ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΣΕΕ
«Οι πρυτάνεις» της ιδιωτικοποίησης

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που προχώρησε στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της επονομαζόμενης «Ακαδημίας Εργασίας και της Διά Βίου Μάθησης», που στην πραγματικότητα όμως συνιστά ιδιωτικό πανεπιστήμιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να την καταδικάσουν. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τον περασμένο Οκτώβρη, έχοντας και τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε την ίδρυση της εν λόγω Ακαδημίας, πρωτοστατώντας ουσιαστικά στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και στη νομιμοποίηση της ιδιωτικής παιδείας.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συγκρότηση του ΔΣ του νέου ιδιωτικού πανεπιστημίου σημειώνει:

«Σήμερα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, υλοποιώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου, συγκρότησε το ΔΣ ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στη χώρα μας. Μη κερδοσκοπικό το ονομάζει και νομίζει ότι μ' αυτό το ...φύλλο συκής αποκρύπτει τις τεράστιες ευθύνες της. Στην ουσία όμως μ' αυτόν τον τρόπο γίνεται ο προπομπός και το άλλοθι της άλωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους ιδιώτες.

Οι επιτελείς που ανέλαβαν να ανοίξουν τον ολισθηρό δρόμο για την υπονόμευση της Δημόσιας Ανώτερης Παιδείας ανήκουν στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ. Στελέχη αυτών των δυνάμεων, που έχουν συγκροτήσει το τόξο της Ταξικής Συνεργασίας και του λεγόμενου Κοινωνικού Διαλόγου, αναδεικνύονται τώρα και σε "Πρυτάνεις" των ιδιωτικοποιήσεων!

Ο ΣΕΒ δικαίως επιχαίρει και συγχαίρει τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Οι έμποροι της Παιδείας θα τρίβουν τα χέρια τους.

Ετσι, αποδείχνεται, για άλλη μια φορά, ότι ο συναινετικός συνδικαλισμός είναι επικίνδυνος για το κίνημα και για κάθε εργαζόμενο.

Κατά τα άλλα, αυτή η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει τριήμερο "αγώνων" σε λίγες μέρες, για να στηρίξει τις αντιλαϊκές επιλογές της και πρώτ' απ' όλα το ιδιωτικό πανεπιστήμιο που συγκρότησε!

Η εργατική τάξη, όλα τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει έμπρακτα να την καταδικάσουν.

Μια πρώτη, πρώτης τάξεως, απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί με τη μαζική δυναμική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη σ' όλη τη χώρα και στην Αθήνα την ίδια μέρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), στις 6 μ.μ. Στην κινητοποίηση αυτή καλούμε ιδιαίτερα να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό "παρών" οι φοιτητές, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων που θίγονται από την πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ».


ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέα αυξημένα καθήκοντα

Τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Αθήνας χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», οι οποίοι παρά τους μηχανισμούς κυβέρνησης - εργοδοσίας, προσήλθαν στις αρχαιρεσίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων μαζικά και εμπιστεύτηκαν τη διοίκηση του σωματείου στις δυνάμεις που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, δίνοντας την αυτοδυναμία της διοίκησης στη «ΔΑΣ». Υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών θέτει νέα αυξημένα καθήκοντα στις ταξικές δυνάμεις.

Η «ΔΑΣ» σημειώνει ότι «οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν μετά τους σκληρούς αγώνες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Αγώνες οι οποίοι υπονομεύτηκαν από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της υποταγής, που βρήκαν απέναντι τους σκληρούς μηχανισμούς της εργοδοσίας και της κυβέρνησης».

Χαρακτηρίζει σημαντική επιτυχία την αυξημένη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, που φτάνει το 28% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αν παρθεί υπόψη η τρομοκρατία που ασκείται στα ξενοδοχεία και τις εργασιακές σχέσεις που υλοποιούνται. «Η συμμετοχή αυτή - συνεχίζει - δίνει απάντηση στα επιχειρήματα των συμβιβασμένων περι "αναποτελεσματικότητας" των αγώνων. Θέτει νέα καθήκοντα στις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες βγήκαν ενισχυμένες κατά 50% από τις προηγούμενες εκλογές, για καλύτερο σχεδιασμό στην οργάνωση των εργαζομένων, στην ανάπτυξη των αγώνων, στο συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο με άλλες ταξικές δυνάμεις στην παραπέρα ενίσχυση του ΠΑΜΕ».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν με περιοδείες και εξορμήσεις στα ξενοδοχεία, τη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 9 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

Η «ΔΑΣ» καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά, μαχητικά στον κρατικό προϋπολογισμό της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στα νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Να αντιδράσουν μαχητικά στην πολιτική αύξησης των κερδών που οδηγεί στην αύξηση της φτώχειας κάθε λαϊκής οικογένειας, στην αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας. Να διεκδικήσουν αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ «ΔΙΑΓΟΡΑ»
Μεθοδεύουν ξεπούλημα σαν «ένα μάτσο σίδερα»

Ενα εξόφθαλμα «στημένο παιχνίδι» μεταξύ εφοπλιστών και υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη και τη συμμετοχή του ΝΑΤ, σε βάρος των ναυτεργατών και των νησιωτών των Δωδεκανήσων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με την υπόθεση του πλειστηριασμού του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» της πολύπαθης ΔΑΝΕ. Χτες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αναβλήθηκε ο πλειστηριασμός του πλοίου, καθώς δε «χτυπήθηκε» από κανέναν ...ενδιαφερόμενο. Βέβαια, παρόντες στη διαδικασία ήταν δικηγόροι του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ιδιοκτήτη της «ΑΤΤΙCΑ» (Επιχειρήσεις Αττικής) στον οποίο ανήκει και ο όμιλος «Μπλου Σταρ», αλλά και της ακτοπλοϊκής εταιρίας HFD, οι οποίοι καραδοκούσαν να ...«επέμβουν» σε περίπτωση που παρουσιαζόταν απρόσμενα και τρίτος ενδιαφερόμενος.

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και, όπως διαρρέεται, κυρίως του Παναγόπουλου και, βέβαια, του Ι. Βαρδινογιάννη, μεγαλομετόχου της ΔΑΝΕ, μεθοδεύεται, με παράνομες διαδικασίες, η απαξίωση του πλοίου, ώστε να πουληθεί σαν ένα «μάτσο» παλιοσίδερα. Η σφραγίδα του υπουργού σ' αυτήν την υπόθεση είναι ανάγλυφη. Ενώ τη ...«βρώμικη δουλιά» έχουν αναλάβει, κατόπιν υπουργικής εντολής, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Στις 29 Νοέμβρη, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκδίδει δελτίο Τύπου με τίτλο: «Ανακοίνωση ΝΑΤ για Ε/Γ - Ο/Γ ΔΙΑΓΟΡΑΣ» και αναφέρει ότι το ΝΑΤ θα ζητήσει από τον αγοραστή το ποσό των 5.200.000 ευρώ που προέρχονται από οφειλές ναυτολογίων, καταβολή μισθών που πλήρωσε το ΝΑΤ και οφειλές προς το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ). Ωστόσο, το ΝΑΤ στο επίσημο έγγραφο που έστειλε στη συμβολαιογράφο Πετροχείλου με αριθμό Πρωτοκόλλου 112376, στις 22 Νοέμβρη, για τον πλειστηριασμό, προσδιορίζει το ποσό που θα απαιτεί στα 8.000.000 ευρώ περίπου! Δηλαδή, από τις 22 μέχρι τις 29 Νοέμβρη, έχει προκύψει μία διαφορά 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις ...απαιτήσεις του ΝΑΤ, ενώ τόσο στο δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, όσο και στο έγγραφο του ΝΑΤ δεν ξεκαθαρίζεται ποιο είναι το ακριβές ποσό που οφείλει το συγκεκριμένο πλοίο για το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ)!

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ενδιαφερόμενος δεν πρόκειται να παρουσιαστεί, αν δεν αποσαφηνιστούν τα χρέη του πλοίου στο ΝΑΤ και, από την άλλη, με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η εισφοροκλοπή του Βαρδινογιάννη σε βάρος του ΝΑΤ.


ΒΟΥΛΗ
Συζήτησαν για να συζητήσουν περί «ισότητας»

Υπέρ πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, που αφορά στη γενική έγκριση των αρχών της ΕΕ για «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» στην εργασία, τάχθηκαν χτες στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΝ. Η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητήθηκε χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία αφού η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, επισήμανε ότι αυτό «δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα».

«Η πατρότητα της πρότασης δεν ανήκει ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε ασφαλώς και στο ΠΑΣΟΚ. Ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε για το θέμα ο εισηγητής της ΝΔ, Αντώνης Φούσας, καλώντας το ΠΑΣΟΚ για «αυτοκριτική» λόγω του ότι δεν το έφερε προς ψήφιση όταν ήταν κυβέρνηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί νομοθετικά από την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ούτε και το αντίστοιχο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ο Παν. Κοσιώνης, βουλευτής του Κόμματος. Σημείωσε ότι «πρέπει να ληφθεί απόφαση απαγόρευσης των διακρίσεων», και τόνισε για την πρόταση νόμου: «Αμα αρχίσει και διαβάζει κανείς τα κείμενα λίγο πιο κάτω και στο περιεχόμενό τους, που έχει βέβαια η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση, και τις αποφάσεις που αναφέρονται στον σκοπό στο άρθρο 1, τότε καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα ή δε θέλει να αλλάξει τίποτα». Ο Παναγιώτης Κοσιώνης έκανε λόγο για το κεφάλαιο που αφορά στη φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τονίζοντας: «Ανατρέπεται ή μένει τόσο αόριστο, θολό και ακαθόριστο που αφήνει περιθώρια παρερμηνειών». Για το ίδιο θέμα μάλιστα είπε: «Κάθε χρόνο υπάρχει έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρεται σε εθνικές μειονότητες εντός της Ελλάδας και δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση μέχρι τώρα. Και μάλιστα λέει εθνικές μειονότητες, οι οποίες καταπιέζονται. Επομένως, όλα αυτά που τα αφήνουμε έτσι με αυτό το θολό τρόπο, παίρνουν τελείως διαφορετική διάσταση όταν δημιουργείται ένα πολιτικό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί να ξέρει κανείς και από ποιους δημιουργείται, αλλά δημιουργείται σε ορισμένες περιπτώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ