ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ»
Επεμβάσεις παντού μέσα και έξω από την ΕΕ
  • Το καινούριο, πολυετές πλάνο της ΕΕ για την αντιμετώπιση «τρομοκρατίας», «λαθρομετανάστευσης» και όσων άλλων «απειλούν» τις Βρυξέλλες
  • Συνεχίζεται σήμερα το αφιέρωμα του «Ρ» στα πρόσφατα αντιδραστικά μέτρα που αποφάσισαν οι αρχηγοί των «25»

Δικαίωμα επέμβασης των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της ΕΕ σε όποιο κράτος - μέλος κρίνουν ότι κινδυνεύει η κυρίαρχη κατάσταση, παρακάμπτοντας κυριαρχικά δικαιώματα, τοπικούς θεσμούς και λαϊκή βούληση. Συντονισμός των «σφυριών» της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ώστε στον ίδιο ρυθμό να χτυπούν - παντού στην επικράτεια των «25», αλλά και παραπέρα - όποιον αμφισβητήσει τη σημερινή πραγματικότητα. Ενσωμάτωση στα διαβατήρια και τις βίζες ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, αρχής γενομένης από αυτά των προσφύγων και μεταναστών. Ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων μας. Παροχή τεχνογνωσίας προς τρίτες χώρες, ώστε από κοινού να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα την «τρομοκρατία». «Βομβαρδισμός» - κατά το αμερικάνικο μοντέλο - της λεγόμενης κοινής γνώμης και χειραγώγησή της με «εκθέσεις» που θα προειδοποιούν για κινδύνους που μας απειλούν.

Τα προαναφερόμενα είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) της ΕΕ, στη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες στις 4 - 5 Νοέμβρη. Εκεί όπου και υιοθέτησε το λεγόμενο «Πρόγραμμα της Χάγης», το οποίο αποτελεί τη φυσική συνέχεια αποφάσεων που πάρθηκαν σε Συνόδους Κορυφής π.χ. στο Τάμπερε το 1999, αλλά και με Συνθήκες, όπως του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ. Μια πορεία που λίγο - πολύ, θύμισε και εξειδίκευσε παραπέρα ο «Ρ», αυτές τις μέρες, με σειρά δημοσιευμάτων του.

Χαφιεδοκάμερες; Δε θα πάρουμε
Χαφιεδοκάμερες; Δε θα πάρουμε
Τώρα, οι Βρυξέλλες και οι θιασώτες τους, για να προχωρήσουν παραπέρα, με το νέο πολυετές πλάνο τους, ορίζουν ως στόχους «...να ρυθμίζουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης, να καταπολεμούν το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα και να καταστέλλουν την τρομοκρατική απειλή, να αξιοποιούν το δυναμικό της Ευρωπόλ και της Eurojust...».

Πολλά από όσα προκρίνουν με το «Πρόγραμμα της Χάγης», βάζουν στο στόχαστρό τους κατ' αρχάς τους μετανάστες και πρόσφυγες. Π.χ. στην υποενότητα «Συστήματα βιομετρίας και πληροφοριών», η απόφαση του ΕΣ σημειώνει ότι «η διαχείριση μεταναστευτικών ροών, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, θα πρέπει να ενισχυθεί με τη θέσπιση αδιάλειπτης σειράς μέτρων ασφαλείας που συνδέουν αποτελεσματικά τις διαδικασίες αίτησης θεώρησης με τις διαδικασίες εισόδου και εξόδου στα σημεία διέλευσης των εξωτερικών συνόρων. Τα μέτρα αυτά είναι σημαντικά και για την πρόληψη και τον έλεγχο του εγκλήματος, και ειδικότερα της τρομοκρατίας». Πώς αντιμετωπίζουμε τη γνωστή καραμέλα - απειλή; «Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται μια συνεκτική προσέγγιση και εναρμονισμένες λύσεις στην ΕΕ όσον αφορά στα βιομετρικά αναγνωριστικά στοιχεία και τα βιομετρικά δεδομένα».

Τρομοκρατική απειλή, οι μετανάστες...

Associated Press

Τρομοκρατική απειλή, οι μετανάστες...
Ομως, μετά έρχεται και η σειρά των ιθαγενών: Το ΕΣ καλεί την Κομισιόν και τα κράτη - μέλη «να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενσωμάτωση, αμελλητί, βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων στα ταξιδιωτικά έγγραφα, στις θεωρήσεις, στις άδειες διαμονής, στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ και στα συστήματα πληροφοριών». Δηλαδή, στις τράπεζες πληροφοριών, που τους χρησιμεύουν ως σύγχρονες μορφές φακέλων.

Προς εφαρμογή των παραπάνω, το ΕΣ επιτάσσει την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της κοινής πολιτικής θεωρήσεων και ζητά την ενσωμάτωση, μεταξύ άλλων, αλφαριθμητικών δεδομένων και φωτογραφιών μέχρι τα τέλη του 2006 στα ταξιδιωτικά έγγραφα και βιομετρικών στοιχείων μέχρι τα τέλη του 2007 το αργότερο.

Δράσεις για την ασφάλεια της Ενωσης στο σύνολό της

Το ΕΣ τονίζει ότι «για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, απαιτείται από τα κράτη - μέλη να μην περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη διατήρηση της δικής τους ασφάλειας, αλλά να επικεντρώνονται επίσης στην ασφάλεια της Ενωσης στο σύνολό της».

Τι σημαίνει αυτό για τα κράτη - μέλη; Οτι «χρησιμοποιούν τις δυνατότητες των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας όχι μόνον, για να αντιμετωπίζουν απειλές κατά της ασφάλειάς τους, αλλά και, ανάλογα με την περίπτωση, για την προάσπιση της εσωτερικής ασφάλειας των άλλων κρατών - μελών».

Με βάση, δηλαδή, τις πληροφορίες κάθε είδους που συγκεντρώνουν και ανταλλάσσουν οι υπηρεσίες ασφάλειας των κρατών - μελών και η Ευρωπόλ, θα ασχολούνται με την κατάσταση συνολικά και στα 25 κράτη - μέλη, θα φακελώνουν οποιονδήποτε Ευρωπαίο, ανεξάρτητα από το εάν είναι δικός τους υπήκοος ή όχι, και θα αποφασίζουν για την αντιμετώπιση «απειλής» σε κάποιο κράτος - μέλος ακόμα και αν οι δικές του αρμόδιες υπηρεσίες δεν κρίνουν κάποια «επίμαχη» δραστηριότητα ως απειλή. Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία της κατά κράτος Δικαιοσύνης - για να μη μιλήσουμε για τη λαϊκή βούληση - πάνε περίπατο...

Σχεδιάζεται, μάλιστα, και η εξαγωγή αυτής της «τεχνογνωσίας». Το ΕΣ ετοιμάζει τη σύσταση από κοινού με την Ευρωπόλ και τον υπό σύσταση «Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα σύνορα», ενός δικτύου εθνικών εμπειρογνωμόνων για την «πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τον έλεγχο των συνόρων, που θα είναι πρόθυμοι να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τρίτων χωρών για παροχή τεχνικής βοήθειας για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των αρχών τους».

Δηλαδή, το δίκτυο παρακολούθησης και φακελώματος των πολιτών θα επεκταθεί και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να νιώθουν ακόμα ασφαλέστερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΣ παροτρύνει την Κομισιόν «να αυξήσει τη χρηματοδότηση σχεδίων για τη δημιουργία ικανοτήτων καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε τρίτες χώρες και να εξασφαλίσει ότι διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, προκειμένου η υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων να είναι αποτελεσματική. Το Συμβούλιο, επίσης, καλεί την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι, στα πλαίσια της προτεινόμενης αναθεώρησης των υφιστάμενων μέσων που διέπουν την παροχή εξωτερικής βοήθειας, προβλέπονται οι απαιτούμενες διατάξεις, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία, ευέλικτη και στοχοθετημένη βοήθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ετσι, αν π.χ. η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει βοήθεια και τεχνογνωσία, για να αντιμετωπίσει την κουρδική ή την αριστερή «τρομοκρατία», ή η ισραηλινή για να αντιμετωπίσει την παλαιστινιακή, μπορεί η ΕΕ να συνδράμει δίνοντας τα φώτα της, τα στοιχεία που έχει φακελωμένα για δραστηριότητες ατόμων, αλλά και για οργανισμούς που συνδράμουν οικονομικά τέτοιους «τρομοκράτες», ακόμα και να χρηματοδοτήσει σχέδια και ενέργειες εξόντωσης όσων επιβουλεύονται την κοινωνική ειρήνη και την τάξη (τους).

Ενίσχυση Ευρωπόλ - Ευρωτζάστ

«Για την αποτελεσματική καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και άλλων σοβαρών εγκλημάτων και της τρομοκρατίας απαιτείται εντατικοποιημένη έμπρακτη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών των κρατών - μελών και με την Ευρωπόλ, καθώς και καλύτερη αξιοποίηση των σχετικών υφισταμένων μέσων», σημειώνει και το ΕΣ και παρακάτω διευκρινίζει:

«Από 1ης Ιανουαρίου 2006, η Ευρωπόλ πρέπει να έχει αντικαταστήσει τις "εκθέσεις της για την κατάσταση του εγκλήματος" με ετήσιες "αξιολογήσεις των απειλών" σχετικά με σοβαρές μορφές οργανωμένου εγκλήματος, με βάση πληροφορίες που θα παρέχουν τα κράτη - μέλη και συμβολές της Ευρωτζάστ (σ.σ: ο δικαστικός βραχίονας της ΕΕ) και της Ειδικής Ομάδας Αρχηγών Αστυνομίας (σ.σ: άλλο ένα όργανο λήψης αντιδραστικών αποφάσεων που έστησαν). Το Συμβούλιο θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις αναλύσεις αυτές για τον καθορισμό των ετήσιων στρατηγικών προτεραιοτήτων, που θα χρησιμεύουν ως κατευθυντήριες γραμμές για την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Αυτό θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για την επίτευξη του στόχου, δηλαδή της κατάρτισης και της εφαρμογής μιας μεθοδολογίας για την επιβολή του νόμου με γνώμονα τις πληροφορίες στο επίπεδο της ΕΕ». Να περιμένουμε, δηλαδή, και εδώ εκθέσεις τύπου CIA. Σε όλα (της ΕΕ), οι ΗΠΑ (της) δείχνουν το δρόμο.

Και επειδή όλοι θα πρέπει να μάθουν να ενεργούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, χωρίς παρεκκλίσεις, και σε αυτό το ζήτημα ορίζεται ότι «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν μέχρι τα τέλη του 2005, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL), πρότυπα και εκπαιδευτικές ενότητες για σειρές μαθημάτων για τους εθνικούς αστυνομικούς όσον αφορά στις πρακτικές πτυχές της συνεργασίας της ΕΕ για την επιβολή του νόμου». Επίσης, η Κομισιόν «καλείται να καταρτίσει, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία και μέχρι τα τέλη του 2005, προγράμματα συστηματικής ανταλλαγής για τις αστυνομικές αρχές, με στόχο την επίτευξη καλύτερης κατανόησης της λειτουργίας των νομικών συστημάτων και οργανώσεων των κρατών - μελών».

Και κοινή νομοθεσία

Φυσικά, ο τομέας της Δικαιοσύνης δε θα μπορούσε να μείνει εκτός τούτου του «συντονισμού»: «Είναι σημαντική η περαιτέρω ανάπτυξη της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις για την παροχή της κατάλληλης παρακολούθησης ερευνών των αρχών επιβολής του νόμου των κρατών - μελών και της Ευρωπόλ».

Και ακόμα στην υποενότητα «Προσέγγιση νομοθεσιών»: «Το ΕΣ υπενθυμίζει ότι μελετάται η θέσπιση ελάχιστων κανόνων όσον αφορά πτυχές του δικονομικού δικαίου από συνθήκες για τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων και διαταγών και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις με διασυνοριακή διάσταση. Η προσέγγιση του ουσιαστικού ποινικού δικαίου εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς και αφορά τομείς ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων με διασυνοριακές διαστάσεις, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε τομείς εγκλημάτων που αναφέρονται χαρακτηριστικά στις συνθήκες».

Μ' αυτά και μ' άλλα, τα νομικά συστήματα των «25» αποκτούν κοινό σκελετό, ώστε καμία χώρα να μην ξεφεύγει, έστω και στο ελάχιστο, από την αντιδραστική κεντρική κατευθυντήρια γραμμή.


Θ. Μπ.


Επιφανειακές οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καταψηφίζει το ΚΚΕ και η ευρωομάδα της GUE

Τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έγκριση της οποίας θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, παρουσίασε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόσο.

Μετά την απόρριψη της πρώτης σύνθεσης της επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος επιχείρησε κάποιες επιφανειακές αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου. Κάτι που φαίνεται πως το πέτυχε, αφού οι περισσότερες και μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες - ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι - εξέφρασαν μια χλιαρή κριτική, αλλά δήλωσαν ότι τελικά θα στηρίξουν τη νέα πρόταση στη σημερινή ψηφοφορία, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι κι αυτή η σύνθεση της επιτροπής θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές της Συνομοσπονδιακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν και τη νέα επιτροπή, με κριτήριο την αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται να υλοποιήσει την επόμενη πενταετία, σαρώνοντας θεμελιώδη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Υπέρ των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου της Τετάρτης επικυρώθηκαν και οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Νοέμβρη. Το ΚΚΕ καταψήφισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη χτεσινή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για «ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής και κατασταλτικής πολιτικής που θα χτυπήσει αδίστακτα την επόμενη πενταετία το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους της Ευρώπης». Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα επισημαίνει ότι «τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βιάζονται για την εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα, της μερικής δουλιάς, δίχως ωράρια, ασφάλεια και δικαιώματα για τους εργαζόμενους».

Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου προσανατολίζονται στη θωράκιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα. Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ «καταψηφίζουμε την έκθεση και πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν αυτή την αντεργατική, αντιδραστική πολιτική της ΕΕ».

Εγκρίνεται και η παράταση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Σε ψηφοφορία τέθηκε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ένας μηχανισμός οργανωμένος για την κηδεμονία και την οικονομική εκμετάλλευση των βαλκανικών λαών, σε συνδυασμό με την πολιτική τους χειραγώγηση στις χώρες που προέκυψαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η εν λόγω τροπολογία καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «πρέπει να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα από την περιοχή, γιατί το δικαίωμα των λαών να ρυθμίζουν μόνοι τους τις τύχες και το μέλλον τους είναι αδιαπραγμάτευτο».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε και την επιχείρηση αποστολής στρατιωτικής δύναμης 7.000 ατόμων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τον κωδικό τίτλο ALTHEA. Ο στρατός της ΕΕ έρχεται να αντικαταστήσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να πάρει τη θέση τους ως ο νέος κατακτητής. Ο ισχυρισμός ότι «η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συμβάλλει δήθεν "στη μετάβαση στη δημοκρατία" αποτελεί πρόκληση για τους βαλκανικούς λαούς που πλήρωσαν με αίμα και δυστυχία τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, που πήρε αρνητική θέση στην ψηφοφορία.


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Δεσμώτες αγωνιστές στην ΕΛ - ΝΤΑΜΠΑ

Η άμμος δέρνει ανελέητα τις σκηνές μας, ο άνεμος σπάει τα σκοινιά, ξεριζώνει τους πασσάλους. Κάνουμε έναν απελπισμένο αγώνα για να κρατήσουμε τις σκηνές μας, για να βουλώσουμε τις τρύπες, τις χαραμάδες. Μάταιος κόπος. Η άμμος τρυπώνει παντού. Η ατμόσφαιρα μέσα στις σκηνές είναι θαμπή. Εχουμε άμμο στα ρούχα μας, στο στόμα μας, στα μάτια μας, στ' αυτιά μας. Είναι οι πιο φριχτές, οι πιο βασανιστικές μέρες στο στρατόπεδο της ΕΛ - ΝΤΑΜΠΑ...

Ετσι ζωντανά περιγράφει το αφρικανικό στρατόπεδο που έστησαν οι Βρετανοί, μετά την επέμβαση που έκαναν στη χώρα μας, το Δεκέμβρη του 1944 - ο παλαίμαχος αγωνιστής και συνάδελφος Αλέξης Καρρέρ.

Εξήντα χρόνια από τότε, ανασύρονται οι κιτρινισμένες σελίδες ημερολογίου του Αλέξη και αποτελούν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με επιμέλεια του γιου του Αρη Καρρέρ.

Ο Αλέξης Καρρέρ, μετά από ένα ατύχημα, μένει καθηλωμένος σε ένα κάθισμα. Αυτός ο δεινός ορειβάτης και χειμερινός κολυμβητής, που υπηρέτησε στον πόλεμο του 1940, στο τάγμα χιονοδρόμων.

Από την προπολεμική εποχή ήταν μέλος του ΚΚΕ και αργότερα στέλεχος του ΕΑΜ, γραμματέας του Γραφείου της Στερεάς Ελλάδας, επίτροπος στο στρατοδικείο της XIII μεραρχίας, διευθυντής της εφημερίδας «Ρούμελη» και μετά την απελευθέρωση στέλεχος και δάσκαλός μου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ», έως τη μέρα που μας μετέφεραν στην Ικαρία, στο ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ και φυλακές, για ...ανώτερες σπουδές!

Οπως αναφέρεται στο βιβλίο (Ελ - ΝΤΑΜΠΑ - Η ιστορία της ομηρίας - 60 χρόνια μετά), οι Αγγλοι μετέφεραν στο φριχτό αυτό στρατόπεδο, καταμεσής της Β. Αφρικής, όπου τους περίμενε η ατέλειωτη άμμος και σκορπιοί, 3.000 κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Πολύτιμες μαρτυρίες για όσους μαρτύρησαν εκεί, παρακαταθήκη για τους νεότερους, που πρέπει να μαθαίνουν και να συνεχίζουν.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ