ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Προετοιμασία χωριό το χωριό, εργάτη τον εργάτη

Λίγες ώρες προετοιμασίας έχουν απομείνει για τους εργάτες, τους αγροτοκτηνοτρόφους και τους επαγγελματοβιοτέχνες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και καταδικάζει την εργατιά, την αγροτιά και τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία και το μαρασμό.

Χωριό το χωριό και εργάτη τον εργάτη, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ προετοιμάζουν τα συλλαλητήρια και καλούν σε μαζική συμμετοχή. Στην Ηπειρο έχει αυξηθεί η συμμετοχή των φορέων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ και την κτηνοτροφία. Κινητοποιούνται και τα 4 Εργατικά Κέντρα, προβάλλοντας τα εργατικά θέματα. Απόφαση πήρε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, στον αγώνα έχουν μπει ο Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, οι δήμοι του νομού Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πασσαρώνας, Ανω Καλαμά και Μπιζανίου, ενώ αναμένονται και άλλες αποφάσεις. Τα ραντεβού έχουν δοθεί:

Γιάννενα: Προσυγκέντρωση (αγρότες), 10 π.μ, ΔΩΔΩΝΗ και συγκέντρωση (εργάτες - αγρότες), 11 π.μ., ΕΚΙ.

Αρτα: Προσυγκέντρωση (εργάτες), 9 π.μ,. ΕΚΑ και συγκέντρωση (αγρότες - εργάτες), 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς.

Πρέβεζα: Αγρότες - εργάτες,10 π.μ, Λούρο.

Ηγουμενίτσα: Αγρότες - εργάτες, 10 π.μ, ΕΚΘ.

Αγρίνιο: Προσυγκέντρωση (εργάτες) 10 π.μ., ΕΚΑ και συγκέντρωση (αγρότες - εργάτες), 11 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Δε θα μας πιάσουν στον ύπνο

Να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ηπείρου κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ και για τη στήριξη της κτηνοτροφίας κάλεσαν τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες του νομού των Ιωαννίνων εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, με συνέντευξη Τύπου χτες. Ο Τ. Μαλάτος, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΩΔΩΝΗ και ο Ν.Σιαράβας από την ΠΑΣΥ, κατά τη συνέντευξη σχολίασαν, μεταξύ άλλων, τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Σιαράβας σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που λένε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ξεπουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ σημείωσε: «Με αυτά που λένε θέλουν να βάλουν τους κτηνοτρόφους στον ύπνο. Η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα μιλάει για απεμπλοκή της ΑΤΕ από επιχειρήσεις μη χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα», ενώ για την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έλεγαν να μπει η ΔΩΔΩΝΗ στο χρηματιστήριο, να ιδιωτικοποιηθεί σταδιακά, για να προσθέσει: «Επί ΠΑΣΟΚ και αφού έφτιαξαν την ΑΣΗΚ ΑΕ, πήρε απόφαση η ΓΣ των Αντιπροσώπων της Ενωσης Ιωαννίνων, με υπογραφές του Β. Λύτη (ΠΑΣΟΚ) και του Θ.Τζιάλα (ΝΔ), να αγοράσει η ΑΣΗΚ ΑΕ μετοχές (11%) από την ΑΤΕ και να χαρίσουν έπειτα στην ΑΤΕ ένα 25% για να το βάλει στο Χρηματιστήριο. Υπάρχουν πρακτικά που το αποδεικνύουν». Το λόγο πήρε ο Τ. Μαλάτος, για να προσθέσει ότι ο πρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗΣ και υποδιοικητής της ΑΤΕ, κ. Δρούγκας, την περασμένη Τετάρτη είπε στους εργαζόμενους της βιομηχανίας ότι δε θα πουληθεί η ΔΩΔΩΝΗ, όμως οι εργαζόμενοι ανησυχούν περισσότερο μετά από αυτό. Σημείωσε σχετικά: «Οταν ρωτήσαμε τον κ. Δρούγκα, για ποιο λόγο παίρνει η ΑΤΕ τις μετοχές των Ενώσεων η απάντησή του ήταν ότι "θέλουν να κάνουν τη ΔΩΔΩΝΗ κρατική". Παραδέχονται λοιπόν ότι επιδιώκουν να αγοράσουν τις μετοχές. Δε μας πείθουν. Ο Μηλιάκος, ο νέος διοικητής της ΑΤΕ, έχει πει ξεκάθαρα ότι θα γίνει σταδιακή απεμπλοκή».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πλευρό των αντρών τους κομμάτι της εργατικής τάξης οι ίδιες

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των γυναικών για τις διώξεις συνδικαλιστών

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των γυναικών για τις διώξεις συνδικαλιστών
Εργάτριες κι αυτές, ή άνεργες, σύζυγοι, μάνες, κόρες και αδερφές, των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, μπήκαν ενεργά στον αγώνα υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και στο μηχανισμό δικαστικών διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης, που μέρα με την ημέρα θωρακίζεται και με νέα μέτρα (βλ. «τρομονόμους»). Συγκρότησαν την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών στα εμφιαλωμένα ποτά και μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, συντονίζουν το βηματισμό τους, προκειμένου πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά να αντιπαλέψουν τη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που έχει στηθεί από την εργοδοσία, με στόχο να υποτάξει το ανυπότακτο κίνημα του κλάδου.

Το πρωί του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση, για να διαμηνύσουν πως οι γυναίκες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργαζόμενου λαού και πρέπει να εμπλακούν ενεργά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στον αγώνα για τα δίκια της εργατικής τάξης, κόντρα στην τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, στην πάλη για την ειρήνη. Και μετά, βάζοντας μπροστά τα παιδιά τους, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας: «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Ολοι μαζί, σύντροφοι στη ζωή και στον αγώνα, απαίτησαν να σταματήσει η ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και διεκδίκησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να απαλειφθούν αμέσως τα 12 χρόνια φυλάκισης, στα οποία έχουν καταδικαστεί 16 συνδικαλιστές για τη συμμετοχή τους σε απεργία αλληλεγγύης στους απολυμένους συναδέλφους τους, καθώς και τα εξευτελιστικά περιοριστικά μέτρα - παρουσία κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα - που έχουν επιβληθεί σε βάρος 15 εργατών - συνδικαλιστών.

«Καθημερινά ο σύντροφός μου δεχόταν απειλές από τον εργοδότη πως θα απολυθεί αν δε διαγραφεί από το Σωματείο. Το 2000 ο άνδρας μου στην ανεργία και εγώ μόνη κι έγκυος στο σπίτι. Αμέτρητες φορές στα δικαστήρια, αμέτρητες οι ποινές και τα πρόστιμα κατά των εργαζομένων. Ο εργοδότης ακόμη δεν έχει δικαστεί ούτε για την απόπειρα που έκανε εναντίον της ζωής του άνδρα μου», είπε η Σοφία Μεταξά, δίνοντας μιαν εικόνα από τη λειτουργία του συστήματος που με όλους τους μηχανισμούς του υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Μέσα από ένα πολύχρωμο κολάζ ανακοινώσεων, αφισών και φωτογραφιών στους τοίχους, αναδείχτηκε η πολύχρονη και πλούσια δράση των συνδικάτων της Ομοσπονδίας του κλάδου. Ολόκληρη η αίθουσα του ΕΚΘ μαρτυρούσε την ενότητα των εργαζομένων του κλάδου, την πίστη τους στο δίκιο του αγώνα της εργατικής τάξης και την απόφασή τους να συνεχίσουν με το κεφάλι ψηλά, όπως αποκάλυπτε και ένα δίστιχο τονισμένο στον τοίχο: «Δε στέκομαι, δεν προσκυνώ και δε λυγώ το γόνα, το δίκιο δε χαρίζεται, το κατακτάς μ' αγώνα».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ) και αποκάλυψε πως περισσότερα από 100 συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου είναι φορτωμένα με ποινές φυλάκισης. Ανακοίνωσε, δε, πως ενόψει των νέων δικών σε βάρος συνδικαλιστών του κλάδου, στις 15 και 17 Νοέμβρη, η Ομοσπονδία προχωρά σε γενική απεργία σε όλα τα εργοστάσια, την Πέμπτη 11 Νοέμβρη.

Χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη και σταθερή συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά και δεσμεύθηκε πως θα επαναφέρει το θέμα των διώξεών τους στη Βουλή.

Χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι του ΕΚΘ και της Νομαρχίας, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, εκπρόσωποι της ΟΓΕ και και άλλων μαζικών φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ