ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία

Μικροί και μεγάλοι συνέρρεαν και χτες στον ηρωικό τόπο

ICON

Μικροί και μεγάλοι συνέρρεαν και χτες στον ηρωικό τόπο
Σήμερα κορυφώνεται ο τριήμερος γιορτασμός της επετείου του «Πολυτεχνείου», με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Η επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης του 1973 χρωματίζει και το φετινό γιορτασμό με τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», καθιστά επιτακτική την ανάγκη μαζικής συμμετοχής του λαού και της νεολαίας, τριάντα ένα χρόνια, μετά στον αγώνα που συνεχίζεται. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει από προχτές ο γιορτασμός του «Πολυτεχνείου» και θα το διατρανώσει στη σημερινή πορεία.

Σήμερα, οι πύλες του ιστορικού ιδρύματος στην οδό Πατησίων ανοίγουν στις 8 το πρωί και κλείνουν στη 1 το μεσημέρι. Αφού εκκενωθεί ο χώρος θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση της πρυτανείας του ιδρύματος και των αντιστασιακών της περιόδου της Χούντας κι αμέσως μετά θα ξεκινήσει η πορεία.

Χτες, η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις στο χώρο του Πολυτεχνείου ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη μέρα. Πλήθος στεφάνια και λουλούδια κάλυψαν το μνημείο για τους νεκρούς της εξέγερσης, άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» σ' αυτή την «αντιιμπεριαλιστική γιορτή». Αντιστασιακές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων, φοιτητικοί σύλλογοι κι άλλοι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, πολιτικές νεολαίες και κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας συναντήθηκε με την ιστορία και τους αγώνες του σήμερα μέσα στο Πολυτεχνείο.

Παράλληλα, πλήθος φορέων εξέδωσε ανακοινώσεις, με τις οποίες επισημαίνουν την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή αντιιμπεριαλιστική πορεία. Ανάμεσά τους το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που καλεί τα μέλη του σε προσυγκέντρωση για την πορεία στις 3.30 μ.μ. στα γραφεία του, η ΔΗΚΕΒΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η ΟΛΜΕ και πολλοί άλλοι. H ΟΓΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στις 3.00 μ.μ., στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Τιμή στην εξέγερση

Λιτή και απέριττη η χτεσινή εκδήλωση, με την οποία οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη» τιμήσαμε τα 31 χρόνια, που συμπληρώνονται από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μετά από πρωτοβουλία της ΟΒ «Ρ» της ΚΝΕ. Επίκαιρα και ζωντανά τα διδάγματα της εξέγερσης, για ολόκληρο το λαϊκό κίνημα. Ακόμα κι αν η κυρίαρχη τάξη καλλιεργεί αντιλήψεις περί «αυθόρμητης φοιτητικής εξέγερσης». Είναι οι ίδιοι, που δε θέλουν ούτε καν μια νύξη στην υποδούλωση της χώρας στους ιμπεριαλιστές, σήμερα όπως και τότε. Καμία νύξη στη φτώχεια, στην ανεργία, στη μιζέρια, στην οποία βυθίζονται όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, σήμερα όπως και τότε. Καμία νύξη στις ελεγχόμενες συνειδήσεις, που παράγει μια Παιδεία κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου, σήμερα όπως και τότε. Ολα αυτά, δηλαδή, που από το μετερίζι του «Ρ» αντιπαλεύουμε.

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Εκφράζει τις σημερινές ανάγκες

ΚΚΕ και ΚΝΕ καταθέτουν στεφάνι
ΚΚΕ και ΚΝΕ καταθέτουν στεφάνι
«Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη»! Εκατοντάδες ήταν οι νέοι της ΚΝΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες στο Πολυτεχνείο για να υποδεχτούν τις αντιπροσωπείες της Οργάνωσής τους και του Κόμματος, που βρέθηκαν στο χώρο για να καταθέσουν στεφάνι τιμώντας την εξέγερση του 1973.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, δήλωσε για το Πολυτεχνείο: «31 χρόνια μετά την εξέγερση και όσο κι αν έχουν γίνει προσπάθειες το νόημά της να θαφτεί ή να υποβαθμιστεί, το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο στους σύγχρονους αγώνες της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας. Το σύνθημα για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία" εκφράζει τις σημερινές ανάγκες του λαού για δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία, για δημοκρατικά δικαιώματα, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μ' αυτή την έννοια η συμβολή των δυνάμεων της ΚΝΕ, των μελών και φίλων της ΚΝΕ κάθε χρόνο και φέτος στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, θα είναι η ανάλογη όλες αυτές τις μέρες και θα εκφραστεί αύριο (σ.σ. σήμερα) με τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στην κορύφωση του εορτασμού στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία».

ΠΑΜΕ
Εργάτες - νεολαίοι μαζί στον αγώνα

Το φόρο τιμής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέτισε χτες και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ). Συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, μέλη των ταξικών Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Σωματείων που συσπειρώνονται στο Μέτωπο, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα έξω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείου όπου κατέθεσαν στεφάνια. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους εργαζόμενους του ΠΑΜΕ και με συνθήματα, όπως «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», έδωσαν το στίγμα της αγωνιστικής συνέχειας, στο δρόμο που χάραξε ο ηρωικός Νοέμβρης. Τη συνέχεια αυτή επισήμανε στις δηλώσεις του και ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι τους ανεκπλήρωτους στόχους του Πολυτεχνείου «τους συναντάμε σήμερα σε κάθε μας βήμα, στους μεγάλους κοινωνικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας. Θα συνεχίσουμε ακατάπαυστα, μέχρι να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», κατέληξε το στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Να αλλάξουμε τον κόσμο

Επίκαιρο δρώμενο της ΠΚΣ, χτες, στο χώρο του Πολυτεχνείου

Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει, με έναν πίνακα και μερικές καρέκλες. Δευτέρα 3/12/1973. «Σε μια τάξη που είναι σχεδόν άδεια». «Σε μια τάξη που δεν ξέρεις αν πρέπει να γράψεις για τους φοιτητές που λείπουν, αγνοούμενους, τραυματίες ή νεκρούς». «Εξω ο διάδρομος μυρίζει ακόμη αιθέρα». Οσο για «τους καθηγητές μας, είναι φυλακή».

Τρίτη 16/11/2004. Τα πρόσωπα των μαθητών έχουν αλλάξει. Οι προβληματισμοί, τα όνειρα παραμένουν ίδια. «Είσαι ρομαντική», λέει ένας απ' αυτούς για να πάρει την απάντηση: «Αυτά τα παιδιά αξίζουν κάτι παραπάνω από ένα γαρίφαλο. Πρέπει να πάμε όλοι στην πορεία». «Γιατί η ζωή μας θα αλλάξει, όταν αλλάξουμε τον κόσμο».

Το θεατρικό που ξεδίπλωσαν χθες, νωρίς το απόγευμα, οι σπουδαστές της ΠΚΣ στο χώρο του Πολυτεχνείου τελειώνει και ένα σύνθημα παίρνει τη σκυτάλη: «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή». Για να συμπληρώσει ο Βασίλης Μεταξάς, εκπρόσωπος της ΠΚΣ: «Τα μηνύματα και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου δεν τα περιορίζουμε στις τρεις μέρες του γιορτασμού, τα έχουμε μαζί μας στον καθημερινό αγώνα μας».

Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Με εκδηλώσεις και πορείες τιμούν σήμερα την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου φορείς των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλη τη χώρα. Ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης αναμένεται να συμμετάσχουν μαζικά σήμερα στον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου τον οποίο οργανώνουν η ΦΕΑΠΘ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ). Η εκδήλωση θα αρχίσει με συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους στις 6 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο που θα καταλήξει στο Πολυτεχνείο. Προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν η ΚΟΘ του ΚΚΕ στο άγαλμα Βενιζέλου στις 5 μ.μ. και οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 4.30 μ.μ. στο Πολυτεχνείο.

Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί επίσης στις εξής πόλεις:

- Στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία στις 6 μ.μ.

- Στο Κιλκίς στην πλατεία Ειρήνης στις 5 μ.μ.

- Στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στο Δημαρχείο στις 4 μ.μ.

- Στην Κομοτηνή, στην κεντρική πλατεία στις 4 μ.μ.

- Στην Ξάνθη, στο Πολυτεχνείο στις 6 μ.μ.

- Στη Δράμα στο Δημοτικό Κήπο στις 11 το πρωί.

- Στις Σέρρες στην Πλατεία Ελευθερίας στις 6 μ.μ.

- Στην Κατερίνη στο τέλος του πεζόδρομου (Πλατάνι) στις 6.30 μ.μ.

- Στην Καβάλα στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 4 μ.μ.

- Στην Πτολεμαΐδα, στην κεντρική πλατεία στις 5.30 μ.μ.

- Στη Φλώρινα στις 3 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στα Γιαννιτσά στις 11 το πρωί στο Μνημείο (Ομαδικό Τάφο).

- Στην Πάτρα στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο Παράρτημα και πορεία προς το βρετανικό προξενείο.

- Στη Λάρισα, συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στην πλατεία της Κοζάνης στις 6 μ.μ.

- Στο Βόλο, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

- Στη Ζάκυνθο, εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

- Στην Καρδίτσα, στις 7 μ.μ. εκδήλωση στην πλατεία Πλαστήρα και στις 8.30 μ.μ. στο «Παυσίλυπον» εκδήλωση με θέμα «Στο δρόμο του Νοέμβρη» και συναυλία με τη Μαρία Δημητριάδη.

- Στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στο παλιό πανεπιστήμιο στη Δόμπολη. Νωρίτερα θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Πολυτεχνείου.

- Στην Αρτα, συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

- Στην Ηγουμενίτσα στις 12 το μεσημέρι εκδήλωση και έκθεση φωτογραφίας στον πεζόδρομο ενώ στον ίδιο χώρο, στις 6 μ.μ., θα γίνει συγκέντρωση.

- Στην Κέρκυρα, συγκέντρωση στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

- Στη Χαλκίδα, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

- Στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

- Στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας, στις 6 μ.μ.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

- Στο Ρέθυμνο, στις 5.30 μ.μ. στο Δημαρχείο.

- Στα Χανιά στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

- Στο Λασίθι, στις 10 το πρωί, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Μηνύματα κομμάτων

Μηνύματα και ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου εξέδωσαν πολιτικά κόμματα. Ο Γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης σε μήνυμά του, επιχειρώντας να φέρει το μήνυμα του Πολυτεχνείου στα μέτρα των κυβερνητικών διακηρύξεων, αναφέρει ότι «η πρόκληση σήμερα είναι να τη θωρακίζουμε έναντι των φαινομένων που μπορούν να αλλοιώσουν την ποιότητά της, διασφαλίζοντας υγιείς θεσμούς και σωστούς κανόνες σε όλα τα πεδία. Σήμερα, που ζούμε στιγμές εθνικής και ιστορικής ευθύνης».

Η ΚΠΕ του Συνασπισμού σημειώνει ανάμεσα σε άλλα στο μήνυμά της ότι «η διαχρονική αξία των μηνυμάτων της εξέγερσης επιβεβαιώνεται μέσα από τους σύγχρονους αγώνες των κινημάτων που εναντιώνονται στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, που διαμορφώνουν στον κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας την εναλλακτική πρόταση για "έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός"», επαναφέροντας δηλαδή τα περί διαχείρισης του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΚΟΑ αναφέρεται στις εξελίξεις 31 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας ότι το μήνυμα της εξέγερσης παραμένει επίκαιρο. Δεν παραλείπει ανάμεσα σε άλλα να αναφερθεί και στο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελπίδα που ζέσταινε πέρυσι την Αριστερά, η ενότητα των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θάμπωσε».

Το σύνθημα «το Πολυτεχνείο ζει, η νέα τάξη θα ηττηθεί» προβάλλει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ, στην οποία αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και τη στάση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Αργά το βράδυ ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

Προσυγκεντρώσεις

Η προσυγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία είναι σήμερα στις 3 μ.μ., στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου έως την οδό Σολωμού.

Την ίδια ώρα, οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ θα κάνουν προσυγκέντρωση στην Πατησίων στο ύψος του ΜΙΝΙΟΝ και η ΚΟΠ του ΚΚΕ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Καποδιστρίου.

Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
«Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»

«ΚΚΕ το κόμμα σου λαέ», «Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία»! Μέσα σε ομοβροντία συνθημάτων και χειροκροτημάτων, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, κατέθεσε χτες στεφάνι στο μνημείο της εξέγερσης στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Αναφερόμενος στο μήνυμα αυτής της επετείου, αμέσως μετά, ο Δ. Αρβανιτάκης δήλωσε: «Τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνεχίζουμε με οδηγό τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του Πολυτεχνείου, με τους εργάτες, την αγωνιζόμενη φτωχή και μεσαία αγροτιά, τη νεολαία, για δουλιά, μόρφωση, δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κατά τη γνώμη μας ό,τι και να κάνουν οι απόντες της αντιδικτατορικής πάλης καθώς κι εκείνοι που εγκατέλειψαν την αντιιμπεριαλιστική πάλη και στρατεύτηκαν και στηρίζουν σήμερα τα αστικά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ, ό,τι και να κάνουν θα δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση του ελληνικού λαού, το λαϊκό μέτωπο των εργατών και των αγροτών θα γίνει πράξη γιατί το ποτάμι δε γυρίζει πίσω».

ΤΟ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ στους νεκρούς της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέτισαν χθες το απόγευμα τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Με πορεία από τα γραφεία της παράταξης «ΕΣΚ - ΑμΕΑ», κατευθύνθηκαν, φωνάζοντας συνθήματα, στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν στεφάνι, για να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των φοιτητών που τους υποδέχτηκαν στο σύνθημα: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Στεφάνι στη μνήμη των νεκρών του Πολυτεχνείου κατέθεσε χθες το βράδυ και η δημοτική παράταξη «Συμπαράταξη για την Αθήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ