Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Δυνατή η απεργία, ακολουθεί συνέχεια...

Μπροστά σε νέα αυξημένα καθήκοντα μπαίνουν τα συνδικάτα του κλάδου και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μετά την επιτυχία της χτεσινής πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας

Πλημμύρισε η Αθηνάς από οικοδόμους απεργούς, που έπαιρναν το δρόμο για το υπουργείο Εργασίας
Πλημμύρισε η Αθηνάς από οικοδόμους απεργούς, που έπαιρναν το δρόμο για το υπουργείο Εργασίας
Με «ένα το κρατούμενο» την αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν την απεργία εφαλτήριο για νέους ταξικούς αγώνες, οι οικοδόμοι «νέκρωσαν» χτες τα μεγάλα εργοτάξια και τις συμβατικές οικοδομές απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Χιλιάδες ήταν εκείνοι που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις από τη Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Κρήτη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αναμέτρηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την αντιλαϊκή πολιτική που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια συνεχίζεται και οξύνεται.

Η επιτυχία της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης απέδειξε στην πράξη ότι το ενιαίο πλαίσιο αιτημάτων, που προβάλλει το ΠΑΜΕ και υιοθέτησε η Ομοσπονδία των Οικοδόμων, μπορεί να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει ευρύτερες λαϊκές μάζες και εργαζόμενους όλων των κλάδων, αφού τα αιτήματα του Μετώπου απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες κάθε λαϊκής οικογένειας που πλήττεται από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Ενώσεις μεταναστών εργαζομένων που προκάλεσε η χτεσινή πανοικοδομική απεργία, αλλά και η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των Μισθωτών Τεχνικών (Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Τεχνικοί, Σχεδιαστές) και των Ηλεκτροτεχνιτών.

Η δυναμική και η αποφασιστικότητα της χτεσινής απεργίας αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τις ταξικές μάχες που έρχονται, γεννώντας ταυτόχρονα νέα αυξημένα καθήκοντα για τον κλάδο, με πρώτο την αναγκαιότητα να αποκτήσει συνέχεια ο αγώνας μέσα από την καθημερινή δουλιά των συνδικάτων σε κάθε εργασιακό χώρο, εργάτη τον εργάτη, στη βάση των αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά και για την οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης, του μόνου ρεαλιστικού δρόμου που ανοίγεται σήμερα για το εργατικό και συνολικότερα το λαϊκό κίνημα.

Ούτε βήμα πίσω!

Κλειστές πόρτες βρήκαν οι απεργοί στο υπουργείο. Κι αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ
Κλειστές πόρτες βρήκαν οι απεργοί στο υπουργείο. Κι αντί για τον υπουργό, τους περίμεναν διμοιρίες των ΜΑΤ
Οι οικοδόμοι της Αθήνας και του Πειραιά ήταν συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού χτες το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Χιλιάδες Ελληνες και ξένοι εργάτες, ηλεκτροτεχνίτες και μισθωτοί τεχνικοί, κάτω από τα ίδια πανό, με τη φωνή τους συντονισμένη στα ίδια συνθήματα, διαδήλωσαν το κοινό τους δίκιο και απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση στα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Συνθήματα που περιγράφουν με τον πιο παραστατικό τρόπο την αποφασιστικότητα του κλάδου να συνεχίσει ενωμένος στην ίδια ταξική ρότα που χάραξε με τη χτεσινή του απεργία, όπως «Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες» και «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, εμπρός ξανά της γης οι κολασμένοι», κυριάρχησαν στην κινητοποίηση. Το ένα μετά το άλλο τα μηνύματα που έφταναν από τις ομάδες περιφρούρησης που οργανώθηκαν σε κάθε παράρτημα, επιβεβαίωναν τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του Λεκανοπεδίου στην 24ωρη πανοικοδομική απεργία.

Χαιρετίζοντας την απεργιακή συγκέντρωση ο Κώστας Χατζάρας, εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε ότι «αρνούμαστε να μας καταδικάσουν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση όταν την ίδια ώρα τα κέρδη των εταιριών την περίοδο που διανύουμε εκτινάχτηκαν σε αστρονομικά ποσά, ενώ από την άλλη κάνουν περικοπές σε ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, την εντατικοποίηση με τα δεκάωρα, τα δωδεκάωρα, τα εφταήμερα, με αποτέλεσμα, όπως τόνισε, από τις αρχές του 2002 έως σήμερα ο κλάδος να θρηνεί μόνο στο χώρο της Αθήνας 90 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Με όπλο την αλληλεγγύη

«Η παρουσία στη συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών σε κοινό μπλοκ δίνει ένα χαστούκι στους κάθε λογής υποστηριχτές του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας που θέλουν τους μετανάστες έξω από τα συνδικάτα» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Νασίρ Ηλίας, μετανάστης από τη Συρία και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Ξύλου, ενώ την ανταπόδοση της αλληλεγγύης που έδειξαν οι οικοδόμοι στον πολύμηνο αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, «βοηθώντας να ξυπνήσει ένας κλάδος που "κοιμόταν"» μετέφερε στη συγκέντρωση ο Νίκος Παπαγεωργίου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων δήλωσαν και με την παρουσία τους στη συγκέντρωση αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και από τις Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ποτών και Τροφίμων, Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ. Επίσης, από την Αλβανική Κοινότητα Αθήνας, καθώς και το Σύνδεσμο Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων και το Σύνδεσμο Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων.

Τα παραρτήματα του Συνδικάτου παρέταξαν τα πανό τους κατά μήκος της οδού Αθηνάς και η πορεία ξεκίνησε. Λίγο αργότερα, έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, οι οικοδόμοι που συμμετείχαν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, είδαν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να τους γυρίζει προκλητικά την πλάτη, αφού ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος επέλεξε προκλητικά απουσιάζοντας να... μη συνομιλήσει με απεργούς, παρά το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα ήταν ενήμερος για το αίτημα των οικοδόμων να συναντηθούν μαζί του. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση και τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, ενώ η αντιπροσωπεία των οικοδόμων αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γ. Γιακουμάτο και η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, όπου και κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ