και σε άλλες περιπτώσεις: Εχουμε άλλον προσανατολισμό και διαφορετικούς στόχους από αυτές τις δυνάμεις.

Εχουν το θράσος να μιλάνε σήμερα για το εισόδημα των εργαζομένων και για λιτότητα, αυτοί που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές τους στη δίχρονη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν με το ΣΕΒ. Μιλάνε για ανεργία και μερική απασχόληση, οι ίδιοι που είτε σώπαιναν, είτε βάζανε πλάτη να υλοποιηθούν τα άθλια τρίωρα και τετράωρα. Εχουν το θράσος να μιλάνε για απολύσεις, τη στιγμή που όσες φορές σαν ΠΑΜΕ βάλαμε επιτακτικά το θέμα για κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, για να μπει φραγμός στις απολύσεις, αυτοί διαφώνησαν. Ποτέ δεν αξιοποίησαν τη δύναμη της εργατικής τάξης, που μπορεί όχι μόνο να φρενάρει, αλλά και να ανατρέπει πολιτικές.

Αυτές οι δυνάμεις είναι βαρίδια στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και το τριήμερο κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Πανηγυρικές εκδηλώσεις περισσότερο είναι, παρά κινητοποιήσεις για να αναχαιτίσεις, να σταματήσεις αυτή την αντεργατική πολιτική.

-- Πόσο βοηθάει το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ στη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων γύρω από τους στόχους που βάζει το Μέτωπο;

-- Πιστεύουμε - και σε κάθε μας βήμα το συναντάμε - ότι το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ είναι αυτό που πραγματικά αγγίζει την καρδιά των εργαζομένων σε όλη τη χώρα. Στις προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι η διαρκής αντεπίθεση της εργατικής τάξης της χώρας μας σε συντονισμό με άλλα κοινωνικά λαϊκά στρώματα σε ένα κοινό μέτωπο που θα συγκρούεται με αυτή την πολιτική. Το κύριο είναι να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτή τη σύγκρουση. Χρειάζονται βαθιές πολιτικές αλλαγές στον τόπο και νομίζουμε ότι αυτό γίνεται σήμερα περισσότερο κατανοητό από ευρύτερες λαϊκές μάζες.

Το ΠΑΜΕ, η ελπίδα και το αποκούμπι της εργατικής τάξης, είναι σε θέση σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενος να φέρουν σε πέρας αποτελεσματικά αυτή τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική του κεφαλαίου, την πολιτική που υλοποιούν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες. Πιστεύουμε ότι τα συλλαλητήρια θα βάλουν τη σφραγίδα τους για μια μετέπειτα διαρκή αντεπίθεση από την εργατική τάξη, με πρωτοπορία τις ταξικές δυνάμεις.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ