ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αγωνιστικά ραντεβού

Μαζί εργάτες κι αγρότες

Σήμερα εργάτες, αγρότες, αγροτοκτηνοτρόφοι και μικροί αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες, στους 4 νομούς της Ηπείρου και στην Αιτωλοακαρνανία θα συναντηθούν στο δρόμο του αγώνα. Θα διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την πολιτική της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για τα γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Με ζητήματα αιχμής όπως αυτά της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας, του ξεκληρίσματος της αγροτιάς, του μαρασμού της υπαίθρου, της ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ», της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου στην Αρτα.

Συγκεντρώσεις έχουν οριστεί:

  • Γιάννενα: Προσυγκέντρωση (αγρότες), 10 π.μ., «ΔΩΔΩΝΗ» και συγκέντρωση (εργάτες - αγρότες), 11 π.μ., ΕΚΙ
  • Αρτα: Προσυγκέντρωση (εργάτες), 9 π.μ., ΕΚΑ και συγκέντρωση (αγρότες - εργάτες) 11 π.μ., πλατεία Κιλκίς
  • Πρέβεζα: (αγρότες - εργάτες), 10 π.μ., Λούρο
  • Ηγουμενίτσα: (αγρότες - εργάτες), 10 π.μ, ΕΚΘ
  • Αγρίνιο: Προσυγκέντρωση (εργάτες) 10 π.μ., ΕΚΑ και συγκέντρωση (αγρότες - εργάτες), 11 π.μ, πλατεία Δημοκρατίας.
Στην Ηλεία

Στην Ηλεία, οικοδόμοι κι αγρότες, έχουν δώσει το αγωνιστικό τους ραντεβού στις 10 π.μ. στην πλ. ΟΤΕ, στον Πύργο. Χέρι χέρι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν αιτήματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών τους, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι στην περιοχή η εργατική τάξη με την αγροτιά συντονίζεται και οργανώνει την αντεπίθεσή της.

«Η κοινή κάθοδος με τους συναδέλφους οικοδόμους έχει διττό στόχο» τονίζει σε δήλωσή τους στο «Ρ» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. «Θέλουμε να καταδείξουμε πως ο αγώνας είναι κοινός ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς πλήττει τα λαϊκά στρώματα σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και ότι πλέον ο συντονισμός της εργατικής τάξης με την αγροτιά πρέπει να πάρει μόνιμα και πιο οργανωμένα χαρακτηριστικά, ώστε οι αγώνες που θα ακολουθήσουν να είναι πιο αποτελεσματικοί».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Ξεκινά η 48ωρη απεργία τους

Απεργιακή προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων την πρώτη μέρα της απεργίας στην πλατεία Βάθης και ώρα 9.30 το πρωί

Αύριο και μεθαύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ για το δικαίωμα στη δουλιά, ουσιαστικές αυξήσεις, ενάντια στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΤΑ κ.ά. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ, καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας, βάζοντας στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπονομεύουν τον αγώνα τους, και με προοπτική την κλιμάκωση των αγώνων να προβάλλουν ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στην ολομέτωπη επίθεση από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του και ικανοποιεί τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Η Συντονιστική αύριο, την πρώτη μέρα της απεργίας, οργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, στις 9.30 το πρωί.

Χτες η ΠΟΕ - ΟΤΑ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφερόμενη στα προβλήματα των εργαζομένων που έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποίηση της ΤΑ, τον θεσμό των εκτάκτων, τους χαμηλούς μισθούς κ.ά. Ακόμα έγινε αναφορά στην εκχώρηση της αρμοδιότητας κατασκευής του νέου ΧΥΤΑ από τον ΕΣΔΚΝΑ στην Περιφέρεια, με την επισήμανση ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση αυτών των αρμοδιοτήτων.

Από τη μεριά των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ο Γ. Στρατηγός επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνολικότερες αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους και την αύξηση των κερδών των εργοδοτών. Γι' αυτό είναι ανάγκη η απεργία να πάρει χαρακτηριστικά συνολικής καταδίκης αυτής της πολιτικής και ότι η επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων δε χωρά συμβιβασμούς. Δεν μπορεί, είπε, να διεκδικείς μόνιμη και σταθερή εργασία εάν συναινείς στην ύπαρξη του θεσμού των εκτάκτων. Ενώ τόνισε, ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΤΑ αφορά σε ολόκληρο το λαό αφού αυτός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το κόστος των υπηρεσιών που ιδιωτικοποιούνται. Για αυτό καλούμε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ αλλά και τα λαϊκά στρώματα που θίγονται από μια τέτοια πολιτική να απαντήσουμε ενωμένα, κατέληξε.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Στο υπουργείο Εργασίας

Τη σημαία του αγώνα υψώνουν και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι οποίοι, αύριο Πέμπτη, εντείνοντας τη μάχη για το μεροκάματο, την ανακούφιση των χιλιάδων ανέργων του κλάδου τους και τη διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων, σταματούν κάθε εργασία στις 12 το μεσημέρι και μία ώρα αργότερα - στη 1μ.μ. - εργαζόμενοι και άνεργοι θα ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα με συγκέντρωση στην πλατεία Κουμουνδούρου. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν από κοινού οι ταξικές διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης και συγκεκριμένα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών, της Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Με τη νέα τους αγωνιστική κινητοποίηση οι εργατοτεχνίτες αντιδρούν στην αθέτηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που είχαν αποσπάσει απέναντι στα αιτήματά τους από τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο και ταυτόχρονα κουρελιάζουν την επιχείρηση τρομοκράτησής τους για την ανακοπή των αγώνων τους, που έστησε ο υφυπουργός όταν την περασμένη Παρασκευή έδωσε εντολή, στους άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας «σεκιούριτι», σε αστυνομικούς και ασφαλίτες να συλλάβουν τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Σ. Πουλικόγιαννη μέσα στο χώρο του υπουργείου και αμέσως μετά τη λήξη προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με συνδικαλιστική αντιπροσωπεία της Ζώνης.

Τα Σωματεία της Ζώνης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χτες δηλώνουν ότι «οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν τρομοκρατούνται από τέτοιου είδους ενέργειες» και κάνουν σαφές ότι «θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης, επιδότηση όλων των ανέργων με 30 ένσημα το χρόνο, στο 80% του ημερομισθίου, άμεση συνταξιοδότηση όλων των εργατοτεχνιτών που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια για τα βαρέα και στα 60 για τα μεικτά. Το ποσό της σύνταξης να είναι στο 80% του ημερομισθίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Συγκέντρωση έξω από το ΣΕΒ

Εξω από τα γραφεία του ΣΕΒ αύριο Πέμπτη 11 Νοέμβρη με συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα, απαιτώντας το σταμάτημα των απολύσεων, συνεχίζει τη δράση και τον αγώνα της η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο επιχειρήσεων και έχει καλέσει σε μαζική συμμετοχή τα σωματεία της Αθήνας, εργαζόμενους και απολυμένους.

Είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων με εξορμήσεις έξω από την «Πεταλούδα», που απέλυσε πρόσφατα 100 εργαζόμενους και την «Ιντρακόμ», που ετοιμάζει περίπου 1.500 απολύσεις με «εθελούσια έξοδο». Συνεχίζει να καλεί τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους και να απαντήσουν με αγώνα στη λαίλαπα των απολύσεων, που το τελευταίο διάστημα χτύπησε 90 εργαζόμενους στη «Σόφτεξ», 47 στην «Ντέλικα», 100 στην «Πεταλούδα», 120 στην «Ελλατέξ», στη «Σεξ Φορμ» 10, στην «Κλάρτε» 40, ενώ σε αβεβαιότητα συνεχίζουν να βρίσκονται οι 200 εργαζόμενοι της «Φυρογένης».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Ξανά στο δρόμο

Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Απασχόλησης συνεχίζουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της «Σόφτεξ». Οι απολυμένοι έκαναν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη και πορεία έξω από το υπουργείο Οικονομίας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Νόμο 3220/04, που και η ίδια είχε ψηφίσει σαν αντιπολίτευση και διάταξη του οποίου αφορά στην εργασιακή και ασφαλιστική αποκατάσταση των απολυμένων της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας ΑΕ».

Αντιπροσωπεία απολυμένων μαζί με συνδικαλιστές και τον βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Χ. Φώλια, που για άλλη μια φορά δήλωσε «αναρμόδιος» για το θέμα και είπε στους απολυμένους ότι θα μιλήσει με τον υπουργό και θα τους ενημερώσει την άλλη Τρίτη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους απολυμένους και τους εργαζόμενους τόνισε ότι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση του κάθε κόμματος και τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι σταθερά στο πλευρό τους, στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στα πλαίσια του συντονισμού και της κοινής δράσης, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη «Σόφτεξ», Χ. Κατσιούλας, κάλεσε τους απολυμένους και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Πέμπτη στις 6 μ.μ. η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ