Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπροστά σε νέους αγώνες

Ανεργοι του Ποταμιάνου έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας
Ανεργοι του Ποταμιάνου έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας
Αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους με νέες, δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις είναι οι ναυτεργάτες, ώστε να αποκρούσουν την αντιναυτεργατική πολιτική που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εφοπλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεκδικώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει στον κλάδο.

Χτες το πρωί, μετά από πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, πραγματοποίησαν σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ και στη συνέχεια οι ναυτεργάτες έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, όπου απαίτησαν να σταματήσει το ΓΕΝΕ να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και να ληφθούν μέτρα για την ανεργία.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η έντονη αγανάκτηση των ναυτεργατών για το κόψιμο του δώρου Χριστουγέννων για όσους είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο και για τα νέα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος τους.

Πρόκειται για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι πλοιοκτήτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τα πλοία τους φέρουν είτε κοινοτική, είτε σημαία «ευκαιρίας», θα μπορούν να δρομολογούν κρουαζιερόπλοια άνω των 650 gt στον ελλαδικό χώρο, εφαρμόζοντας, όσον αφορά στην επάνδρωση των πλοίων, τη νομοθεσία της σημαίας που φέρει το πλοίο και όχι του κράτους υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι 5.000 θέσεις Ελλήνων ναυτεργατών στα πλοία, που εκτελούν τη γραμμή Πάτρα - Ιταλία - Ηγουμενίτσα, τινάζονται στον αέρα!

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι πρόεδροι των Ενώσεων Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων, Σ. Τσιμπόγλου και Ι. Μανουσογιαννάκης, ενημέρωσαν τους ναυτεργάτες για όσα προετοιμάζονται σε βάρος τους, όπως είναι η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων από τα ποντοπόρα και επιβατηγά πλοία, αξίωση που προβάλλουν οι εφοπλιστές και είναι έτοιμη να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Κατήγγειλαν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΠΝΟ, στο ΕΚΠ και τη ΓΣΕΕ και τους κάλεσαν να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία της ΠΕΜΕΝ και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και στις γραμμές του ΠΑΜΕ, ώστε με τον ενωμένο αγώνα τους να αποκρούσουν αυτή την πολιτική και να προβάλουν αποφασιστικά το διεκδικητικό πλαίσιο που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει και το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Παράλληλα τους κάλεσαν να πάρουν δυναμικά μέρος στην παναιγαιακή κινητοποίηση στις 24 Νοέμβρη και σε όποιες άλλες αποφασιστούν για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, αφού τα αιτήματα των νησιωτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα αιτήματα των ναυτεργατών. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ασυρματιστών Β. Παπάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ