ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρατηρήσεις πάνω σε ένα άρθρο για τη Χιλή

Από τον αναγνώστη μας Γιάννη Μπιλλήρη από την Κάλυμνο πήραμε την παρακάτω επιστολή. Αναφέρει:

«Θέλω να κάνω μια επισήμανση πάνω στο άρθρο για τη Χιλή της Ελένης Μαυρούλη («Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», 12/9/04, σελ. 27-28) στο σημείο που αναφέρεται στο σχόλιο του απόστρατου στρατηγού της KGB Νικολάι Λεόνοφ.

Ενα ανάλογο για τη Χιλή άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου υπήρχε και στην εφημερίδα «Ο κόσμος του Επενδυτή» (11/12-9-04, σελ. 24). Εκεί αναφέρεται στον Ν. Λεόνοφ που λέει τα εξής: «Ούτε ένα δολάριο στη Χιλή ούτε ένα όπλο στον Αλιέντε. Αυτή την εισήγηση κάναμε στον Λεονίτ Μπρέζνιεφ.

Ο Λεόνοφ δεν είναι τυχαίος. Ηταν ο πρώτος σοβιετικός που ήρθε σε επαφή με τον Τσε Γκεβάρα, φίλος του Κάστρο και επικεφαλής για μια 20ετία του Αναλυτικού Τμήματος της KGB. To άρθρο συνεχίζει και με άλλα παρακάτω που δείχνουν την απροθυμία της ΕΣΣΔ να στηρίξει τον Αλιέντε (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας).

Θέλω να επισημάνω ότι έτσι δημιουργείται ελλιπής πληροφόρηση στους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη». Μήπως υπάρχει πρόβλημα μπροστά στην ανάγκη που θα βρεθεί ο όποιος ή η όποια αρθρογράφος να σταθεί πλέον κριτικά και παραπέρα ίσως κι αυτοκριτικά για όλη εκείνη την περίοδο κι όχι μόνο;

Είναι όμως λύση να παρακάμπτονται τα «αγκάθια»; Οχι! Αυτά δεν πρέπει να σκεπάζονται. Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» (μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ ή φίλοι του Κόμματος) πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση χωρίς «καλύμματα» που έχουν να κάνουν με το παρελθόν.

... και η εξήγηση

Σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται, η συντάκτριά μας Ε.Μ σημειώνει:

Ασφαλώς καμία διάθεση να καλυφθούν πλευρές της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ως αγκάθια» δεν κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη αναφορά σε δηλώσεις του Νικολάι Λεόνοφ, απόστρατου στρατηγού της KGB, σχετικά με τη στάση της Μόσχας απέναντι στον Αλιέντε, στο άρθρο του «Ρ», της 12 Σεπτεμβρίου 2004, με τίτλο: «Χαϊδεύοντας το πόδι της τίγρης».

Αυτό γίνεται σαφές από το σύνολο των λεγομένων του Λεόνοφ, στο ντοκιμαντέρ του Γερμανού σκηνοθέτη Βίλφριντ Χουίζμαν με τίτλο «Προδοσία στο Σαντιάγκο». Συγκεκριμένα, ο Λεόνοφ φέρεται να δηλώνει: «Ο Αλιέντε είχε στείλει ήδη τον Πινοτσέτ στη Μόσχα, για να διαπραγματευτεί σχετικά με τον οπλισμό που χρειαζόταν ο χιλιανός στρατός. Εμείς, στην KGB, αγνοούσαμε τα πάντα. Εγώ το έμαθα, όταν ήδη τα πλοία κατευθύνονταν προς τη Χιλή. Εγραψα ένα κατ' επείγον προσωπικό σημείωμα προς τη σοβιετική ηγεσία, για να προλάβει να αλλάξει η ρότα των πλοίων. Το πραξικόπημα ήταν ήδη στα σκαριά. Η γνώμη μας ήταν ότι το "χιλιανό πείραμα" ήταν καταδικασμένο καθώς ο Αλιέντε ήταν κατά της λογικής της "σιδερένιας γροθιάς"».

Και συνεχίζει: «Ο Αλιέντε φαινόταν να «χαϊδεύει το πόδι της τίγρης» για να μην την εξαγριώσει. Η πείρα μας έχει διδάξει ότι με έναν τέτοιο ιδεαλισμό είναι αδύνατο να επιβάλλεις την τάξη. Ενώ τα σοβιετικά πλοία κατευθύνονταν στο Περού, το Κρεμλίνο πείστηκε ότι ένα πραξικόπημα με σοβιετικά όπλα, που θα ανέτρεπε ένα σοσιαλιστή Πρόεδρο και θα στρεφόταν κατά της εργατικής τάξης της χώρας της Χιλής, θα ήταν καταστροφικό για την ΕΣΣΔ».

Με βάση αυτές τις δηλώσεις, έγινε και η συγκεκριμένη αναφορά στο άρθρο που αναφέρετε...

Οι πραγματικοί τρομοκράτες

Πολλές έννοιες έχει η λέξη τρομοκρατία. Θα μπορέσουν, άραγε, να δώσουν τον ορισμό της; Τις προάλλες, ο Ρώσος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είπε πως ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε στόχο τρομοκρατών στον πλανήτη, προσχωρώντας στο προληπτικό πλήγμα όπου Γης... Επίσης, τις μέρες αυτές οι Αμερικανοί με αεροπορικούς βομβαρδισμούς ισοπεδώνουν τη Φαλούτζα και τα νεκρά γυναικόπαιδα, φαίνεται, ξεπερνάνε τις πολλές χιλιάδες. Συνεπώς, ποια η διαφορά από το Μπεσλάν που σκότωσαν εκατοντάδες γυναικόπαιδα τα ανθρωπόμορφα κτήνη που παρουσιάζονται ως μαχητές!

... Να σας αναφέρω εγώ τους τρομοκράτες, πέρα απ' τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, ξεκινώντας από τη χώρα σας κ. Πούτιν. Πρώτος και καλύτερος ο γελοίος Γιέλτσιν που βομβάρδισε το Κοινοβούλιο. Πάνω από 1.000 οι νεκροί, και διάλυση της κραταιάς ΕΣΣΔ (εσείς ανανήψατε). Ακόμα οι Ρουμάνοι «Δημοκράτες» που σκότωσαν τον Τσαουσέσκου και τη γυναίκα του, για να κρύψουν το δικό τους έγκλημα σε βάρος των λαών με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Αλλά... «τρομοκράτης» και εγκληματίας παρουσιάζεται ο Μιλόσεβιτς που ξεφτίλισε τους δικαστές στο «Διεθνές Δικαστήριο» που... λες και κατασκευάστηκε μόνο γι' αυτόν, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες μένουν στο απυρόβλητο.

Ακουσα, πάλι, να λέει, στους άλλους βέβαια, ο κ. Πάουελ ότι θα πρέπει να σεβαστούνε τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. Λόγια σοφά. Αλλά ο κ. Πάουελ και η παρέα του των ιμπεριαλιστών δε χρησιμοποίησαν το ΝΑΤΟ για να χτυπήσουν τη Γιουγκοσλαβία, χωρίς να λογαριάσουν τον ΟΗΕ; Οι Ισραηλινοί δε γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, κατασκευάζουν το τείχος του αίσχους και μαθαίνουν σκοποβολή στα κορμάκια των παιδιών της Παλαιστίνης που τους ρίχνουν πέτρες, τι κάνει ο κ. Πάουελ;

Νομίζω, κ. Πούτιν, ότι δε χρειάζεται να εκστρατεύσετε στον πλανήτη. Δώστε στους Παλαιστίνιους και σε κάθε λαό που αγωνίζεται για τη λευτεριά του S300, S400, S500 μπαζούκας και ό,τι άλλο χρειάζονται και τότε οι λαοί θα τα βρούνε μόνοι τους, όπως οι Ιρακινοί...

Εύχομαι το αδικοχαμένο αίμα των παιδιών του Μπεσλάν να βοηθήσει τους λαούς να πετάξουν τις αόρατες αλυσίδες τους.

Θεόδωρος Λιλιακίδης, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκη

ΣΚΕΨΕΙΣ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητές "Ρίζο"

Παρακμή

Ιωάννα Ζηκοπούλου, Νέα Ιωνία. Στην παρακμή της Ρώμης τα πλήθη διασκέδαζαν, παρακολουθώντας άγρια θηρία να καταβροχθίζουν ανθρώπους. Σήμερα η κοινωνία μας βιώνει την παρακμή της καταβροχθίζοντας κατασκευασμένους ήρωες, μιας χρήσεως, που παράγουν μαζικά τα τηλεοπτικά ριάλιτι, ο αθλητισμός, τα ΜΜΕ, εύκολα θηράματα του αδηφάγου εμπορευματοποιημένου συστήματος. Από τους πολιτικούς ταγούς της κοινωνίας μας, όλοι μας νομίζω περιμέναμε κάτι πιο ουσιαστικό από το υποκριτικό ανάθεμα και το «τσ-τσ-τσ, τι ντροπή!» Περιμέναμε ένα σχόλιο για τον εκμαυλισμό των αξιών, την εμπορευματοποίηση των πάντων και την υποχρέωση των μικρών να σκύβουν δουλικά μπροστά στον ισχυρό μέσα σε παγκόσμια λεόντειο κοινωνία. Κρίμα που δεν ακούσαμε τίποτα.

Φτάνει πια!

Στη νεολαία μας/ Εμπρός με θάρρος και πείσμα

χωρίς καμιά αναβολή/ πιασμένοι χέρι χέρι

ν' αλλάξετε αυτή τη ζωή.

Κι εμείς γιαγιάδες και παππούδες/ πάντα στο δικό σας πλευρό,/ πάντα μαζί στους αγώνες/ όπως στης ΕΠΟΝ τον καιρό.

Ως πότε στο όνομα της Ειρήνης/ θα σκοτώνουν αθώους λαούς/ και πάνω σε κορμιά πνιγμένα στο αίμα/ οι βάρβαροι θα στήνουν χορούς;

Φτάνει πια, ας φωνάξουμε όλοι/ ξεσηκωθείτε λαοί,/ ο κόσμος θέλει με ειρήνη/ κι αδελφοσύνη να ζει.

Γιαγιά ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ

Ιμπεριαλιστικές «μέρες μεταμέλειας»

Ηθελα να απευθυνθώ στους εκτελεστές εντολών με τον κωδικό «Ημέρες μεταμέλειας». Σήμερα παίρνω στοιχεία από τα δυο σας άρθρα - της 29/9 και 15/10, με τίτλους «Χρηματοδότης του Χίτλερ» και «Η δυναστεία Μπους». Στρατιώτες, εκτελεστές εντολών του Σαρόν. Κι εμείς είμαστε «σύμμαχοι και φίλοι» μ' αυτούς. Που, όπως τότε, σ' εμάς, οι φασιστοναζήδες ταγματασφαλίτες έσφαζαν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Πώς μοιάζουν οι τίτλοι και τα έργα, με τα των σημερινών χασάπηδων τόσων και τόσων αθώων παιδιών...

Προκαλώντας εμφύλιο πιο εύκολα κατακτάς μια χώρα. Αυτή την ιδέα έδωσε η εξόριστη «ελληνική» κυβέρνηση (Γ. Παπανδρέου) από τα ξενοδοχεία του Καΐρου γύρω στο 1944 στον Τσόρτσιλ, που είπε τότε: «Μόνο με τέτοια ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξω τους Ελληνες στρατιώτες της Μέσης Ανατολής». Εκλεισε όμως στα σύρματα 17.000 από αυτούς ...γιατί θέλησαν να πολεμήσουν μόνο για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το ίδιο σύστημα εφαρμόζουν και σήμερα οι Αμερικανοί στο Ιράκ. Πάνε να προκαλέσουν εμφύλιο για να τους «απελευθερώσουν»...

Αγαπητέ λαέ του Ισραήλ, τους φονιάδες των παππούδων και πατέρων σας μιμείστε; Είστε εκτελεστές εντολών των κατασκευαστών των Φούρνων Αουσβιτς; Γιατί δε διαβάζετε τον συμπατριώτη σας Κουρτ Γκολνστάιν, επίτιμο πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Αουσβιτς;

Οι προστάτες σας Αμερικανοί σάς έταξαν δικό σας κράτος. Σε όλες τις χώρες που έταξαν κάτι τέτοιο, όλες είναι υποταγμένες για τα δικά τους συμφέροντα. Σας θέλουν πιόνια τους για τους γύρω λαούς.

Μάθετε πώς πλούτισαν και κατέλαβαν τις εξουσίες οι διάφοροι Μπους. Διαβάστε τον συμπατριώτη σας αντιφασίστα Γκολνστάιν.

Γ. Α. ΧΑΛΑΡΗΣ, ΕΒΕ Αχαρνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ