ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη

Απόφαση για 48ωρη απεργία στις 9 και 10 Δεκέμβρη πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ενώ δύο ημέρες πριν ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε για άλλη μια φορά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει τη δεύτερη ημέρα της απεργίας.

Από τη μεριά τους, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, με περιοδείες στους χώρους δουλιάς ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τη σημασία και την αναγκαιότητα της απεργίας, προβάλλουν το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων που έχουν διαμορφώσει με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων πραγματικών αναγκών, και, ταυτόχρονα, τους καλούν να δώσουν μαζικό αγωνιστικό παρών συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη ξεκινά το διήμερο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ που θα ασχοληθεί με ζητήματα καταστατικού, απολογισμό και προγραμματισμό δράσης. Ενόψει του Συνεδρίου η ΔΑΣ στη διακήρυξή της καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα και τους τόπους δουλιάς, να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα και να διαθέσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης αντεργατικής επίθεσης.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατεβαίνουν στην Αθήνα στις 2 του Δεκέμβρη

Κάλεσμα μαζικής, αγωνιστικής συμμετοχής στην πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) απευθύνουν τα σωματεία των συνταξιούχων Λάρισας ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ σε όλους τους συνταξιούχους της περιοχής. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και Δημοσίου, ενώ ανάλογη κινητοποίηση των συνταξιούχων διοργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα και στη Βόρεια Ελλάδα με συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Εργατικό Κέντρο.

Για τη μεταφορά των συνταξιούχων από τη Λάρισα θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Εργατικό Κέντρο την Τετάρτη στις 12 το βράδυ. Τηλέφωνο για συμμετοχή 2410-563160.

Στη σχετική τους ανακοίνωση τα συνταξιουχικά σωματεία της Λάρισας επισημαίνουν ότι «μπροστά στη γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που μας οδηγεί στη φτώχεια και τη μιζέρια, δε μας μένει άλλο από το να βγούμε και πάλι στους δρόμους».

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ, αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10% που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να παρέχονται δωρεάν. Να δοθούν χωρίς προσφυγή στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα παρακρατηθέντα του ΛΑΦΚΑ, καθώς και τα οικογενειακά επιδόματα. Να αποδοθούν από το κράτος τα οφειλόμενα στα Ταμεία. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μη δίνονται τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο και στην ΑΕΔΑΚ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Λιμάνι πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι της COCA COLA στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα η διακίνηση των προϊόντων των επιχειρήσεων παραγωγής και εμφιάλωσης ποτών, γίνεται από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στα αντίστοιχα τμήματα των επιχειρήσεων. Τώρα επιχειρείται να δοθεί το έργο της διακίνησης σε ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες. Ο ΓΓ της ΠΟΕΕΠ Σ. Ράλλης, δήλωσε σχετικά: «Δε θα επιτρέψουμε εισαγωγές από άλλες χώρες, προϊόντων που παράγονται εδώ. Στο πλευρό των εργαζομένων της COCA COLA βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΚΘ. Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γγ του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εργάτες σε επαγρύπνηση και ταξικό αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, οι επιπτώσεις της οποίας άρχισαν να εμφανίζονται και στον κλάδο τους.

  • Συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης οργανώνει το Σωματείο εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις έργων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη στις 8.30 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της πόλης. Την ημέρα εκείνη δικάζονται 4 συνάδελφοί τους, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», μετά από δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για την πολυήμερη απεργία που πραγματοποίησαν το Φθινόπωρο του 2002, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΑΚΕ
Στην τροχιά του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Δύσκολος αποδεικνύεται, τελικά, για τη ΔΑΚΕ ο ρόλος της κυβερνητικής παράταξης και το καθήκον που της έχει ανατεθεί, να βάλει πλάτη στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Χτες η έναρξη των εργασιών του 5ου Συνεδρίου της παράταξης έδωσε δείγματα αυτής της δυσκολίας. Στην εισήγηση του προέδρου της Κ. Πουπάκη αποτυπώθηκε η αγωνιώδης προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΔΑΚΕ, αλλά και του κόμματος της ΝΔ να διαχειριστεί την αντεργατική πολιτική που προωθεί και να συνεχίσει να παγιδεύει λαϊκά στρώματα που τη στηρίζουν. Εκδηλη ήταν η προσπάθεια υπουργών της κυβέρνησης (Παναγιωτόπουλος, Αλογοσκούφης, Γιακουμάτος) να καλμάρουν τις αντιδράσεις συνέδρων, που προφανώς θεωρούν ότι έχει έρθει η δική τους σειρά να δρέψουν τους καρπούς της κυβερνητικής εξουσίας.

Από την αίθουσα δεν έλειψαν όμως και φωνές, όπως «τα εργοστάσια στη Χαλκίδα κλείνουν», που αν μη τι άλλο δείχνουν ότι την ευφορία της εκλογικής νίκης διαδέχεται το σοκ της όξυνσης των προβλημάτων τα οποία εντείνονται, ακριβώς λόγω και της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστική η προσπάθεια του προέδρου της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη να αποϊδεολογικοποιήσει τις αιτίες για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Ετσι εισηγητικά υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «τα προβλήματα και οι λύσεις τους δεν έχουν χρώματα». Σε μια παράλληλη λογική ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος επιχείρησε να ξεπλύνει τις δικές του ευθύνες, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι νιώθει όχι μόνο ικανοποιημένος, αλλά και δικαιωμένος από τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε, ενώ αντίθετα δεν είναι ικανοποιημένος από τον προϋπολογισμό και το φορολογικό της κυβέρνησης. Και η σούπα της πλειοψηφίας «έδεσε» στην κυριολεξία, όταν ο Α. Καλύβης του ΣΥΝ δήλωνε ότι σήμερα «το διακύβευμα είναι η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος». Μοναδική εξαίρεση σε όλη αυτή την ομοφωνία ο καθαρός λόγος του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Θ. Κούτρα, που χωρίς περιστροφές κατήγγειλε την αντεργατική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καταλόγισε ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το δρόμο του συμβιβασμού που έχει επιλέξει και υπογράμμισε ότι μόνο ισχυρά ταξικά συνδικάτα μέσα στην ταξική πάλη είναι η απάντηση στην αντεργατική πολιτική.

Επίσχεση εργασίας στο «ΔΕΛΦΟΙ»

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΔΕΛΦΟΙ», ιδιοκτησίας «Smart Hotel», διεκδικώντας των καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη, καθώς και το ολυμπιακό επίδομα. Η απόφαση πάρθηκε σε χτεσινή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και μετά από την επανειλημμένη αθέτηση των υποσχέσεων του ιδιοκτήτη κ. Βλαχούλη ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μήνυση Γαλιατσάτου σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ

Με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων προκειμένου να εμποδίσει τη συσπείρωσή τους στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, ο Σπύρος Γαλιατσάτος, πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προχώρησε σε μήνυση σε βάρος δύο στελεχών του ΠΑΜΕ (Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο και Δημήτρη Ματζουράτου) και ενός στελέχους του σωματείου (Γεράσιμου Σπυράτου) - κλήθηκαν για προανάκριση - επειδή υπερασπίστηκαν ξενοδοχοϋπάλληλο. Συγκεκριμένα, στις 19 Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού, η εργαζόμενη Μαρία Φερεντίνου που δούλευε στο ξενοδοχείο του Σπ. Γαλιατσάτου τον είχε καταγγείλει για παραβίαση της σύμβασης εργασίας(είχε μετατρέψει σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε μερική). Ο εν λόγω ξενοδόχος, με κατηγορίες του τύπου «εισέβαλαν στον περίκλειστο χώρο του ξενοδοχείου» και «εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος μου» προσπαθεί να κάνει το «άσπρο - μαύρο» καθώς ο ίδιος ήταν που σε ρόλο τραμπούκου προσπάθησε - ανεπιτυχώς γι' αυτόν - με «γαμοσταυρίδια», απειλές του τύπου «θα σας τσακίσω» αλλά και με προσωπικές επιθέσεις, προβοκατόρικες, γκεπελίστικου τύπου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλου και Δημήτρη Ματζουράτου, να τρομοκρατήσει τόσο την Μ. Φερεντίνου όσο και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νησί που από την πρώτη στιγμή μαζί με το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν στο πλευρό της.

To Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ο Αγιος Μηνάς», σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει στο λαό της Κεφαλονιάς «την προσπάθεια του προέδρου των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σ. Γαλιατσάτου να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατήσει όποιον εργαζόμενο αντιστέκεται στην εργοδοτική ασυδοσία και βρίσκει διέξοδο στο συνδικαλιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ