Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
«Σωτήρες» με τα λεφτά των άλλων

Προτείνουν αποταμιευτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα με επιπλέον χρήματα από κράτος και ασφαλισμένους

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να συμφωνήσουν πολιτικά, χτες στην ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, και να στηρίξουν από κοινού τους στόχους της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και από το ΠΑΣΟΚ ο Θ. Τσούρας τα «βρήκαν» χτες στον κοινό στόχο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της ασφάλισης και στο ...καθήκον της επέκτασής της!

Από την πλευρά τους οι ασφαλιστές, τιμώντας και τη «μέρα ιδιωτικής ασφάλισης», εμφανίστηκαν ως οι σωτήρες του ...συνταξιοδοτικού προβλήματος των Ελλήνων. Εκτιμώντας ότι οι συντάξεις από εδώ και στο εξής δε θα είναι ικανοποιητικές, πρότειναν ένα νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, τη «συνταξιοδοτική αποταμίευση», που προβλέπει:

  • Τουλάχιστον 15 χρόνια διάρκεια για να εξασφαλιστεί δικαίωμα παροχής σύνταξης. Καταβολή της ιδιωτικής σύνταξης τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την ηλικία πλήρους συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον φορέα του. Φορολόγηση ως εισοδήματος - αυξημένη φορολόγηση - εάν υπάρξει εξαγορά του προγράμματος πριν την ολοκλήρωσή του και νωρίτερα από τα 12 χρόνια!

Για ...όλα αυτά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές απαιτούν:

  • Εκπτωση για τα ασφάλιστρα μέχρι 20% του φορολογητέου εισοδήματος. Κατάργηση της επιβάρυνσης χαρτοσήμου (2,4%). Φορολόγηση της παρεχόμενης σύνταξης ως τρέχοντος εισοδήματος. Φορολόγηση του 75% της εφάπαξ παροχής (εάν επιλεγεί από τον ασφαλισμένο) ως τρέχοντος εισοδήματος.

Λεπτομέρεια: Στις ΗΠΑ ανάλογα προγράμματα ανατράπηκαν μετά από χρηματιστηριακές αναταράξεις, με συνέπεια να παραταθεί κατά 10 χρόνια ο χρόνος αποταμίευσης προκειμένου οι ασφαλισμένοι να πάρουν τα συμφωνηθέντα και έφτασαν να δουλεύουν μέχρι τα 70! Τα στελέχη της ιδιωτικής ασφάλισης είπαν προχτές σε συνέντευξη Τύπου ότι εκείνα τα προγράμματα είχαν λάθος προδιαγραφές...

«Η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης», τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του, και πρόσθεσε ότι πρέπει να μην υπάρχουν αντικίνητρα και ότι «πρέπει να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του κλάδου». Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης ως συμπληρωματικής της κοινωνικής είναι σημαντικός και ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται ενώ η κυβέρνηση «θα ενισχύσει αυτή την τάση»!!! Ο Γ. Παπαθανασίου υποστήριξε το κύριο ασφαλιστικό προϊόν που προωθούν οι ιδιωτικές εταιρίες, λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την τάση του πολίτη για συστηματική αποταμίευση», καθώς και ότι είναι η ώρα για τολμηρά βήματα. Το τρίπτυχο των «ντίλερ» της ιδιωτικής ασφάλισης συμπλήρωσε ο Θ. Τσούρας υποστηρίζοντας όλα τα παραπάνω και, επιπρόσθετα, καλώντας να δημιουργηθούν νέα ...προϊόντα για να καλύψουν τους νέους κινδύνους! Κατά τ' άλλα, και οι τρεις ήταν υπέρ της ...δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ