ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανάγκη διεύρυνσης του αγώνα των γιατρών

Μεθαύριο η πανελλαδική απεργία για το νομοσχέδιο σχετικά με την Πολυκλινική που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ

Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποκατάστασης στην Πολυκλινική. Τελικά, φαίνεται, ότι θα αποτελέσουν πιλότο της εμπορευματοποίησης αντί για μέσο ευεργεσίας των αναπήρων
Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποκατάστασης στην Πολυκλινική. Τελικά, φαίνεται, ότι θα αποτελέσουν πιλότο της εμπορευματοποίησης αντί για μέσο ευεργεσίας των αναπήρων
Η αποτελεσματική αντιπαράθεση με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης τομέων της Υγείας, όπως το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, προϋποθέτει την κοινή δράση των νοσοκομειακών γιατρών και των άλλων εργαζομένων, με στόχους πάλης και αιτήματα που ικανοποιούν τις εργασιακές ανάγκες των λειτουργών της υγείας και ταυτόχρονα τις ανάγκες των ασθενών.

Η παραπάνω διάσταση διαφαίνεται ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για μεθαύριο, 12 Νοέμβρη 2004. Η απεργία γίνεται με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πολυκλινική που αποτελεί τον πιλότο για τη λειτουργία των μονάδων Υγείας του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, η κυβέρνηση, προσπάθησε να απαμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις απ' το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική με περιοδεία βουλευτών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο Ολυμπιακό Χωριό. Η πρόταση έγινε απ' τον βουλευτή της ΝΔ Π. Αδρακτά και όπως είχε ανακοινωθεί την Επιτροπή θα συνόδευε ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης. Ο υπουργός όμως δεν πήγε τελικά και έτσι η επίσκεψη κατέληξε σε απλή περιήγηση στους χώρους της Πολυκλινικής.

Εκτός, όμως, απ' το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική, οι γιατροί διεκδικούν αξιοπρεπές μισθολόγιο και τα απαραίτητα κονδύλια για τις εφημερίες, ώστε να είναι ασφαλής η λειτουργία των νοσοκομείων για τους ασθενείς.

Ειδικότερα, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει και μια ακόμα 24ωρη απεργία για τη μέρα που θα αρχίσει το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία με καθημερινή εφημερία, χωρίς να κάνουν τα αυτονόητα, όπως τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και την ένταξη σε αυτά των οικογενειακών γιατρών. Η ΕΙΝΑΠ, στην ανακοίνωσή της για την απεργία, τονίζει ότι παραμένει στρατηγικός στόχος για το δημόσιο σύστημα Υγείας η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ισόρροπη ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα.

Ευρύτερη αντίληψη ιδιωτικοποίησης

Με τις ψήφους των κυβερνητικών και μόνον βουλευτών ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη σύσταση ΑΕ για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο βουλευτής του Παναγιώτης Κοσιώνης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

«Η προοπτική του εγχειρήματος αυτού είναι πέρα από την πιλοτική ενέργεια», τόνισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι «είναι μια ευρύτερη αντίληψη στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας» και μάλιστα «σε ένα γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια στα πλαίσια της ΕΕ». Αναφερόμενος σε προηγούμενα παραδείγματα μίλησε για το ίδρυμα Παπαγεωργίου που «εξοπλίζεται με προσωπικό του ΕΣΥ και λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια», τονίζοντας ότι το νομοθέτημα «είναι μέσα στα πλαίσια του κέρδους και παίρνει μια πιο διευρυμένη μορφή». Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που ορίζουν ότι δημιουργείται ΑΕ με επιδίωξη κερδοφορίας προς όφελος των μετόχων σχολίασε: «Το Δημόσιο να κερδοφορεί; Από ποιους; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το χρήστη του συστήματος υγείας και από τους εργαζόμενους τους οποίους θα χρησιμοποιεί» προσθέτοντας ότι «δεν ξεκαθαρίστηκε το ποιοι θα είναι οι μέτοχοι». Παράλληλα, ο Π. Κοσιώνης σημείωσε ότι με τη θέσπιση εσωτερικού κανονισμού «τα δικαιώματα των εργαζομένων πάνε περίπατο όπως και οι ΣΣΕ, έτσι ώστε να γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση», ενώ συνολικά «δημιουργείται ένας συσχετισμός δυσοίωνος για τα λαϊκά συμφέροντα». Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς είμαστε κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «επαναστατική πρόταση», μιλώντας για τον ταχύτερο τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιου είδους πολυκλινικής, ενώ επισήμαναν ότι η εν λόγω ΑΕ «θα εποπτεύεται από το Δημόσιο».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Απλήρωτοι και απολυμένοι

Στο δρόμο της ανεργίας στέλνει τους 38 από τους 54 εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Εργων η πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που αποφάσισε τη διάλυση της επιχείρησης και την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Οι υπόλοιποι 16 εργαζόμενοι θα απορροφηθούν από την Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου που κυρίως διαχειρίζεται ευρωπαϊκά προγράμματα, την ΑΝΕΤΑ. Την απόφαση καταψήφισε η «Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΗΔΑΣ). Η πλειοψηφία των εργαζομένων κατήγγειλε τον δήμαρχο Γιώργο Αλεξανδρή (ΠΑΣΟΚ) και την παράταξή του, γιατί αφού πρώτα απαξίωσε την επιχείρηση, τους άφησε 17 μήνες απλήρωτους, τώρα τους άνοιξε και την πόρτα για την ανεργία. Τα οφειλόμενα προς τους εργαζόμενους που υπολογίζονται σε 700.000 ευρώ, αναμένεται να καλυφθούν από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, ένα δάνειο 100.000 ευρώ που πρόκειται να πάρει ο δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΤΑ κατά 325.000 ευρώ. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΗΔΑΣ Σάββας Δευτεραίος, κατήγγειλε την πρακτική της διοίκησης που εκτός όλων των άλλων θα φορτώσει με νέα βάρη το δήμο και επανέφερε την πρόταση της παράταξης για εργασιακή εξασφάλιση όλων των εργαζομένων της ΔΕΠΕΑ, μέσα από την απορρόφησή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ή ορισμένου που θα ανανεώνονται συνεχώς, στις άλλες υπηρεσίες του δήμου όπως π.χ. στην καθαριότητα που έχει μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

ΘΗΒΑ
«Κεραυνοβολήθηκαν» τέσσερις εργάτες

Τετραπλό εργατικό ατύχημα που έγινε χτες, περί τις 11.30 π.μ., στο Σπορελαιουργείο Καφαντάρη - Παπακώστα, στο Σχηματάρι Βοιωτίας, είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων και τον ελαφρύτερο τραυματισμό άλλων δύο κατοίκων Σχηματαρίου.

Το ατύχημα συνέβη όταν κατά τη μεταφορά υψηλής (6-7 μέτρα) σκαλωσιάς, αυτή ακούμπησε στα ηλεκτροφόρα καλώδια υπερύψηλης τάσης (20.000 volt) και προκάλεσε ηλεκτροπληξία στους τέσσερις εργαζόμενους που τη μετακινούσαν. Ενας πέμπτος εργαζόμενος που χειρίζονταν τον φορτωτή που, μέσω ιμάντα, ήταν δεμένη η σκαλωσιά, ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα.

Από τη διοχέτευση του ρεύματος έπαθαν σοβαρά εγκαύματα ο Κωνσταντίνος Καψάλης, 47 ετών και ο Χουσεΐν Ετέμ, 48 ετών, που μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου, μεταφέρθηκαν επειγόντως στον «Ευαγγελισμό» στην Αθήνα και ο Ανδρέας Κακός, 33 ετών με τον Σωτήριο Λαθήρα, 29 ετών, που μεταφέρθηκαν, προληπτικά, με ελαφρές εκδορές, στο νοσοκομείο Θηβών. Την προανάκριση για το ατύχημα ανέλαβε το ΑΤ Σχηματαρίου, ενώ μέχρι αργά χτες το απόγευμα δεν είχε γίνει καμία σύλληψη υπευθύνου.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Αναγκαία η λειτουργία Διεύθυνσης Υγειονομικού

Ερώτηση του ΚΚΕ

Την αναγκαιότητα λειτουργίας Διεύθυνσης Υγειονομικού στο Λιμενικό Σώμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Ε. Παντελάκη και Γ. Πατσιλινάκος με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

«Παρά τις προσλήψεις νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών και άλλου προσωπικού και παρά τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της ηγεσίας της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Σώματος, υπάρχουν προβλήματα καλύτερης αξιοποίησης όλου του προσωπικού (γιατρών κλπ.) και γενικότερα μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας προς όφελος των ασφαλισμένων του Λιμενικού Σώματος», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Πέρα από τη λύση επιμέρους προβλημάτων (κάλυψη των κενών σε ειδικότητες γιατρών, ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό κ.ά.) -υπογραμμίζουν - είναι επιβεβλημένη η λειτουργία Διεύθυνσης Υγειονομικού όπως συμβαίνει με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. «Η Υγειονομική Διεύθυνση θα μπορεί έτσι να έχει συνολικότερη εικόνα, να προγραμματίζει, να ελέγχει καλύτερα την υπηρεσία. Θα μπορεί να εισηγείται λύσεις άμεσες και με προοπτική στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών», τονίζουν οι βουλευτές.

Και ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας εάν υιοθετεί το παραπάνω αίτημα (που είναι και αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου του Λιμενικού) και πότε θα προχωρήσει στην ικανοποίησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ