Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ
Για όλα φταίνε οι μισθοί...

Νέα επίθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ενάντια στους εργαζόμενους

Οι μισθολογικές αυξήσεις ευθύνονται για τα προβλήματα στα οικονομικά μεγέθη, αλλά και για την ανάπτυξη, υποστήριξε για μια ακόμη φορά χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, ενημερώνοντας για την ενδιάμεση έκθεση για την Ελληνική Οικονομία, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Ν. Γκαργκάνας έκανε λόγο για «μεγάλη αύξηση του κόστους εργασίας», σημειώνοντας ότι «δεν έγινε τίποτε μετά τις εκλογές για συγκράτηση των αυξήσεων». Υποστήριξε ότι φέτος οι αυξήσεις είναι «4,5% έναντι 3% πέρσι». Υποστήριξε επίσης ότι «είχαμε αύξηση παραγωγικότητας 2,5%», οπότε «η αύξηση των πραγματικών μισθών δεν μπορεί να υπερβαίνει αυτό το ποσοστό». Για το δημόσιο τομέα, σημείωσε ότι οι αυξήσεις έφθασαν το 8,4% μέσα στο 2004.

Παράλληλα, ζήτησε περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, τονίζοντας ότι υπάρχουν αγορές όπου «δε λειτουργούν ανταγωνιστικά οι οικονομίες», σημειώνοντας ότι «στη Ναυτιλία δεν υπάρχουν περιορισμοί, γι' αυτό λειτουργεί ανταγωνιστικά». Συνολικότερα επισήμανε ότι είναι εφικτός ο στόχος για ανάπτυξη στο 5%, «εφόσον γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταξύ άλλων η απελευθέρωση των αγορών και της αγοράς εργασίας».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επισήμανε ότι η ενδιάμεση έκθεση είναι «πολιτικό κείμενο», που «κινείται στους άξονες που ορίζει η ΕΕ». Οσον αφορά το θέμα της παραγωγικότητας, επισήμανε ότι τα τελευταία 8 χρόνια έφθασε το 88%, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μόλις 1,4%, ενώ συνολικά η στόχευση της έκθεσης είναι στην κατεύθυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για την αγορά επισήμανε ότι η απελευθέρωση κάθε άλλο παρά θα επιφέρει μειωμένες τιμές, ενώ «στις τηλεπικοινωνίες θα έχουμε και πάλι μονοπώλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ