Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Θύματα εγκληματικής πολιτικής

Προχτές το πρωί, «καψαλιάστηκαν» τέσσερις εργάτες από ηλεκτροπληξία, όταν, εκτελώντας εντολές της εργοδοσίας, κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 volt, στα Σπορελαιουργεία «Καφαντάρη - Παπακώστα» στο Σχηματάρι Βοιωτίας, εκ των οποίων οι δύο διατρέχουν ακόμα σοβαρό κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους (νοσηλεύονται στον «Ευαγγελισμό»). Την ίδια μέρα, λίγο μετά το μεσημέρι, στις 3 μ.μ., στην απογευματινή βάρδια, στο εργοστάσιο «ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ» στα Πολιτικά Εύβοιας, άλλος ένας εργάτης κινδύνεψε να χάσει κυριολεκτικά το κεφάλι του. Κι αυτό, όταν μονάχος, ανεβασμένος σε πατάρι, προσπάθησε να τοποθετήσει λαμαρίνα σε μεταφορέα ηλιάλευρου η οποία έφυγε από τα χέρια του και τον τραυμάτισε στο λαιμό, στη δεξιά τραχηλική χώρα. Ο 31χρονος Αντώνης Ματσούκας του Ανέστη, από τη Χαλκίδα (κάτοικος Καστέλας Ψαχνών), αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών όπου του παρασχέθηκε σημαντική βοήθεια (η παρέμβαση των γιατρών, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν, σταμάτησε την αιμορραγία που θα τον είχε τελειώσει) και από κει μεταφέρθηκε στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εδώ υποβλήθηκε, αμέσως, σε 4ωρη εγχείρηση (σύνδεσης αγγείων και φλεβών) από το χειρουργό Γιώργο Σοφό και το συνεργάτη του και σήμερα ο εργαζόμενος βρίσκεται εκτός κινδύνου, όπως μας διαβεβαίωσε ο θεράπων γιατρός.

Πρόκειται, τελικά, για δύο απανωτά εργατικά εγκλήματα, που από «τύχη» και μόνο δε μετατράπηκαν σε πολύνεκρα δυστυχήματα για πέντε οικογένειες. Και έχουμε να κάνουμε με θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, της εντατικοποίησης για περισσότερα κέρδη των εργοδοτών, της απουσίας ελέγχων και επιβολής των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τις αρμόδιες αρχές. Και, βέβαια με τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων, χτες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ, που, αφού οδηγούν στο «σφαγείο» τους εργαζόμενους, βγάζουν «λάδι» τον εργοδότη - κεφάλαιο.

Για του λόγου το αληθές, μια μέρα μετά το τετραπλό εργατικό ατύχημα στη Σπορελαιουργεία, σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, το πόρισμα της Αστυνομίας (το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου διενήργησε την προανάκριση) κάνει λόγο για απροσεξία και αμέλεια των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ