ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Στο σφυρί» τα σπίτια εκπροσώπων του δήμου από το ΙΚΑ!

Το ΙΚΑ στρέφεται κατά φυσικών προσώπων της σημερινής διοίκησης του Δήμου Νίκαιας, προκειμένου να εισπράξει χρήματα, που, όπως υποστηρίζει, του οφείλει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πιο συγκεκριμένα, εργαζόμενοι του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου και εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου στις 14 του Φλεβάρη 2004 προχώρησαν σε καταγγελία, η οποία αφορά στη μη καταβολή επιδόματος αδείας για το 2000. Η πράξη οριστικοποιήθηκε στις 18 του Φλεβάρη 2004 οπότε και κοινοποιήθηκε στον Αθλητικό Οργανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1989, που συστάθηκε ο Αθλητικός Οργανισμός ως Νομικό Πρόσωπο, δεν κοινοποίησε τη σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα δημοτική αρχή, και συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, Γιάννης Αγγελινιάδης, κοινοποίησε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, το ΙΚΑ εξέδωσε πράξη προστίμου με εκπρόθεσμη καταβολή, η οποία, μετά από αίτηση του Αθλητικού Οργανισμού, ανακλήθηκε.

Το ποσό προστίμων για τη μη καταβολή επιδόματος αδείας προς το ΙΚΑ ανέρχεται στα 3.500 ευρώ αλλά αυτό το ποσό περιλαμβάνει και οφειλές προηγούμενων ετών και συγκεκριμένα από το 1995 έως σήμερα. Το ΙΚΑ διεκδικεί ακόμη 24.500 ευρώ αλλά οι εισφορές αυτές των εργαζομένων έχουν καταβληθεί από το Δήμο Νίκαιας στο ΤΕΒΕ.

Συνολικά το ποσό οφειλών του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νίκαιας που διεκδικεί το ΙΚΑ ανέρχεται σε 39.600 ευρώ. Προκειμένου να γίνει η αποπληρωμή αυτού του ποσού το ΙΚΑ θεώρησε σκόπιμο να προχωρήσει σε πράξη πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων φυσικών προσώπων, και συγκεκριμένα των σπιτιών του προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού, Γιάννη Αγγελινιάδη, και του αντιπροέδρου, Γιώργου Θεοχάρη, οι οποίοι δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

«Προκαλεί έκπληξη και πολλά ερωτήματα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας, η στάση του ΙΚΑ αφού τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε προβεί σε καμία διεκδίκηση των οφειλών αλλά επέλεξε να διώξει συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση. Η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να πράξει προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να αποφευχτεί η δίωξη αυτών των προσώπων και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, γιατί οι "αμαρτίες" προηγούμενων ετών δεν μπορούν να ταλανίζουν την πόλη και τους κατοίκους της».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ψήφο στη ΔΑΣ για ένα σύλλογο αγωνιστικό

Κάλεσμα συσπείρωσης γύρω από μια ισχυρή Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) για ένα δυνατό σύλλογο, αγωνιστικά προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της λύσης των προβλημάτων που δημιουργούν η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση, απευθύνει η ΔΑΣ Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, ενόψει των εκλογών του συλλόγου. Οι εκλογές του θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη, 9 Νοέμβρη, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ» από τις 7 π.μ. - 7 μ.μ.

Μελανό σημείο στις προσπάθειες μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές αποτελεί ο διασπαστικός ρόλος της ΠΑΣΚΕ, η οποία αποτρέπει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις εκλογές και τους καλεί να εγγραφούν σε νέο «ακομμάτιστο» σύλλογο, που φτιάχνει μόνη της. Στόχος της ΔΑΣ, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, είναι να αναδειχτεί ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα γίνει βήμα κλιμάκωσης των αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Να γίνει βήμα καταδίκης των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, που μετατρέπουν τους ΟΤΑ σε εργαλεία προώθησης των πιο αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών.

«Είναι ανάγκη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και σε επίπεδο συλλόγου εργαζομένων Δήμου, αλλά και στην Ομοσπονδία (ΠΟΕ - ΟΤΑ) και να αναλάβουν πρωτοβουλίες συσπείρωσης και συμπόρευσης με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις».

Το σύγχρονο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της ΔΑΣ είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ο κατώτερος μισθός να είναι 1.200 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ένταξη του κλάδου των εργατών καθαριότητας στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης (50 για τις γυναίκες και 55 για τους άνδρες). Δημόσια δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία και Παιδεία, ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων στις υπηρεσίες των ΟΤΑ και άμεσο πάγωμα των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Παράλληλα, η ΔΑΣ καταγγέλλει και αποκαλύπτει χωρίς μασημένα λόγια το διασπαστικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ που αποτρέπει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις εκλογές του συλλόγου, καλώντας τους να εγγραφούν στο νέο διασπαστικό σύλλογο που φτιάχνει μόνη της, προβάλλοντάς το μάλιστα και σαν ακομμάτιστο. «Την ενοχλεί ιδιαίτερα το γεγονός, επισημαίνει η ΔΑΣ, ότι οι εργαζόμενοι δεν τρώνε κουτόχορτο και γυρίζουν την πλάτη στο πολύχρονο ψάρεμά της στα θολά νερά με τις τάχα δημοκρατικές δυνάμεις που είναι σε αντίθεση με τη δεξιά. Στην αντεργατική δεξιά ανήκει και αυτή. Η συνεπής και αγωνιστική στάση μιας παράταξης δε φαίνεται από αυτού του είδους τα τερτίπια».

Τους υπενθυμίζουμε, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι όταν η ΔΑΣ σε προηγούμενες εκλογές δεν κατάφερε να εκλέξει κανέναν αντιπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο συνέχισε να αγωνίζεται και να παλεύει με τις όποιες δυνάμεις διέθετε, ώστε να βρει ταξικό, αγωνιστικό προσανατολισμό ο σύλλογος και δεν κοίταζε να διασπά και να μηχανορραφεί. Αυτό, λοιπόν, το ρόλο, της ταξικής αγωνιστικής δύναμης, η ΔΑΣ θα παίξει και στο μέλλον, με όποια δύναμη της δώσουν οι εργαζόμενοι στις 9 Νοέμβρη.

Κανονικά λειτούργησε η χωματερή

Κανονικά λειτούργησε χθες η χωματερή των Ανω Λιοσίων και το ίδιο προβλέπεται και για τις επόμενες μέρες, αφού και νέες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έδειξαν ραδιενέργεια που να υπερβαίνει το όριο, κάτι που επικαλέστηκε προχθές η Δημοτική Αρχή προκειμένου να κλείσει το χώρο.

Στο μεταξύ, από προχθές, οπότε η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε αιφνιδιαστικά ότι στη χωματερή θάφτηκαν παράνομα πυρηνικά απόβλητα και ραδιενεργά υλικά, κανείς εκπρόσωπός της δεν έχει εμφανιστεί για να υπερασπιστεί τη θέση του Δήμου. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν πως εφόσον οι επιστήμονες δε διαπιστώνουν κίνδυνο για την υγεία τους, θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά. Η απόφαση του Δήμου προέβλεπε να μείνει κλειστή η χωματερή μέχρι και τη Δευτέρα.

Χθες, κλιμάκιο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΑΕ) πραγματοποίησε νέες έρευνες σε βάθος στο χώρο, οπότε και δε διαπιστώθηκε πρόβλημα. Οι τιμές κατέδειξαν επίπεδα ραδιενέργειας απολύτως εντός των φυσιολογικών ορίων.

Θυμίζουμε πως ο Δήμος, στο χθεσινό δελτίο Τύπου, ισχυριζόταν ότι «οι πρώτες επιφανειακές ενδείξεις έδειξαν ραδιενέργεια 140, τιμή υπερβαίνουσα κάθε όριο και η έρευνα συνεχίζεται. Πρόκειται για τουλάχιστον ύποπτο ισότοπο, που είναι είτε Κέσιο είτε Ράδιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ