ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπροστά σε νέους αγώνες

Ανεργοι του Ποταμιάνου έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας
Ανεργοι του Ποταμιάνου έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας
Αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους με νέες, δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις είναι οι ναυτεργάτες, ώστε να αποκρούσουν την αντιναυτεργατική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εφοπλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει στον κλάδο.

Χτες το πρωί, μετά από πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, πραγματοποίησαν σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και στη συνέχεια οι ναυτεργάτες έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, όπου απαίτησαν να σταματήσει το ΓΕΝΕ να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και να ληφθούν μέτρα για την ανεργία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η έντονη αγανάκτηση των ναυτεργατών για το κόψιμο του δώρου Χριστουγέννων για όσους είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο και για τα νέα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος τους.

Πρόκειται για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πλοιοκτήτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τα πλοία τους φέρουν είτε κοινοτική, είτε σημαία «ευκαιρίας», θα μπορούν να δρομολογούν κρουαζιερόπλοια άνω των 650 gt στον ελλαδικό χώρο, εφαρμόζοντας, όσον αφορά στην επάνδρωση των πλοίων, τη νομοθεσία της σημαίας που φέρει το πλοίο και όχι του κράτους υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 5.000 θέσεις Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία, που εκτελούν τη γραμμή Πάτρα - Ιταλία - Ηγουμενίτσα, τινάζονται στον αέρα!

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι πρόεδροι των Ενώσεων Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων, Σ. Τσιμπόγλου και Ι. Μανουσογιαννάκης, ενημέρωσαν τους ναυτεργάτες για όσα προετοιμάζονται σε βάρος τους, όπως είναι η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων από τα ποντοπόρα και επιβατηγά πλοία, αξίωση που προβάλλουν οι εφοπλιστές και είναι έτοιμη να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Κατήγγειλαν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΠΝΟ, στο ΕΚΠ και τη ΓΣΕΕ και τους κάλεσαν να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ώστε με τον ενωμένο αγώνα τους να αποκρούσουν αυτή την πολιτική και να προβάλουν αποφασιστικά το διεκδικητικό πλαίσιο που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει και το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Παράλληλα τους κάλεσαν να πάρουν δυναμικά μέρος στην παναιγαιακή κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη και σε όποιες άλλες αποφασιστούν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αφού τα αιτήματα των νησιωτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα αιτήματα των ναυτεργατών. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ασυρματιστών Β. Παπάς.

ΒΟΛΟΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ
Αποκλείουν Δημαρχείο και Νομαρχία

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου Βόλου, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, κόντρα στον εμπαιγμό της κυβέρνησης που όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να τους τραβήξει από το δρόμο του αγώνα, ξεγελώντας τους με «ψίχουλα». Ετσι, οι εργαζόμενοι του περιφερειακού δρόμου, όπως αποφάσισαν σε νέα γενική συνέλευσή τους, σήμερα το πρωί και τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Δημαρχείου Βόλου και της Νομαρχίας Μαγνησίας. Το αγωνιστικό ραντεβού τους ορίστηκε για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου όπου θα συγκεντρωθούν και στη συνέχεια με πορεία στους δρόμους της πόλης θα κατευθυνθούν στο Δημαρχείο και τη Νομαρχία.

Οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι με τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία δεν τους έδωσε ούτε καν όλο το ποσό των 320.000 ευρώ που δεσμεύτηκε ο Γ. Σουφλιάς, τα οποία και είναι ελάχιστα σε σχέση μ' αυτά που τους οφείλονται - ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται - αλλά μόνο 160.000 ευρώ.

Εμπαιγμός στη Βουλή

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπαιγμό των εργαζομένων στον περιφερειακό δρόμο του Βόλου, όπως προέκυψε από τη χτεσινή απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Γεράσιμου Γιακουμάτου σε σχετική Ερώτηση του Νίκου Γκατζή. Ο υφυπουργός μάλιστα δήλωσε ενοχλημένος από τις συνεχείς Ερωτήσεις του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «τριακόσιες είκοσι χιλιάδες εκταμιεύτηκαν» και μιλώντας για «ευαισθησία της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους για να μπορέσει να έχει θέσεις απασχόλησης». Για «αναλγησία» μίλησε στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι «διεκδικούν δεδουλευμένα επί 3 μήνες» και αναρωτώμενος αν η κυβέρνηση «θέλει να παρουσιάσει ως ευσπλαχνία ότι δίνει 320.000 σε μια απαίτηση δεδουλευμένων που ξεπερνά τα 650.000». Επισήμανε δε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόλις 166.000 από τα χρήματα αυτά. «Οταν δίνατε σαν κυβέρνηση τρισεκατομμύρια ως επιχορήγηση των εργολάβων για να τελειώσει σύντομα το έργο εκεί, δεν είχατε πρόβλημα» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δώσετε λύση εδώ και τώρα».

Συνέλευση συνταξιούχων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο, Σάββατο, 20 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Τα θέματα της συνέλευσης, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, είναι: Απολογισμός δράσης, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, οικονομικός απολογισμός και έλεγχος Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Επίσης ο Σύνδεσμος, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την Παλαιστινιακή Αρχή για το θάνατο του ηγέτη του Απελευθερωτικού Κινήματος της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ. «Οι συνταξιούχοι της Αθήνας - σημειώνεται - είμαστε πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα του για πατρίδα ελεύθερη».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, οι συνταξιούχοι του Πειραιά έδωσαν χτες το πρωί την πρώτη τους απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τους καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια, μετά από τόσα χρόνια δουλιάς. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά, την οποία έχουν συγκροτήσει οι συνταξιουχικές οργανώσεις των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, και αποτελεί την αρχή νέου γύρου αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων, απαιτώντας η κατώτερη σύνταξη να είναι τουλάχιστον 960 ευρώ, «πάγωμα» των τιμών, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, 10% η συμμετοχή στα φάρμακα, 500 ευρώ επίδομα θέρμανσης, κ.ά.

Οι απόμαχοι της δουλιάς συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Το λόγο πήρε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής ο Γιώργος Βαγγελάκος, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει και η ΝΔ, εξοντώνει την τρίτη ηλικία. Τα φάρμακα, τόνισε, ακριβαίνουν συνεχώς, όπως και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα είδη πρώτης ανάγκης. Από πάνω ήρθε και η αύξηση κατά 40% στην τιμή του πετρελαίου. Οι συντάξεις υποτιμούν την αξιοπρέπεια των απόμαχων της δουλιάς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Προς απεργία στις 29 Νοέμβρη

Εικοσιτετράωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα 29 Νοέμβρη εξήγγειλε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αντιδρώντας στο νέο σύστημα εφημεριών που προωθεί το υπουργείο Υγείας, αλλά και στη διεύρυνση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οπως τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, απορρίπτεται ο νόμος για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, αφού προωθεί την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Υγείας και τη λογική του κέρδους. Ταυτόχρονα, η ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση του υπουργείου για την εφημερία στην Αθήνα, αφού δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και υπερεντατικοποίηση της δουλιάς των γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία. «Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιπαλέψει τα ζητήματα συνολικά και συνδυασμένα με την πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων», επισήμανε στη συνέντευξη Τύπου ο Η. Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών (ΔΗΠΑΚΓ).

  • Τετράωρη στάση εργασίας (7:30 πμ - 11 πμ) πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ελπίς», διεκδικώντας τη χρηματοδότηση απαραίτητων για το νοσοκομείο έργων (χειρουργεία, ΜΕΘ), αλλά και προσλήψεις προσωπικού. Οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει στις 8:30 πμ παράσταση στα γραφεία της διοίκησης και στη συνέχεια Γενική Συνέλευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ