Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Επιδιώκουμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, απάντησε στις διάφορες θέσεις που διατυπώνονται αναφορικά με το θέμα ενδεχόμενου «βέτο» για την Τουρκία στις 17 του Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει την απόφασή της σε ό,τι αφορά στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, με βάση τις εξελίξεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται και νοουμένου ότι θα προωθηθεί το θέμα της λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, χτες το μεσημέρι, για την Ιταλία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος είπε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο με συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «ζητούμε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Η αρχή της αναγνώρισης, είπε, περιλαμβάνει και καλύπτει αρκετές εκδηλώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία και το τι θα περιλαμβάνει είναι μερικά από τα θέματα που συνεχώς συζητούμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η δική μας πλευρά ζητά με την εξομάλυνση των σχέσεων να πετύχει την αναγνώριση με όλες τις μορφές και τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε μια πληθώρα θεμάτων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σωστό και σκόπιμο να λέμε ότι χρειάζεται να γίνει η μια ή η άλλη ενέργεια γιατί με τον τρόπο αυτό αντί να θεμελιώνουμε καλύτερα τη θέση μας, περιορίζουμε την απαίτηση την οποία έχουμε.

Αναφερόμενος στη δήλωση Μακσέιν ότι το «σχέδιο Ανάν» είναι νεκρό, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι απλοποίηση του θέματος και νομικίστικη θεώρηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι σχέδια, τα οποία έχουν ετοιμαστεί με τόσες προσπάθειες και τη συμβολή πολλών ανθρώπων, παραγόντων και κυβερνήσεων, δεν πεθαίνουν και δεν εξαφανίζονται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι «έχουμε τη βούληση για λύση του Κυπριακού και το αποδείξαμε πολλές φορές». Επανέλαβε, επίσης, πως «ζητούμε ένα σχέδιο που θα αίρει τις αδυναμίες του σημερινού σχεδίου, θα καθησυχάζει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και θα διασφαλίζει ότι θα είναι βιώσιμο και εφαρμόσιμο».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι δύο πολιτικοί χώροι στην Ευρώπη θέτουν ως όρο στην Τουρκία για το «ναι», να τεθούν και τα ενδεχόμενα ειδικής σχέσης Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης και ακόμη πλήρους ρήξης και διακοπής των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι και οι δύο αυτές απόψεις περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο της Ενωσης. Η έναρξη διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, εξήγησε, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της ένταξης της χώρας αλλά και της εγκαθίδρυσης ειδικής σχέσης, επαναλαμβάνοντας ότι τελική απόφαση θα ληφθεί στις 17 του Δεκέμβρη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι αποφασιστικό χαρακτήρα στις εξελίξεις έχουν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και όχι της κοινής γνώμης ή των κομμάτων, χωρίς να υποβαθμίζονται αυτά τα δύο.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ιταλία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο πλαίσιο των επαφών των χωρών-μελών της Ενωσης, θα συζητήσει με την ιταλική ηγεσία τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή και εντός της Ενωσης, περιλαμβανομένων των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο του Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ