ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μικρή αύξηση 1,5% στο 9μηνο

Με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς αυξάνεται ο όγκος της ντόπιας μεταποιητικής παραγωγής, με βάση την ταξινόμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ρυθμοί εξέλιξης του ΑΕΠ κινούνται στα επίπεδα του 3,8%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης του 2004, ο όγκος παραγωγής εμφανίζει αύξηση μόλις 1,5%. Ταυτόχρονα, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ σηματοδότησε την απότομη πτώση της παραγωγής ντόπιων «κεφαλαιουχικών αγαθών» (μηχανήματα για την παραγωγή), εξέλιξη που συνεχίζεται και στο 2004.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που αφορούν στο εννιάμηνο Γενάρης -Σεπτέμβρης του 2004 καταγράφουν τα παρακάτω:

Ο όγκος της μεταποιητικής παραγωγής - συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2003 - εμφανίζει αναιμική αύξηση σε ποσοστό 1,5%. Στο ίδιο διάστημα οι 9 από τους 23 κλάδους εμφανίζουν πτώση, με σημαντικότερες στους κλάδους «ιατρικά όργανα και όργανα ακριβείας» (μείωση 12,9%) και τις «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» (μείωση 11,2%). Στον αντίποδα η «κατασκευή τελικών προϊόντων από μέταλλο», που αυξήθηκαν σε ποσοστό 13,3%. Ταυτόχρονα η παραγωγή στους 8 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους έχει κατρακυλήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 1995. Σε σύγκριση με το έτος 2001 η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώνεται σε 1,7%.

  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Σε σύγκριση με πέρσι καταγράφεται πτώση 0,8%. Σε σύγκριση με το έτος 2001 η πτώση της παραγωγής φτάνει σε 11%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: Στην τελευταία τριετία υπάρχει στασιμότητα, ενώ στο 9μηνο φέτος (σε σύγκριση με πέρσι) καταγράφεται αύξηση 0,9%.
  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: Η παραγωγή φέτος ανέκαμψε κατά 7,9%, αλλά είναι 8,7% μικρότερη σε σύγκριση με το 2001.
  • Η παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου συνεχίζει στην ανιούσα με σημαντικούς ρυθμούς (7,9% φέτος). Η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος (αύξηση 0,1% φέτος) είναι ενισχυμένη κατά 9,7% σε σύγκριση με το 2001.
  • Ο γενικός δείκτης παραγωγής «ορυχείων, βιομηχανίας, ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου, νερού» στο εννιάμηνο φέτος παρουσιάζει αύξηση 1,5%.
Το ΑΕΠ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους «τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς», το ΑΕΠ, το σύνολο δηλαδή της οικονομικής δραστηριότητας, όπως το μετράει η Στατιστική Υπηρεσία, σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο του 2004 αύξηση 3,8%, έναντι 3,9% στο δεύτερο τρίμηνο και 4% στο πρώτο. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν κόπωση στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και αυτό παρά το γεγονός των συνεχιζόμενων απανωτών φοροελαφρύνσεων και άλλων διευκολύνσεων που δίνονται με άλλοθι την τόνωση της «επιχειρηματικότητας».

Οι εθνικοί λογαριασμοί της ΕΣΥΕ (τρίτο τρίμηνο του 2004) καταγράφουν και τα παρακάτω:

  • Επενδύσεις: Στο 3ο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ με αύξηση 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002 και έναντι αυξήσεων 5% και 5,1% στα δυο προηγούμενα τρίμηνα του 2004.
  • Τελική κατανάλωση: Εμφανίζει αύξηση κατά 4,1% (έναντι 3,4% και 3,5% στα προηγούμενα τρίμηνα). Είναι φανερό ότι τροφοδοτείται και από τη συνεχιζόμενη διόγκωση του τραπεζικού δανεισμού προς τα νοικοκυριά.
  • Εξαγωγές: Στο τρίτο και δεύτερο τρίμηνο του 2004 εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,1% και 6%, έναντι μείωσης 6,5% στο α΄ τρίμηνο.
  • Εισαγωγές: Εμφανίζονται αυξημένες κατά 4,8% έναντι 4% στο β΄ και 0,8% στο α΄ τρίμηνο του 2004.
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Για όλα φταίνε οι μισθοί...

Νέα επίθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ενάντια στους εργαζόμενους

Οι μισθολογικές αυξήσεις ευθύνονται για τα προβλήματα στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και για την ανάπτυξη, υποστήριξε για μια ακόμη φορά χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας για την ενδιάμεση έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Ν. Γκαργκάνας έκανε λόγο για «μεγάλη αύξηση του κόστους εργασίας», σημειώνοντας ότι «δεν έγινε τίποτε μετά τις εκλογές για συγκράτηση των αυξήσεων». Υποστήριξε ότι φέτος οι αυξήσεις είναι «4,5% έναντι 3% πέρσι». Υποστήριξε επίσης ότι «είχαμε αύξηση παραγωγικότητας 2,5%», οπότε «η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσοστό». Για το δημόσιο τομέα, σημείωσε ότι οι αυξήσεις έφθασαν το 8,4% μέσα στο 2004.

Παράλληλα, ζήτησε περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, τονίζοντας ότι υπάρχουν αγορές όπου «δε λειτουργούν ανταγωνιστικά οι οικονομίες», σημειώνοντας ότι «στη Ναυτιλία δεν υπάρχουν περιορισμοί, γι' αυτό λειτουργεί ανταγωνιστικά». Συνολικότερα επισήμανε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη στο 5%, «εφόσον γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταξύ άλλων η απελευθέρωση των αγορών και της αγοράς εργασίας».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επισήμανε ότι η ενδιάμεση έκθεση είναι «πολιτικό κείμενο», που «κινείται στους άξονες που ορίζει η ΕΕ». Οσον αφορά το θέμα της παραγωγικότητας, επισήμανε ότι τα τελευταία 8 χρόνια έφθασε το 88%, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μόλις 1,4%, ενώ συνολικά η στόχευση της έκθεσης είναι στην κατεύθυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για την αγορά επισήμανε ότι η απελευθέρωση κάθε άλλο παρά θα επιφέρει μειωμένες τιμές, ενώ «στις τηλεπικοινωνίες θα έχουμε και πάλι μονοπώλιο».

Ανησυχίες για τη σεισμική έρευνα

Τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για την ανάγκη ενίσχυσης της σεισμολογικής έρευνας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε χώρες που παρουσιάζουν υψηλή σεισμική δράση, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Ελληνα επίτροπο Σ. Δήμα ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας μετά τις πληροφορίες ότι το αντικείμενο αυτό δε θα περιέχεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2007.

Καθησυχαστικός για διοξίνες ο ΕΦΕΤ

Να καθησυχάσει τους καταναλωτές γύρω από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εκ νέου με τις διοξίνες - οι οποίες βρέθηκαν σε ζωοτροφές που χρησιμοποιούνταν σε ολλανδικές, βελγικές και γερμανικές φάρμες - επιχειρεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Σε χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ αναφέρει πως από τις 2 Νοέμβρη, που ενημερώθηκε σχετικά με το πρόβλημα, προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των ειδών των γαλακτοκομικών προϊόντων και κρεάτων ολλανδικής προέλευσης και τα δείγματα στάλθηκαν στο μοναδικό εξειδικευμένο εργαστήριο φασματομετρικής μάζας και ανάλυσης διοξινών του «Δημόκριτου».

Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, δόθηκαν χτες. Από τα αποτελέσματα αυτά, προκύπτει - σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ - ότι «δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, αφού τα προϊόντα αποδεικνύονται ασφαλή». Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν στον έλεγχο δειγμάτων συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης και γάλακτος βρεφικής ηλικίας σε σκόνη. Επίσης, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα δεν έχει εισαχθεί και χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ζωοτροφή.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι στο βαθμό που στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, όπως τι είδη ακριβώς ελέγχθηκαν, τι ημερομηνίες εισαγωγής είχαν οι συγκεκριμένες παρτίδες και από ποιες φάρμες προέρχονταν, δεν μπορούν να διαλυθούν οι εύλογες ανησυχίες των καταναλωτών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Τροφοδοτείται από τον υπερδανεισμό

Η «απελευθέρωση» του τραπεζικού δανεισμού, οι αναδιαρθρώσεις στο πλαίσιο της ΟΝΕ και η κερδοσκοπία με τις τιμές των ακινήτων είναι οι παράγοντες, οι οποίοι - σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας - στήριξαν την ιδιωτική κατανάλωση. Οπως αναφέρουν, οι τιμές των ακινήτων στην περίοδο 1998-2003 αυξήθηκαν κατά 48% σε σταθερές τιμές, γεγονός που οδήγησε σε «σημαντική αύξηση του πλούτου των νοικοκυριών ως ποσοστό του ΑΕΠ».

Είναι φανερό πως πρόκειται για μια «εικονική πραγματικότητα» που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες. Η αύξηση της κατανάλωσης σύμφωνα με τη μελέτη οφείλεται και στη «σημαντική πρόοδο στον τομέα της χρηματοπιστωτικής απελευθέρωσης» η οποία «αντανακλάται στους υψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά». Η ιδιωτική κατανάλωση φτάνει σήμερα στο 60% του ΑΕΠ. Συμπερασματικά εκτιμούν πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για την επόμενη τριετία θα διαμορφωθεί σε 3,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ