ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ανοχύρωτη η Αττική ομολογεί η κυβέρνηση!

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ. Κυβερνητική ομολογία ότι η Αττική είναι ανοχύρωτη από αντιπλημμυρικά έργα!

Motion Team

Κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές οι προθέσεις, αλλά και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, όπως προέκυψε από την απάντηση που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλο χθες η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει στη Βουλή.

«Διαχρονικά η Αττική είναι ανοχύρωτη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας», παραδέχτηκε ο Θ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι «άρχισε ήδη ο σχεδιασμός ενός μείζονος σχεδίου προστασίας, το οποίο επικαιροποιεί τις πραγματικές σημερινές ανάγκες». Υποστήριξε ότι ο συνολικός σχεδιασμός θα είναι έτοιμος σε τέσσερις μήνες, ενώ παράλληλα γίνονται παρεμβάσεις με πέντε εργολαβίες που καθαρίζουν φρεάτια, ενώ επιχορηγούνται οι δήμοι για να κάνουν ανάλογη δουλιά. Ο υφυπουργός, πάντως, ήταν ιδιαίτερα αόριστος στο θέμα των δαπανών του προϋπολογισμού. Οπως είπε, «το υπουργείο διεκδικεί τη μερίδα που πρέπει να έχει στο νέο προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι «με την αναθεώρηση που θα γίνει στο μέλλον θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό, ώστε να υλοποιήσουμε τα έργα», ενώ διευκρίνισε ότι το ακριβές ποσό του προϋπολογισμού θα είναι γνωστό «στο τέλος του χρόνου».

«Χρόνια μουχλιάζουν στα συρτάρια οι μελέτες», τόνισε ανταπαντώντας η Ελπίδα Παντελάκη, σημειώνοντας ότι «αυτό που έλειψε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν ο σχεδιασμός, αλλά η πολιτική βούληση να υπάρχει προτεραιότητα, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα για να λυθεί το πρόβλημα». Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δεσμευτικό, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ενώ αναφερόμενη στον προϋπολογισμό του 2005 σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει για το ύψος της δαπάνης που έχει προβλεφτεί, παρατηρώντας ότι «πρέπει να υπάρχουν έργα που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων».

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη «για ό,τι προκύψει το επόμενο διάστημα, γιατί είναι ενδεχόμενο να κινδυνεύσει όχι μόνο η περιουσία του κόσμου, αλλά και η ίδια η ζωή του». Παράλληλα, η Ελπ. Παντελάκη υπενθύμισε ότι «εμείς, ως ΚΚΕ, καταθέσαμε τις προτάσεις μας συνολικότερα γι' αυτό θέμα στις 11 Νοεμβρίου και θα προσπαθήσουμε και σε συνεργασία με φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να πιέσουμε. Δε γίνεται διαφορετικά. Σε επίπεδο μόνο συσκέψεων ή δημοσίων σχέσεων, δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ένα κίνημα σε όλη την Ελλάδα για να αντιμετωπιστεί το αυτονόητο».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Την προσωπική δίωξη του δημάρχου επιδιώκει το ΙΚΑ

Κατά αιρετών της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Νίκαιας εξακολουθεί να στρέφεται το ΙΚΑ, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που, όπως υποστηρίζει, του οφείλονται. Πριν από μερικές ημέρες είχε προχωρήσει σε πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου για οφειλές προηγούμενων ετών. Αυτή τη φορά διεκδικεί το ποσό των 811.403,61 ευρώ από τον ίδιο τον δήμαρχο Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο και του ζητά να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μετά από την ατομική ειδοποίηση που του απέστειλε προχτές.

Το συγκεκριμένο ποσό αφορά οφειλές κυρίως της προηγούμενης διοίκησης, αν και πολλές από αυτές έχουν ήδη καταβληθεί από το Δήμο Νίκαιας στο ΤΕΒΕ γιατί σχετίζονταν με μισθώσεις έργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίοδο 1993-2002 οι οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 691.840 ευρώ και για την τελευταία διετία 2002-2004 στο ποσό των 119.563 ευρώ.

«Αυτή η τακτική των προσωπικών διώξεων που εφαρμόζεται, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια ο συγκεκριμένος ασφαλιστικός φορέας δεν είχε προβεί σε καμία διεκδίκηση των οφειλών. Οι διοικήσεις που δεν απέδιδαν τις εισφορές στο ΙΚΑ είναι επιτακτική ανάγκη να λογοδοτήσουν. Το ΙΚΑ και η πολιτική του ηγεσία οφείλουν να βρουν τον τρόπο ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές ή άλλες ευθύνες για την κακοδιαχείριση των προηγούμενων ετών και όχι να στρέφεται κατά των περιουσιακών στοιχείων των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργα βιτρίνας για ... προεκλογική κατανάλωση

Για την πολιτική που εφαρμόζει και με την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε μοχλό υλοποίησης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας, κατηγόρησε τη σημερινή πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος. Οχι μόνον η πλειοψηφία του δήμου, αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εξήγησε, έχουν υιοθετήσει τη λογική να εφαρμόζονται μορφές διαχείρισης, με κριτήρια την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, την ανταποδοτικότητα, την κερδοφορία.

Πρόσθεσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα που κατέθεσε η διοίκηση του δήμου δεν υπηρετεί ανάγκες της πόλης και των δημοτών της και δε δίνει πλήρη απολογιστικά στοιχεία του περασμένου έτους. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι μόνο το 42% από το τεχνικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πέρσι πραγματοποιήθηκε και από αυτό το 74% έγινε από εργολάβους.

«Τα συνεργεία του δήμου καλούνται μόνο να διορθώσουν τις κακοτεχνίες των εργολάβων», είπε, κάνοντας λόγο για απαξίωση των υπηρεσιών του δήμου. Οσον αφορά στα προβλήματα της πόλης που όλο και οξύνονται, ο Αγάπιος Σαχίνης ανέφερε τις πρόσφατες πλημμύρες (θα κυκλοφορούμε με γόνδολες στην πλατεία Δικαστηρίων και με κρις κραφτ στην παραλιακή, είπε), τα προβλήματα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, το συγκοινωνιακό, την άναρχη και αυθαίρετη λειτουργία των κοινωφελών οργανισμών κλπ.

«Για την υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, η διοίκηση του δήμου βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη των δημοτών. Το μεγαλύτερο μέρος υλοποίησής του εκχωρείται στους εργολάβους, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις δημοτικές υπηρεσίες. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υλοποίηση έργων βιτρίνας, που ικανοποιούν μόνο τις εκλογικές ανάγκες της διοίκησης», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε η ομιλία της δημοτικής συμβούλου της παράταξης «Θεσσαλονίκη - Τώρα» Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία σημείωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνδέεται με την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων.

Τέλος, το τεχνικό πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα», συνδέοντας το τεχνικό πρόγραμμα με τον προϋπολογισμό του δήμου, τη λογιστική πολιτική του, τη γενικότερη πολιτική της διοίκησης, το καταψήφισε.

Επίθεση φασιστοειδών

Επίθεση από φασιστοειδή δέχτηκαν προχτές το βράδυ, δύο πρώην πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία, ένας εκ των οποίων πραγματοποιεί απεργία πείνας για τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Ταϊλάν. Η επίθεση έγινε στο περίπτερο που έχει στήσει στα Προπύλαια η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Ταϊλάν. Μέσα στο περίπτερο, πραγματοποιούν απεργία πείνας συνολικά τρεις Τούρκοι, πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, από τις 3 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, στις 11.30 το βράδυ, περίπου 10 νεαροί από 20 ως 25 χρονών, εμφανίστηκαν έξω από το περίπτερο που βρίσκεται μεταξύ Πρυτανείας και Ακαδημίας. Αφού περικύκλωσαν έναν από τους πρώην πολιτικούς κρατούμενους που βρισκόταν έξω από το περίπτερο, άρχισαν να τον απειλούν με φράσεις όπως «γιατί είστε ακόμα εδώ; Να πάτε στην Τουρκία», αλλά και να τον χτυπούν με ξύλα και κράνη, με γροθιές και κλοτσιές, στο κεφάλι και αλλού. Αγρια ξυλοκοπήθηκε και ένας από τους απεργούς πείνας, ο οποίος ακούγοντας τη φασαρία βγήκε έξω από το περίπτερο.

Αμέσως μετά, ειδοποιήθηκαν μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, που μετέφεραν τους τραυματίες στον Ευαγγελισμό. Εκεί διαπιστώθηκαν τραύματα στο κεφάλι, παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Χτες, οι δυο αγωνιστές κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστου στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει εξέταση από ιατροδικαστή.

Κύκλος ενημέρωσης από την Γ. Αγγελοπούλου

Συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τον επικείμενο δημόσιο οικονομικό απολογισμό της εταιρίας. Η Γ. Αγγελοπούλου συναντήθηκε χτες και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης ασκήθηκε εναντίον των πέντε νεαρών που συνελήφθησαν στα μικροεπεισόδια στο Πολυτεχνείο και έξω από την αμερικανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πορείας. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 35 ατόμων και σε πέντε συλλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ