ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των κατοίκων

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη νεροποντή της περασμένης βδομάδας

Motion Team

Την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η «έντονη βροχόπτωση που έπληξε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2004 τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και κυρίως τη Σίνδο και Ιωνία, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις (στο ΤΕΙ-Θ μάλιστα, αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του η διακοπή των μαθημάτων και η αναστολή της λειτουργίας του), ενώ αυτοκίνητα βούλιαξαν στη λάσπη».

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως για «ακόμη μια φορά, αφού και σε προηγούμενες βροχοπτώσεις (π.χ. 17/9/04) είχαν δημιουργηθεί τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα, αποδεικνύεται η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες, οι αρμόδιοι και τοπικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι από καιρικά φαινόμενα ακόμη και μη μεγάλης διάρκειας, όπως το συγκεκριμένο, είναι υπαρκτοί και μεγάλοι, γιατί τα προβλήματα, που εδώ και χρόνια έχουν καταγράψει, παραμένουν άλυτα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η έλλειψη «αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων ομβρίων υδάτων, μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα ρέματα και χείμαρροι, φρεάτια που δεν έχουν καθαριστεί, γιατί κράτος, ΤΑ και ΕΥΑΘ ερίζουν για το ποιος είναι αρμόδιος, αλλά και η ανυπαρξία ετοιμότητας άμεσης επέμβασης του κρατικού μηχανισμού, είναι οι κύριες αιτίες των συνεπειών των βροχοπτώσεων.

Επίσης ο εξοπλισμός και τα μέσα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της σε τοπική εφημερίδα, είναι ανεπαρκή».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «το κόμμα μας επανειλημμένα και τελευταία με την 3335/21-9-04 Ερώτηση βουλευτών του προς τους αρμόδιους υπουργούς (δεν έχει απαντηθεί ακόμη), είχε επισημάνει ότι οι ελλείψεις αυτές και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είχαν αυτές τις αρνητικές, για τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, συνέπειες».

Ετσι, επειδή «υπεύθυνοι για την τραγικά επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν και τα πιο μικρά "έντονα" καιρικά φαινόμενα στην πόλη και το Νομό Θεσσαλονίκης είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Νομαρχία, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.), αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, που αφ' ενός δεν προχώρησαν στην κατασκευή των υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός και αφ' ετέρου ιδιωτικοποίησαν την ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, κλπ., οργανισμούς κοινής ωφέλειας», ρωτούν τους υπουργούς «αν θα κατασκευαστούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα και τα νέα δίκτυα ομβρίων υδάτων ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και αν θα καθαριστούν τα υπάρχοντα, πότε θα εξοπλιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες με όλο τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, καθώς και με το απαιτούμενο προσωπικό και, τέλος, αν και πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες».

Απροστάτευτοι στη ρύπανση οι δημόσιοι υπάλληλοι

Τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργούνται στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και στον πληθυσμό γενικότερα από την παντελή έλλειψη μέτρων για υγιή και ασφαλή εργασία των εργαζομένων στο Δημόσιο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας της ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για την ύπαρξη αμιάντου σε σχολικές μονάδες της χώρας και για το πρόβλημα εκπομπής τοξικών αερίων από νοσοκομειακή μονάδα της Αθήνας.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Συνθηκών Εργασίας του υπουργείου Απασχόλησης για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και σε συνεννόηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, αφού για τα υλικά αμιάντου δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος ταφής στη χώρα μας.

ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τράμπες κυβέρνησης - πρατηριούχων

Με ψευδεπίγραφες παροχές από τη μεριά της κυβέρνησης για «ελεύθερη» πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ) συμφώνησε στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ν. Στεφάνου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διυλιστηρίων, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, το υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα τροποποιήσει τη νομοθεσία σχετικά με την πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια με τρόπο ώστε να μην απαιτείται η σύσταση κοινοπραξίας γι' αυτό. Το αντάλλαγμα γι' αυτή την παροχή, από τη μεριά των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, ήταν να δώσουν την έγκρισή τους στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων κατά μία ώρα, όπως ήταν και η εκφρασμένη εδώ και καιρό πρόθεση της κυβέρνησης.

Οπως σχολιάζουν επαγγελματίες του κλάδου, στην πραγματικότητα το τίμημα είναι πολύ ακριβό για μια παροχή η οποία ουσιαστικά δε θα έχει αντίκρισμα με δεδομένο ότι το κόστος για την «απευθείας πρόσβαση» στα διυλιστήρια είναι τέτοιο που ελάχιστοι πρατηριούχοι θα μπορέσουν να αναλάβουν.

Ουδέν νεότερον

Κανένα ουσιαστικό νέο δεν υπήρξε για τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, μετά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, σχετικά με την αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Αντίθετα, για άλλη μία φορά, ο υπουργός Οικονομικών, επισήμανε πως σχετικά με την «προφορική συμφωνία», θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις με τον υφιστάμενο προϋπολογισμό που κατατίθεται σήμερα. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές αναμένεται να προχωρήσουν στην πανελλαδική κινητοποίηση τους στις 30 Νοέμβρη, αφού επίσημα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

ΕΥΔΑΠ
Ερχονται αυξήσεις από 15 Δεκέμβρη

Την αύξηση των τιμολογίων νερού κατά 2,8% που θα ισχύσουν από τις 15 Δεκέμβρη 2004, ανακοίνωσε χτες η ΕΥΔΑΠ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ουδεμία δυσαρμονία στους κόλπους του Διοικητικού της Συμβουλίου» υπήρξε κατά τη συνεδρίαση της 11 Νοέμβρη κατά την οποία ελήφθη η απόφαση αυτή.

Η ΕΥΔΑΠ δεν ανακοίνωσε τα νέα αναλυτικά τιμολόγια μετά την επιβολή της αύξησης αυτής, οι λογαριασμοί της, πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι συνολικά αρκετά πιο «τσουχτεροί», καθώς παράλληλα θα γίνει και αύξηση των τελών αποχέτευσης, μια αύξηση προαποφασισμένη από το 1999 με το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα τέλη αποχέτευσης από 56% επί της κατανάλωσης νερού που έχει φτάσει μέχρι σήμερα θα πάει στο 60%, δηλαδή θα έχουμε μια αύξηση κατά 11% του συντελεστή αυτού.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία αύξηση στους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ έγινε τον Απρίλη του 2003, οπότε οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν από 2,5% στην τιμή του νερού και έφτανε στο 7,6 στα τέλη αποχέτευσης ή ακόμη και στο 190% στο μηνιαίο πάγιο τέλος!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ