ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα Ταμεία θα πληρώνουν και τα Κέντρα Υγείας

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να επανανομοθετήσει μια ρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόστηκε μόνο για τα νοσοκομεία και τίναξε τα Ταμεία στον αέρα

Εναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ προωθώντας διάταξη που θα προβλέπει έσοδα των Κέντρων Υγείας για τις ιατρικές, τις παρακλινικές και τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασφαλισμένων των Ταμείων κύριας ασφάλισης. Το μέτρο αυτό θα προσθέσει νέα αβάσταχτα βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη έχουν ξετιναχτεί απ' τις πληρωμές των νοσηλίων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η διάταξη αυτή είναι έτοιμη και θα ενταχτεί σε κάποια απ' τα προσεχή νομοσχέδια ή και στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα προωθηθεί την επόμενη χρονιά. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα επανανομοθετήσει μια διάταξη που είχε θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2519/1997 που για τους «πόρους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας» προβλέπει την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για διαφοροποιημένα νοσήλια για «όλες τις εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, καθώς και τη γενικότερη νοσηλεία του ασθενούς». Η απόφαση αυτή εκδόθηκε στις 3-2-1998 και ορίστηκαν οι έννοιες του Ημερήσιου Ενοποιημένου (κλειστού) Νοσηλίου και του Συνολικού Ενοποιημένου (κλειστού) νοσηλίου, που εφαρμόστηκαν μόνο για νοσοκομεία και έτσι τα Ταμεία τινάχτηκαν στον αέρα.

Τα Κέντρα Υγείας είναι για τον αγροτικό πληθυσμό, που δεν πληρώνει για τις εξετάσεις του, αλλά αντιμετωπίζουν και ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, όπως του ΙΚΑ, του Δημοσίου κλπ. Ετσι τώρα η κυβέρνηση έρχεται να ζητήσει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλλουν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των ασφαλισμένων τους.

Τώρα τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στα νοσοκομεία και καλύπτονται οικονομικά από αυτά, ενώ στο μέλλον θα αποτελέσουν ανεξάρτητες δομές, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, και θα υπάγονται είτε στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΠΕΔΥΚΑ), που θα αντικαταστήσουν τα ΠεΣΥΠ όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως ανακοίνωσε ο Ν. Κακλαμάνης στις 13.10.2004 η ρύθμιση για τις ΠΕΔΥΚΑ θα θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος του 2004.


Γ. Μ.

Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
Υπερασπίστηκε το κέρδος στην Υγεία

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης προσπάθησε να καλύψει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας και την απασάθρωση των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται μέσω της Ανώνυμης Εταιρίας για τις δημόσιες μονάδες Υγείας, μιλώντας χτες στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου.

«Δαιμονοποιήσατε τη λέξη "κέρδος" που υπάρχει σε δύο τρία σημεία στο νομοσχέδιο», είπε ο Ν. Κακλαμάνης, επιχειρώντας να απαντήσει και στην κριτική που άσκησε το ΚΚΕ. «Είναι σαφές, πρόσθεσε, ότι όταν λέμε κέρδος εννοούμε ότι χρησιμοποιείται μέσα στο ίδιο το σύστημα για βελτίωση των υποδομών για καλύτερες αποδοχές».

Οσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «θα γίνονται από το ΔΣ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου». Οσον αφορά στους μετόχους, σημείωσε ότι θα είναι «μόνο ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου». Παράλληλα, ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «όταν ο κ. Σημίτης πήγε και έκανε τα εγκαίνια για τρίτη φορά στο Αττικό Νοσοκομείο, δεν είχε παραληφθεί το νοσοκομείο, όπως δεν έχει παραληφθεί μέχρι σήμερα».

Προκαταρκτική για το «Αττικόν»

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια για τις ζημιές που υπέστη από την πρόσφατη νεροποντή το Αττικό νοσοκομείο. Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, η οποία καλείται να διακριβώσει, αν προκύπτουν ευθύνες και σε βάρος ποιων προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως από την πρόσφατη δυνατή βροχή προκλήθηκε καθίζηση σε δύο τμήματα του Αττικού νοσοκομείου. Το σύστημα απορροής υδάτων δε λειτούργησε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα επείγοντα, το καρδιολογικό και ακτινολογικό τμήμα, καθώς και τα υπόγεια του ολοκαίνουριου νοσοκομείου.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης

Με τη μαχητική τους παρουσία στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) οι φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας υποχρέωσαν την πλειοψηφία του ΔΣ να ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του, σύμφωνα με την οποία δε θα χορηγείται άδεια άσκησης επαγγέλματος σε ειδικότητες που θεωρεί ήδη κορεσμένες. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών της Ιατρικής Αθηνών είχαν την ένθερμη συμπαράσταση του εκλεγμένου εκπροσώπου της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης στο ΔΣ του ΙΣΑ, Αλ. Τομαρά.

Η αντιπροσωπεία του Συλλόγου των Φοιτητών της Ιατρικής Αθηνών μετέφερε στο ΔΣ του ΙΣΑ την καθολική αντίθεση των φοιτητών σε μια τέτοια απόφαση. Μετά από έντονη και πολύωρη συζήτηση η πλειοψηφία του ΔΣ αναγκάστηκε να αποσύρει τη συγκεκριμένη πρόταση. Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «το σκεπτικό του ΙΣΑ για τη συγκεκριμένη πρόταση σχετίζεται με τα λιμνάζοντα προβλήματα της ιατρικής υποαπασχόλησης και της ευαισθητοποίησης του υπουργείου Υγείας να σκύψει στα προβλήματα».

Την απόσυρση της απόφασης υποστήριξε ο Αλ. Τομαράς, αλλά καταψήφισε το σκεπτικό της ότι έγινε στο όνομα της φροντίδας της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΣΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η προσωρινή αναδίπλωση στο θέμα αυτό, που αναγκάστηκε να κάνει το ΔΣ του ΙΣΑ, με την αποφασιστική παρέμβαση των φοιτητών και του εκπροσώπου της Πανεπιστημονικής στο ΔΣ, απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση. Διότι το εφεύρημα του "πληθωρισμού" των γιατρών, συνδέεται με τις βαθύτερες πολιτικές επιλογές τους. Το χρησιμοποιούν αφ' ενός για να καλύψουν την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη και στελέχωση ενός Δημόσιου - Δωρεάν - Λαϊκού Συστήματος Υγείας και αφ' ετέρου για να υποστηρίξουν το εμπορευματοποιημένο σύστημα, παρέχοντας σ' αυτό φθηνό επιστημονικό δυναμικό».

ΧΑΛΚΙΔΑ
Θύματα εγκληματικής πολιτικής

Προχτές το πρωί, «καψαλιάστηκαν» τέσσερις εργάτες από ηλεκτροπληξία, όταν, εκτελώντας εντολές της εργοδοσίας, κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 volt, στα Σπορελαιουργεία «Καφαντάρη - Παπακώστα» στο Σχηματάρι Βοιωτίας, εκ των οποίων οι δύο διατρέχουν ακόμα σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους (νοσηλεύονται στον «Ευαγγελισμό»). Την ίδια μέρα, λίγο μετά το μεσημέρι, στις 3 μ.μ., στην απογευματινή βάρδια, στο εργοστάσιο «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ» στα Πολιτικά Εύβοιας, άλλος ένας εργάτης κινδύνεψε να χάσει κυριολεκτικά το κεφάλι του. Κι αυτό, όταν μονάχος, ανεβασμένος σε πατάρι, προσπάθησε να τοποθετήσει λαμαρίνα σε μεταφορέα ηλιάλευρου η οποία έφυγε από τα χέρια του και τον τραυμάτισε στο λαιμό, στη δεξιά τραχηλική χώρα. Ο 31χρονος Αντώνης Ματσούκας του Ανέστη, από τη Χαλκίδα (κάτοικος Καστέλας Ψαχνών), αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών όπου του παρασχέθηκε σημαντική βοήθεια (η παρέμβαση των γιατρών, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, σταμάτησε την αιμορραγία που θα τον είχε τελειώσει) και από κει μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εδώ υποβλήθηκε, αμέσως, σε 4ωρη εγχείρηση (σύνδεσης αγγείων και φλεβών) από το χειρουργό Γιώργο Σοφό και το συνεργάτη του και σήμερα ο εργαζόμενος βρίσκεται εκτός κινδύνου, όπως μας διαβεβαίωσε ο θεράπων γιατρός.

Πρόκειται, τελικά, για δύο απανωτά εργατικά εγκλήματα, που από «τύχη» και μόνο δε μετατράπηκαν σε πολύνεκρα δυστυχήματα για πέντε οικογένειες. Και έχουμε να κάνουμε με θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, της εντατικοποίησης για περισσότερα κέρδη των εργοδοτών, της απουσίας ελέγχων και επιβολής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τις αρμόδιες αρχές. Και, βέβαια με τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων, χτες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ, που, αφού οδηγούν στο «σφαγείο» τους εργαζόμενους, βγάζουν «λάδι» τον εργοδότη - κεφάλαιο.

Για του λόγου το αληθές, μια μέρα μετά το τετραπλό εργατικό ατύχημα στη Σπορελαιουργεία, σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, το πόρισμα της Αστυνομίας (το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου διενήργησε την προανάκριση) κάνει λόγο για απροσεξία και αμέλεια των εργαζομένων.


Απέσυρε τη μήνυση

Αποσύρθηκε η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε υποβάλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, σε βάρος του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου. Η μήνυση αφορούσε δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση σε εκπομπή του «ΑΝΤΕΝΑ», κατά την επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα το 1999. Χτες ενώπιον του δικαστηρίου, δόθηκαν αμοιβαίες διευκρινίσεις και ο μηνυτής δήλωσε ότι αποσύρει τη μήνυση.

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ψηφίζουν ταξική συνέχεια

Στις κάλπες άρχισαν να προσέρχονται από το περασμένο Σάββατο οι μεταλλεργάτες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη μεγαλύτερη ταξική εργατική οργάνωση του Πειραιά, του ιστορικού Συνδικάτου Μετάλλου. Οι κάλπες από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή είναι ανοιχτές από τις 5 μμ ως τις 8 μμ, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 4μμ ως τις 8μμ. Το μόνο που χρειάζονται οι μεταλλεργάτες είναι να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας, την αστυνομική τους ταυτότητα και να έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι μεταλλεργάτες με την ψήφο τους καλούνται να διαφυλάξουν και να δυναμώσουν την αγωνιστική πορεία του Συνδικάτου τους, υπερψηφίζοντας ακόμα πιο μαζικά τον ταξικό συνδυασμό της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» (ΑΕΜ). Της παράταξης που ήδη βρίσκεται στο τιμόνι της εργατικής οργάνωσης και στην οποία οι μεταλλεργάτες έχουν εμπιστευτεί την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης.

Στη διακήρυξη της ΑΕΜ καταθέτει τον πλούσιο απολογισμό που έχει να αναδείξει με τις δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν, με τις οποίες αποτράπηκαν δυνατά χτυπήματα σε βάρος σημαντικών κατακτήσεων και αποσπάστηκαν καινούριες όπως η καταβολή του εποχιακού επιδόματος ανεργίας, αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Ενώ παραδίδει στην κρίση των μεταλλεργατών τα «έργα» των παρατάξεων ΕΡΓΑΣ, ΑΣΕΚ και ΠΑΣΚΕ, στις οποίες χωράνε από εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές μέχρι ...«αριστεροί», οι οποίες «δούλεψαν» για να φέρουν το Συνδικάτο στα μέτρα των εργοδοτών και της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ