ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πολιτική, οικονομική και κοινωνική η σύγκρουση στην Κολομβία»

Ομιλία του Θ. Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στην Κολομβία

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας σε όλους όσοι αγωνίζονται κατά του βάρβαρου καθεστώτος Ουρίμπε, το οποίο με τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το στρατό, αλλά και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, δολοφονεί συνδικαλιστές, αντιπάλους του καθεστώτος, επιβάλλει τη βία και τον τρόμο στο λαό της Κολομβίας.

Με αυτή την πολιτική, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας της Κολομβίας, ενώ η κατάσταση του λαού επιδεινώνεται συνεχώς. Εναντίον αυτού του καθεστώτος αγωνίζονται πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών, αγροτών, διανοουμένων, γυναικών, νεολαίας, ακόμη και της εκκλησίας, καθώς επίσης και αντάρτικα κινήματα.

Η σύγκρουση στην Κολομβία είναι πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Η προπαγάνδα, που προβάλλει το καθεστώς, οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις περί τρομοκρατικών οργανώσεων κλπ., επιχειρεί να συγκαλύψει το πολιτικό πρόβλημα και να δώσει άλλοθι στο καθεστώς.

Για να υπάρξει ειρήνευση στην Κολομβία, πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις, που:

1. Απαιτούν δημιουργία συνθηκών ασφαλείας, ώστε να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

2. Να βγουν οι FARC-EP από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων (άλλωστε και το ίδιο το καθεστώς τις αναγνωρίζει σαν πολιτικο- στρατιωτική οργάνωση)

3. Πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου με την ανταλλαγή αιχμαλώτων και φυλακισμένων από το καθεστώς. Τη θέση αυτή αποδέχονται όλοι εκτός από την κυβέρνηση.

4. Να μην εκδοθεί κανένας κρατούμενος στις ΗΠΑ.

5. Να αποποινικοποιηθεί η κοινωνική ζωή και δράση, να τιμωρηθούν όσοι από το στρατό και την αστυνομία βαρύνονται με πολιτικά εγκλήματα.

6. Να σταματήσει η βοήθεια υποστήριξης στις παραστρατιωτικές οργανώσεις και να διαλυθούν.

7. Να σταματήσει κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κολομβίας από τις ΗΠΑ, να καταγγελθεί το Σχέδιο Κολομβία, το οποίο μετονομάστηκε σε περιφερειακή πρωτοβουλία των Ανδεων και που προετοιμάζει γενικότερη επέμβαση στην Κολομβία».

ΑΪΤΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ
Υπό τον ήχο των όπλων

ΠΟΡΤ - Ω - ΠΡΕΝΣ.--

Τουλάχιστον δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες ήταν ο απολογισμός του «μίνι πολεμικού επεισοδίου» που σημειώθηκε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα της Αϊτής, την ώρα που στο κτίριο βρισκόταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος είχε συνάντηση με τη μεταβατική ηγεσία της χώρας με στόχο την «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σχεδόν ένα χρόνο μετά την τεχνική πρόκληση χάους που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης και του Προέδρου Ζαν Περτράντ Αριστίντ και φυσικά την εισβολή εκ μέρους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, κατά τη διάρκεια της σφοδρής ανταλλαγής πυροβολισμών οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις μαθητές λυκείου και ένας γιατρός, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα πυρά ακούστηκαν λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Κόλιν Πάουελ για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζεράρ Λατορτού και τον Πρόεδρο Μπονιφάς Αλεξάντρ. Αμέσως οι στρατιώτες της δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή απάντησαν ανοίγοντας πυρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν οι πυροβολισμοί είχαν στόχο το Προεδρικό Μέγαρο, ούτε εάν είχαν σχέση με την παρουσία του Κόλιν Πάουελ. Ο ίδιος ο Πάουελ σε δηλώσεις μετά το πέρας του επεισοδίου τόνισε... ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ισχυρής δύναμης του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Αϊτής, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ ήδη έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη περισσοτέρων από 8.300 στρατιωτών και αστυνομικών, αλλά μέχρι τώρα στην Αϊτή έχουν σταλεί μόνον οι 6.000 άνδρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Εκπρόσωπος του στρατού των Φιλιππίνων δήλωσε χτες ότι οι νεκροί από τις σφοδρές καταιγίδες, τους χειμάρρους, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ξεπέρασαν τους 479, και οι αγνοούμενοι - για τους οποίους οι ελπίδες διάσωσης είναι ελάχιστες - ξεπερνούν τους 560. Χτες βράδυ, ο νέος τυφώνας που έπληττε τη χώρα κόστισε 6 ακόμη ζωές στη Λουσόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ινκουάιρερ».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εκτακτη σύγκλιση για την εισβολή Ρουαντέζων στρατιωτών σε ανατολικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αίτημα της κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα, που υποστηρίζει πως έχουν εισέλθει στην περιοχή όχι 100 (όπως είδαν κυανόκρανοι του ΟΗΕ) αλλά 6.000 Ρουαντέζοι στρατιώτες. Ο Ρουαντέζος Πρόεδρος Πολ Καγκάμε αρκέστηκε να πει πως οι στρατιώτες θα επιτεθούν «μόνον σε Ρουαντέζους αντάρτες της φυλής των Χούτου και όχι Κογκολέζους στρατιώτες»...

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Τα ηνία διοίκησης των πολυεθνικών δυνάμεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη παρέλαβε χτες από το ΝΑΤΟ η δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «EUFOR». Συγκροτείται από 7.000 άντρες με διοικητή τον Βρετανό στρατηγό Ντέιβιντ Λίκεϊ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τον 36χρονο Ραμούς Χαραντινάι (πρώην στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ έναντι του οποίου το ΔΠΔ της Χάγης διενεργεί έρευνες με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου) ανακοίνωσε χτες και επίσημα ως υποψήφιο πρωθυπουργό ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η 120μελής «Βουλή» θα κληθεί σήμερα να αποφανθεί σε ψηφοφορία επί της υποψηφιότητας Χαραντινάι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ «προσφέρουν αμνηστία» στους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν -αποκαλούμενος Βισερόι, όχι ακριβώς χωρίς λόγο- Ζαλμάι Χαλιζάντ απευθύνθηκε χθες στους Ταλιμπάν, προσφέροντάς τους αμνηστία αν σταματήσουν να πολεμούν τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. «Δεν υπάρχει λόγος να πολεμάτε, να μένετε στα βουνά, το Αφγανιστάν έχει μπει σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτό».

Η αμερικανική προσπάθεια ενδυνάμωσης του καθεστώτος του ανθρώπου των ΗΠΑ, του προέδρου Χάμιντ Καρζάι, είναι διττή, καθώς πέραν του καρότου, της προσφοράς αμνηστίας για τους «μη εγκληματίες» Ταλιμπάν που θα παραδοθούν, θα υπάρξει και μαστίγιο: Μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον ανταρτών από μεγάλο μέρος των 18.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Η αμερικανική κίνηση σημειώθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη τελετή αναγόρευσης στην προεδρία του Καρζάι, στις 7 Δεκέμβρη, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

Πέραν του πολέμου κατά των Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δηλώνουν ότι συνεχίζουν και έναν άλλο «πόλεμο», αυτόν κατά «των ναρκωτικών». Αλλά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, αφού θα πρέπει να πολεμήσουν τους ίδιους τους ανθρώπους τους: Τους πολέμαρχους που πληρώνουν.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Δεν ήταν απόπειρα αλλά τροχαίο...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τελικά αυτοί που τάραξαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς δεν ήταν «αποφασισμένοι δολοφόνοι» αλλά ένας υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι! Σε χτεσινή ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας εκφράζεται λύπη για την εμπλοκή υπαλλήλου της σε «τροχαίο ατύχημα» που αφορούσε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς, που όπως αναφέρεται, «κατά λάθος λογίστηκε από Σέρβους κυβερνητικούς αξιωματούχους σαν απόπειρα δολοφονίας»...

«Ενημερώσαμε την αστυνομία μόλις συνειδητοποιήσαμε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση υπάλληλος της πρεσβείας μας, ο οποίος συνεργάζεται πλήρως» έγραφε η ανακοίνωση της πρεσβείας, που αν μη τι άλλο προκάλεσε (τουλάχιστον) αμηχανία στον Μπόρις Τάντιτς που έσπευσε να μιλήσει για προσχεδιασμένη ενέργεια με στόχο την αποτροπή «μεταρρυθμίσεων» που ο ίδιος προωθούσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ