Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφανειακές οι αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καταψηφίζει το ΚΚΕ και η ευρωομάδα της GUE

Τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έγκριση της οποίας θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία, παρουσίασε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Χ. Μ. Μπαρόσο.

Μετά την απόρριψη της πρώτης σύνθεσης της επιτροπής από το Ευρωκοινοβούλιο, ο πρόεδρος επιχείρησε κάποιες επιφανειακές αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία, προκειμένου να κερδίσει την ψήφο της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου. Κάτι που φαίνεται πως το πέτυχε, αφού οι περισσότερες και μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες - ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι - εξέφρασαν μια χλιαρή κριτική, αλλά δήλωσαν ότι τελικά θα στηρίξουν τη νέα πρόταση στη σημερινή ψηφοφορία, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι κι αυτή η σύνθεση της επιτροπής θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και οι ευρωβουλευτές της Συνομοσπονδιακής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν και τη νέα επιτροπή, με κριτήριο την αντιλαϊκή πολιτική που έρχεται να υλοποιήσει την επόμενη πενταετία, σαρώνοντας θεμελιώδη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Υπέρ των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου της Τετάρτης επικυρώθηκαν και οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Νοέμβρη. Το ΚΚΕ καταψήφισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στη χτεσινή ψηφοφορία, τονίζοντας ότι πρόκειται για αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για «ταχύτερη προώθηση της αντιλαϊκής και κατασταλτικής πολιτικής που θα χτυπήσει αδίστακτα την επόμενη πενταετία το μαζικό λαϊκό κίνημα και τους εργαζόμενους της Ευρώπης». Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα επισημαίνει ότι «τα ευρωπαϊκά μονοπώλια βιάζονται για την εφαρμογή εργασιακού μεσαίωνα, της μερικής δουλιάς, δίχως ωράρια, ασφάλεια και δικαιώματα για τους εργαζόμενους».

Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου προσανατολίζονται στη θωράκιση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λαϊκό κίνημα. Τέλος, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ «καταψηφίζουμε την έκθεση και πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα ανατρέψουν αυτή την αντεργατική, αντιδραστική πολιτική της ΕΕ».

Εγκρίνεται και η παράταση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Σε ψηφοφορία τέθηκε και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ένας μηχανισμός οργανωμένος για την κηδεμονία και την οικονομική εκμετάλλευση των βαλκανικών λαών, σε συνδυασμό με την πολιτική τους χειραγώγηση στις χώρες που προέκυψαν μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που οδήγησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η εν λόγω τροπολογία καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «πρέπει να σταματήσει κάθε ξένη ανάμειξη και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα από την περιοχή, γιατί το δικαίωμα των λαών να ρυθμίζουν μόνοι τους τις τύχες και το μέλλον τους είναι αδιαπραγμάτευτο».

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε και την επιχείρηση αποστολής στρατιωτικής δύναμης 7.000 ατόμων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τον κωδικό τίτλο ALTHEA. Ο στρατός της ΕΕ έρχεται να αντικαταστήσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και να πάρει τη θέση τους ως ο νέος κατακτητής. Ο ισχυρισμός ότι «η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη συμβάλλει δήθεν "στη μετάβαση στη δημοκρατία" αποτελεί πρόκληση για τους βαλκανικούς λαούς που πλήρωσαν με αίμα και δυστυχία τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, που πήρε αρνητική θέση στην ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ