ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Αγωνιστική επιστροφή στα ταμεία

Ο Δ. Μαυροδόγλου και ο Β. Γεωργαντάς θα εκπροσωπήσουν και πάλι τους συνταξιούχους στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

Στιγμιότυπο απ' το χτεσινό διάβημα στο υπουργείο Εργασίας
Στιγμιότυπο απ' το χτεσινό διάβημα στο υπουργείο Εργασίας
Τη δέσμευση για την επιστροφή στις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου και Β. Γεωργαντά, αντίστοιχα, απέσπασαν χτες οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες ομαδικό διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης. Τη δέσμευση ανακοίνωσε μετά από την έντονη αγωνιστική πίεση των συνταξιούχων η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου, κ. Μπουγά. Οι συνταξιούχοι, ωστόσο, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας σε περίπτωση που η δέσμευση δε γίνει πράξη μέχρι τότε.

Υπενθυμίζεται ότι με προκλητική απόφαση του υπουργού Π. Παναγιωτόπουλου πετάχτηκε έξω από τη διοίκηση του ΙΚΑ ο Δ. Μαυροδόγλου που εκπροσωπεί χιλιάδες συνταξιούχους και στη θέση του διορίστηκε κομματικός εγκάθετος. Με τον ίδιο τρόπο είχε απομακρυνθεί από τη διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των Εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ) και ο Β. Γεωργαντάς γραμματέας της Ομοσπονδίας. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει ακόμα καλύτερα τις διοικήσεις των Ταμείων ώστε οι αντιασφαλιστικές τους επιλογές να μη «σκοντάφτουν»... σε εμπόδια.

«Θέλουν να μας διώξουν από τα Ταμεία, για να κουκουλώνουν την παρανομία», «πάρτε τώρα πίσω τους δοτούς, έχουμε αντιπροσώπους αιρετούς», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συνταξιούχοι έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Μαυροδόγλου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα συμμετοχής των συνταξιούχων στους αγώνες, γιατί όπως τόνισε μόνο αυτοί μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Παρά την προσπάθεια της διευθύντριας του υπουργού να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την απομάκρυνσή τους από τα Ταμεία, «την πολιτική ευθύνη - τόνισε ο Δ. Μαυροδόγλου - έχει ο υπουργός Απασχόλησης». Κάλεσε τους συνταξιούχους σε αγωνιστική επιφυλακή μέχρι η δέσμευση που δόθηκε να γίνει πράξη.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Αγανάκτηση για τη «φαρμακερή» ανακοστολόγηση

Την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους για την πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση ανακοστολόγησης των φαρμάκων, που μαζί με την ακρίβεια και τις εξευτελιστικές συντάξεις λεηλατεί το πενιχρό εισόδημα των συνταξιούχων, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ- ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-Δημοσίου.

«Χιλιάδες συνταξιούχοι - τονίζεται στην ανακοίνωση - βιώνουμε επί σειρά ετών μια ανάλγητη αντικοινωνική πολιτική με συντάξεις κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας. Η ακρίβεια σε προϊόντα, υπηρεσίες και φάρμακα εκμηδενίζει το πενιχρό μας εισόδημα. Μέσα σε αυτή την αθλιότητα το πανάκριβο φάρμακο και η ασυδοσία διαμόρφωσης τιμών μάς οδηγούν στην εξόντωση».

Οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων υπενθυμίζουν: «Μόλις πρόσφατα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 400 φάρμακα αξίας τριών ευρώ, ευρείας λαϊκής χρήσης, αυξήθηκαν με εκβιασμό των φαρμακεμπόρων για απελευθέρωσή τους ή αύξηση 10% και 20%. Και όμως η αύξηση δόθηκε».

«Το φάρμακο - υπογραμμίζουν - είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος. Η πολιτεία υποχρεούται να το παρέχει δωρεάν στο λαό ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ), που αποτελεί και ελεγκτικό φορέα, υποβαθμίστηκε από τους λυμεώνες μεγαλοεισαγωγείς του φαρμάκου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εκπέσει στην αφάνεια, παρότι κάλυπτε το 60% των αναγκών της χώρας».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι συνταξιούχοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους για την απόφαση ανακοστολόγησης των φαρμάκων από μηδενική βάση. «Γιατί - όπως επισημαίνουν - έχουμε πικρή πείρα από τέτοιες μεθοδεύσεις, καθώς γνωρίζουμε τα τερτίπια των φαρμακοβιομηχάνων, που μέσα από τις αλλαγές του αμπαλάζ και από κάποιες ψευτοενισχύσεις δήθεν γραμμαρίων παραγόμενης ύλης φουσκώνουν τις τιμές και λεηλατούν ό,τι έχει απομείνει από το πενιχρό μας εισόδημα».

«Το πρόβλημα του φαρμάκου είναι ζωτικό πρόβλημα για χιλιάδες συνταξιούχους. Ειδήμονες του φαρμάκου δηλώνουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την ακρίβεια που αναμένεται με την ανακοστολόγηση, προβλέποντας δραστικές αυξήσεις που ενίοτε ξεπερνούν το 40%. Ετσι φορτώνουν και βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία», τονίζουν οι Ομοσπονδίες, και δηλώνουν ότι θα αντιπαλέψουν αγωνιστικά την απόφαση ανακοστολόγησης.

Αναισθησία χωρίς τέλος

Δεν έχει τέλος ο εμπαιγμός των αναπήρων που μαστίζονται απ' την ανεργία, απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και απ' την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ).

Ο περίφημος νόμος 2643/98 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις προσλήψεις των ανθρώπων με αναπηρίες (ΑμεΑ), εξελίχτηκε σε ξετσίπωτο ψηφοθηρικό παιχνίδι σε βάρος τους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συστηματικά ενεργοποιούσε προεκλογικά το Ν. 2643/98 για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των ανάπηρων και άλλων ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των οικογενειών τους. Αν και ο νόμος προβλέπει να γίνονται προκηρύξεις κάθε χρόνο, στα έξι χρόνια απ' την ψήφισή του έχουν γίνει μόλις τρεις προκηρύξεις - πάντα παραμονές εκλογών - απ' τις οποίες προσλήφθηκαν ελάχιστοι ανάπηροι.

Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ, που με το πρόσχημα ότι θα κάνει αλλαγές στο νόμο, αρνείται να τον ενεργοποιήσει για το 2004.

Και μετά από όλα αυτά, η ΕΣΑΕΑ που επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ εποιούσε την νήσσαν για το θέμα, εκδίδει ...για τα μάτια του κόσμου, τη μια ανακοίνωση μετά την άλλη, ζητώντας ενεργοποίηση του νόμου. Κι ας γνωρίζουν οι εκπρόσωποί της ότι από αυτές τις προκηρύξεις ελάχιστα ωφελούνται οι ανάπηροι, αλλά και ότι η εργασία γίνεται μακρινό όνειρο για τους ανάπηρους στις βάρβαρες συνθήκες που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη πολιτική.

Γι' αυτό και οι ανάπηροι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και να συσπειρωθούν γύρω από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων που παλεύει για τα δικαιώματα των αναπήρων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει τους ανάπηρους στο περιθώριο.


Ν.Π.

ΜΕΤΑΛΛΟ
Ο κλάδος σε ξεσηκωμό

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους αποφάσισαν οι μεταλλεργάτες της Αθήνας στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου τους. Με πρώτο σταθμό τη συγκέντρωση και πορεία όλου του κλάδου, που αποφάσισαν για τις 2 του Δεκέμβρη 2004 στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν σε οργάνωση του αγώνα τους για να διεκδικήσουν αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους και όχι την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Επίσης, αποφασίστηκε να ξεκινήσει πανεξόρμηση στους χώρους δουλιάς για να γίνει ενημέρωση των εργαζομένων και μαζικές παραστάσεις στους εργοδότες. Μέσα στο Δεκέμβρη θα διοργανωθεί σύσκεψη με όλα τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα του κλάδου στην Αθήνα για να συντονίσουν τον αγώνα και τη δράση τους.

Τα αιτήματα αιχμής που προβάλλουν και παλεύουν οι μεταλλεργάτες είναι: Σταμάτημα των απολύσεων, ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, κατώτερος μισθός 1.200 ευρώ και μεροκάματο 48 ευρώ, ένταξη όλου του κλάδου στα βαρέα-ανθυγιεινά, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δημόσια δωρεάν Υγεία-Παιδεία, κ.ά.

Παγκρήτια κινητοποίηση συνταξιούχων

Ενάντια στη συνεχιζόμενη πολιτική της πολύχρονης λιτότητας, διαδήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΑΕ όλης της Κρήτης, με Παγκρήτια συγκέντρωση στο Ηράκλειο.

Η παγκρήτια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου και δόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στα φάρμακα, την αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ καθώς και την υποβαθμισμένη περίθαλψη που τους παρέχουν τα Ταμεία, με αποτέλεσμα - όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους - να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά ιατρεία, βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Για τις αυξήσεις που δόθηκαν σημειώνουν πως πρόκειται για ψίχουλα αφού τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει η κυβέρνηση δίνει στους συνταξιούχους αυξήσεις μόνο από 0,50 έως 1 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν και πάλι στους δρόμους με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της Κρήτης, εάν δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ