ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ν. Ριουσκόφ: Η ΝΑΤΟική επίθεση «ήταν καθαρός εκφοβισμός»...

ΧΑΓΗ.--

«Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί δε στόχευαν στην επίλυση των διαφορών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών... Ηταν πράξη καθαρού εκφοβισμού», κατέθεσε χτες, μεταξύ άλλων, στη «δίκη» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη ο Ρώσος βουλευτής, πρώην ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, Νικολάι Ριουσκόφ.

Ο Ριουσκόφ, σε άλλο σημείο, επικαλέστηκε έγγραφο της ρωσικής Βουλής με χρονολογία Οκτώβρης του 1998 που κατά τη μαρτυρία του «κατέγραφε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι γνώριζαν από τότε πως το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»...

Ο Ρώσος βουλευτής, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός επί Γκορμπατσόφ, πρόσθεσε πως επισκέφθηκε τη Σερβία την περίοδο των βομβαρδισμών, διαπιστώνοντας πως οι ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπληξαν μαζικά τους αμάχους και πολιτικούς στόχους, μεταξύ άλλων το κτίριο της σερβικής ραδιοτηλεόρασης και ένα διυλιστήριο, τα οποία ο ίδιος επισκέφθηκε. «Είδαμε με τα μάτια μας τι συνέβαινε στη Σερβία. Για να είμαι ειλικρινής δεν είδα κανέναν κατεστραμμένο στρατιωτικό στόχο!»

Επιπλέον, κατέθεσε πως «η βία των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο κατά της Σερβίας δεν ήταν, για τη Ρωσία, τίποτε άλλο από τρομοκρατία». Οπως είπε «καταβλήθηκαν προσπάθειες απ' τους Αλβανούς τρομοκράτες για να πραγματώσουν αποσχιστικούς στόχους, και ποτέ δεν είδαμε αυτά τα γεγονότα με άλλο μάτι παρά μόνον ως τρομοκρατική, αποσχιστική δράση».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επανήλθε δυναμικά με υποσχέσεις και πιέσεις ο Πάουελ

Ο Πάουελ βγήκε παγανιά...

Associated Press

Ο Πάουελ βγήκε παγανιά...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία... Η διενέργεια των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη είναι ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής και ολοκλήρωσης του οδικού χάρτη». Αυτό δήλωσε, χτες, ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, μετά από 18 μήνες απόλυτης απουσίας, δίνοντας, εμπράκτως, το μήνυμα ότι υπάρχει η δυνατότητα «επίτευξης προόδου», τώρα που ο Γιάσερ Αραφάτ δεν είναι στο προσκήνιο.

Ο Κόλιν Πάουελ είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, τον ομόλογό του, Σιλβάν Σαλόμ, αλλά και τον νέο ηγέτη της ΟΑΠ, Μαχμούντ Αμπάς, και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι, στην Ιεριχώ. Ο Πάουελ υποστήριξε ότι κατάφερε να εκμαιεύσει από την ισραηλινή ηγεσία τη δέσμευση ότι θα διευκολύνει τη διενέργεια των παλαιστινιακών εκλογών, στις 9 Ιανουαρίου. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από την πλευρά του Σαλόμ.

Εντούτοις, δεν υπήρξε καμία επίσημη δέσμευση περί απόσυρσης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα παλαιστινιακά εδάφη και ως μόνη βέβαιη εμφανίζεται η συμμετοχή των Παλαιστινίων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στην εκλογική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι ο Πάουελ υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Αργά χτες το απόγευμα, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποστείλει ομάδα παρατηρητών στα παλαιστινιακά εδάφη για τη διενέργεια των εκλογών.

Ελήφθη ο φάκελος αλλά όχι οι απαντήσεις

Στα χέρια του ανιψιού του Γιάσερ Αραφάτ και πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα, βρίσκεται, από χτες, ο ιατρικός φάκελος του εκλιπόντος Παλαιστινίου ηγέτη, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφρασε έντονα η σύζυγός του Σούχα. Ο αλ Κίντουα, που μετέβη γι' αυτό το λόγο στο Παρίσι, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία τόνισε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις που εμπεριέχονται στο φάκελο «δεν εντόπισαν κανένα γνωστό δηλητήριο στον εκλιπόντα».

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μετά βεβαιότητας το ενδεχόμενο ο Γιάσερ Αραφάτ να δηλητηριάστηκε, αλλά υποστήριξε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι οι συνθήκες διαβίωσης στις οποίες τον υποχρέωσε ο ισραηλινός στρατός, τα τελευταία χρόνια, επιβάρυναν καταλυτικά την υγεία του. Ο ογκώδης φάκελος των 558 σελίδων θα παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει, ήδη, συστήσει αρμόδια επιτροπή έρευνας.

Νέοι νεκροί

Μπορεί ο Πάουελ να «αναγνωρίζει» αέρα «μεγάλων ευκαιριών» στις εξελίξεις στην περιοχή, όμως ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το γνωστό «έργο» του. Την Κυριακή το βράδυ, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, έξω από τη συνοικία Μπεϊτούνια, της Ραμάλα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επρόκειτο για στελέχη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», που καταζητούνταν επί καιρό.

Την ίδια, περίπου, ώρα, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος έπεφτε νεκρός από ισραηλινά πυρά έξω από εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου επιχείρησε επίθεση. Οπως έγινε γνωστό ήταν μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Την Κυριακή, υπέκυψε άλλος ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί το Σάββατο σε ανάλογο περιστατικό στον εποικισμό Νετζαρίμ. Νωρίς την Κυριακή το πρωί, δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Νάμπλους, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά διαδήλωσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλο ένα κόμμα στις αρχές του 2005

Η ομοσπονδιακή συνδιάσκεψη του Συνδέσμου «Εκλογική Εναλλαγή Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» αποφάσισε το Σάββατο (20 Νοέμβρη) στη Νυρεμβέργη, με μεγάλη πλειοψηφία, χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ομώνυμου πολιτικού κόμματος (ο γερμανικός τίτλος είναι WASG) στις αρχές του 2005.

Οι 249 αντιπρόσωποι των 6.000 έως τώρα μελών του Συνδέσμου, κατά κύριο λόγο από τη Δυτική Γερμανία και το Βερολίνο, εκλέξανε προσωρινή διεύθυνση και η σύνθεση αυτής φανερώνει την πολιτική προέλευσή τους καθώς και τις τάσεις του υπό ίδρυση κόμματος. Τα τέσσερα μέλη της είναι: δύο αποκλεισμένα μέλη του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» - (SPD) και «εντεταλμένοι» του συνδικάτου μεταλλεργατών (IG Metall), μία είναι εκπρόσωπος του κοινωνικού φόρουμ και της Attac και ο τέταρτος εκπροσωπεί την ομάδα εργασίας Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 25 Νοεμβρίου θα αρχίσει προκριματική ψηφοφορία βάσει των αποτελεσμάτων της συνδιάσκεψης, και εφόσον η πλειοψηφία των 6.000 μελών τα εγκρίνει, θα αποφασιστεί στα τέλη Γενάρη, η προσωρινή ίδρυση ομώνυμου κόμματος, ενώ η «γνήσια» ίδρυσή του θα εγκριθεί προς τα τέλη Απρίλη έως τις αρχές Μάη. Παράλληλα, αποφασίστηκε η επεξεργασία ενός προγράμματος και η προετοιμασία συμμετοχής στις εκλογές του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας την Ανοιξη του 2005.

Από δηλώσεις πρωτεργατών του κινήματος προκύπτουν τα εξής στοιχεία, σχετικά με τις τάσεις του σχηματισμού: Εναλλακτική πολιτική μεταρρυθμίσεων, αριστερά από το SPD, αγώνας κατά της άκρας δεξιάς, συμμετοχή σε κοινωνικές κινητοποιήσεις, καμιά πολιτική αρχών κατά του κοινωνικού συστήματος. Χαρακτηριστικά, ένας από τους εκλεγέντες στην προσωρινή διεύθυνση δήλωσε ότι δε θέλουν να είναι ένα νέο αριστερό κόμμα, αλλά ένα «κόμμα του κοινωνικού κράτους» και ότι υπολογίζουν στην υποστήριξη των λεγόμενων «διαμαρτυρόμενων εκλογέων και των για πρώτη φορά ψηφοφόρων».

Ηγετικά στελέχη του ΚΟΔΗΣΟ και πριν αλλά κυρίως αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη του WASG στη Νυρεμβέργη, έτειναν χέρι συνεργασίας, πολύ περισσότερο που το ΚΟΔΗΣΟ, όπως δήλωσαν, δεν μπόρεσε να ριζώσει στη Δυτική Γερμανία. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν τάσεις στελεχών του WASG κατά της συνεργασίας με το ΚΟΔΗΣΟ, ιδιαίτερα λόγω της συμμετοχής του τελευταίου στη σοσιαλδημοκρατική (τοπική) κυβέρνηση του Βερολίνου και του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας.


Θανάσης Βόρειος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Φανατισμός κατά των μουσουλμάνων και άλλων μεταναστών

Με τον προαναφερόμενο τίτλο, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (22/11) παραθέτει σειρά δηλώσεων ηγετών των δύο Χριστιανικών κομμάτων, στρεφομένων κατά των μουσουλμάνων και άλλων μεταναστών.

«Το κομματικό συνέδριο της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης», όπως αναφέρει η εφημερίδα, «απαίτησε το Σάββατο στο Μόναχο ομόφωνα ότι "οι αλλοδαποί πρέπει να αποδεχτούν πλήρως την κύρια κουλτούρα μας". Σε αλλοδαπούς που δε θέλουν να ενσωματωθούν, θα πρέπει να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές».

Ο πρόεδρος CSU, Εντμουντ Στόιμπερ, απαίτησε να ξανασκεφτούμε το χριστιανικό θεμέλιο των αξιών της κοινωνίας. Είπε: «Ναι στην ειλικρίνεια και την ανοχή, όχι όμως στις κεφαλομαντίλες των ισλαμιστών».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας δήλωσε ότι η «Μούλτι - Κούλτι» (πολυπολιτισμικότητα) όπως προπαγανδίζουν οι «κοκκινο-πράσινοι» αποδείχτηκε αυταπάτη. Επίσης, η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης - (CDU) Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε στο περιοδικό «Focus» ότι οι αλλοδαποί που ζουν στη Γερμανία, «οφείλουν να σταθούν, χωρίς ναι μεν αλλά, στο έδαφος του γερμανικού Συντάγματος και να ανεχθούν τις χριστιανοδυτικές ρίζες».

Ο καγκελάριος Σρέντερ δήλωσε το Σάββατο στο Βερολίνο ότι είναι υπέρ της πολυμέρειας των πολιτισμών, «αλλά καμία κουλτούρα δεν επιτρέπεται να ξεφύγει από τους κοινωνικούς όρους».

Εξάλλου, από τις τρεις ισλαμικές οργανώσεις στη Γερμανία, η υπό τον έλεγχο της Αγκυρας και χρηματοδοτούμενη από την τουρκική κυβέρνηση DiTiB οργάνωσε διαδήλωση στην Κολονία με συνθήματα «κατά της τρομοκρατίας των εξτρεμιστών ισλαμιστών». «Δε θέλουμε πόλεμο. Δε θέλουμε Βόμβες. Θέλουμε να ζούμε εδώ (στη Γερμανία) ειρηνικά και να ζούμε ειρηνικά».

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» σχολιάζει: «Η φανερή κρίση στην ισλαμική τρομοκρατία είναι αυτό που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου συμπόρευση Γερμανών πολιτικών στην κοινωνία».


Θ.Β



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ