ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
Ούτε ένα κιλό εκτός επιδότησης!

Με τη βοήθεια συνεταιριστών της ΝΔ, η κυβέρνηση μεθοδεύει το κόψιμο της επιδότησης από μεγάλες ποσότητες βαμβακιού

«

Τα "μαγειρέματα" της κυβέρνησης για την εκτίμηση της ποσότητας της παραχθείσας φετινής παραγωγής αποσκοπούν στο κόψιμο της επιδότησης σε μεγάλο ποσοστό βαμβακιού που παρήγαγαν οι αγρότες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, επισημαίνοντας: «Οι προφάσεις και οι δικαιολογίες είναι οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κοπούν από την επιδότηση αυτές οι ποσότητες ("αέρας" - υγρασία - χωράφια εκτός ΟΣΔΕ, κλπ.)».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι «στην προσπάθειά της αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες της συνεταιριστές της Ενωσης Λάρισας, που έχουν "ζυγίσει" ακριβώς τις προβλεπόμενες ποσότητες βαμβακιού στο ύψος που θέλει η κυβέρνηση».

Και συνεχίζει: «Ομως, γεννιέται το ερώτημα προς τους συγκεκριμένους συνεταιριστές: Τα δικά τους χωράφια 305 κιλά ανά στρέμμα απέδωσαν;

Φυσικά και δεν απέδωσαν τόσο, αλλά πολύ παραπάνω και δεν ήταν ούτε "αέρας", ούτε υγρασία, ούτε χωράφια εκτός ΟΣΔΕ. Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλές χρονιές που οι αγρότες περιμένουν πώς και πώς για να βγάλουν τα "σπασμένα" από τις προηγούμενες χρονιές, αλλά η κυβέρνηση με διοικητικά μέτρα "κόβει και ράβει" όπως τη συμφέρει τις ποσότητες απόδοσης των χωραφιών».

«Η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ - συνεχίζει η ανακοίνωση - στα πρόσφατα συλλαλητήρια έθεσε ξανά το αίτημα να παρθούν όλα τα βαμβάκια με επιδότηση και να αφήσει στην άκρη η κυβέρνηση τα τερτίπια και τα κόλπα για παράνομες και νόμιμες ποσότητες βαμβακιού.

Τα χωράφια δεν κλέβουν, γι' αυτό το αίτημα ούτε ένα κιλό βαμβάκι εκτός επιδότησης, συνδυασμένο με το αίτημα για τιμή 362 δρχ. ανά κιλό, που είναι η τιμή στόχου, και να προστατευτεί ο μικρομεσαίος βαμβακοπαραγωγός, είναι ρεαλιστικό και εφικτό, αρκεί κανείς να διαλέξει από ποια πλευρά στέκεται, από αυτή των μικρομεσαίων αγροτών, ή από την άλλη, των μεγάλων συμφερόντων».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέους αγώνες, προκειμένου ν' αποσπάσουν λύσεις υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Μια πρώτη απάντηση να είναι το κοινό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ με το ΠΑΜΕ, που γίνεται στις 9 του Δεκέμβρη, για τον προϋπολογισμό λιτότητας, που κατέθεσε η κυβέρνηση. Μόνο κάτω από την πίεση της δύναμης των αγώνων μπορεί ν' αλλάξει η κατάσταση προς όφελός μας».

ΚΕΟΣΟΕ
Μαύρα κρασιά...

Στα πρακτικά και επιφανειακά υπαρκτά προβλήματα στον αμπελοοινικό τομέα στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Οινοπαραγωγικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΚΕΟΣΟΕ), σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες.

Πράγματι φέτος ήταν μια άσχημη χρονιά για τους αμπελουργούς. Μια κανονική παραγωγή κρασοστάφυλων, που σε σύγκριση με πέρσι δεν είναι μεγαλύτερη πάνω από 10%, είχε την τύχη να πάρει τιμές της συμφοράς. Πράγματι, πολλοί ιδιώτες οινοποιοί, μικροί και μεγάλοι, κερδοσκόπησαν ασύστολα. Πράγματι, αρκετές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πράγματι, πολλές Ενώσεις που αγόρασαν σε κάπως μεγαλύτερες τιμές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα πλέον. Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι εισαγωγές κρασιού αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται. Ομως, ό,τι συμβαίνει στην αγορά κρασιού είναι αποτέλεσμα των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» και των αρνητικών κανόνων που επιβάλλουν ΠΟΕ και ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, όπως φάνηκε χτες, εστίασε το πρόβλημα στην οινοποίηση σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης. Ομως, ούτε τα επιτραπέζια σταφύλια, ούτε η σταφίδα είχαν επίσης τιμές της προκοπής φέτος. Και φάνηκε πως οι αμπελουργοί, ελλείψει προστασίας, έπεσαν θύματα εκβιασμού και λειτούργησαν ατομικά, με γνώμονα το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ανέφερε και το εξής: «Αλεξάκης, Κουρτάκης, Achaia Claus, όλοι οι "χυματζήδες" της Κορινθίας και φυσικά η ΕΑΣ Ηρακλείου. Αυτοί τίναξαν φέτος την αγορά κρασιών στον αέρα με την οινοποίηση 120.000 τόνων σταφίδας, σουλτανίνας και κορινθιακής».

Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν τρία μέτρα για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, τα οποία όμως αφορούν μόνο στην τρέχουσα περίοδο. Αυτά είναι:

- Να χρηματοδοτηθούν από την ΑΤΕ με επιτόκιο κατά 2% χαμηλότερα από το ισχύον, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν την πρώτη ύλη στους αμπελουργούς.

- Να ξεκινήσει και στη χώρα μας η προαιρετική κοινοτική απόσταξη, στην οποία φέτος μπορούν να πάνε συνολικά 11 εκατ. εκατόλιτρα σε τιμή 27 λεπτών το λίτρο για 11βαθμο κρασί.

- Να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διενέργεια της απόσταξης κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να χορηγήσει μια ικανοποιητική εθνική ενίσχυση, η οποία να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της τιμής απόσταξης (21 λεπτά το λίτρο για 11βαθμο κρασί πέρσι) και του κόστους αγοράς των σταφυλιών και εφόσον καθοριστούν συγκεκριμένες ποσότητες κρασιών που θα αποσταχτούν ανά περιοχή, ποικιλία και φορέα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αμπελουργών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της Ενωσης Πεζών στο νομό Ηρακλείου, πολλοί αμπελουργοί της ευρύτερης περιοχής.

Οι αγρότες αγανακτισμένοι από τις εξευτελιστικές τιμές που αναγκάζονται να δώσουν την παραγωγή τους, λόγω των αθρόων εισαγωγών κρασιού από άλλες χώρες, χωρίς έλεγχο, περιορισμούς και με αδιαφανείς διαδικασίες και μέσα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη διοίκηση της Ενωσης. Ζήτησαν να πάρει θέση και να απαιτήσει λύσεις, από την κυβέρνηση, για την κατάσταση αυτή και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που οδηγούν τους παραγωγούς στην εξαθλίωση.

Οι χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να δώσουν τα προϊόντα τους οι παραγωγοί έχει σαν αποτέλεσμα, τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται, πνίγοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Οι εμποροβιομήχανοι να τους εκβιάζουν για χαμηλές ή εικονικές τιμές, καθορίζοντας το τι και πόσο θα παράγουν, το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, τις ποσότητες σταφιδοποίησης και οινοποίησης, το πόσο θα εξάγουν και τι τελικά θα πετούν στις χωματερές.

Μέλη της ΠΑΣΥ που συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τόνισαν ότι μονόδρομος για τους αγρότες αποτελεί η συμμετοχή και η συσπείρωση τους γύρω από την ΠΑΣΥ, ο αγώνας και καθημερινή πάλη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια και στην ΕΕ.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Στο δρόμο με τα ζα τους

Μετά το χτεσινό δίωρο μπλόκο στη γέφυρα του Ξυριά, έξω από το Αργος, οι κτηνοτρόφοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους «ραντεβού» για τις 9 Δεκέμβρη

Σε δίωρο μπλόκο στη γέφυρα του Ξυριά, έξω από το Αργος, προχώρησαν χτες κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία ως στόχο έχει το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας κτηνοτροφίας ώστε τη θέση τους να πάρουν λίγοι βιομηχανοποιημένοι - μεγαλοκτηνοτρόφοι και... βασικά οι εισαγωγείς ξένων κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με τρακτέρ, πρόβατα, μοσχάρια, τα οποία «παρέταξαν» στη γέφυρα και γάλατα που έχυσαν στο δρόμο κτηνοτρόφοι της περιοχής έστειλαν ένα πρώτο αγωνιστικό μήνυμα, μετά και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και αυτή τη χρονιά.

Οι ποσοστώσεις που έχουν επιβληθεί σε ζώα και γάλα, οι ακριβές ζωοτροφές, οι απώλειες του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής από διάφορες αιτίες, που είτε δεν καλύπτονται καθόλου, είτε καλύπτονται μερικά από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ, οι κτηνίατροι που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να μεταφέρουν το κοπάδι τους στο κτηνιατρείο αντί να μεταβαίνουν οι πρώτοι στα μαντριά από τη μια μεριά και το γεγονός ότι βρίσκονται στο έλεος των μεγαλεμπόρων του γάλακτος και του κρέατος που παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα των κτηνοτρόφων και τα πουλάνε πανάκριβα στον καταναλωτή από την άλλη, έχουν «στραγγαλίσει» κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Το αγωνιστικό ραντεβού των κτηνοτρόφων ανανεώθηκε για τις 9 Δεκέμβρη καθώς, όπως δήλωσε ο Νίκος Αγγέλου, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, «κλιμακώνουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις μαζί με την ΠΑΣΥ για να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια».

ΣΕΡΡΕΣ
Συζήτηση για τον κανονισμό ζάχαρης

Εκδήλωση - συζήτηση σχετικά με τον νέο κανονισμό για τη ζάχαρη που προωθεί η Κομισιόν, διοργανώνεται στις Σέρρες από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Νοέμβρη στις 10 το πρωί στο κινηματοθέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» (Π. Κωστοπούλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ