Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι ΗΠΑ «προσφέρουν αμνηστία» στους Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Αφγανιστάν -αποκαλούμενος Βισερόι, όχι ακριβώς χωρίς λόγο- Ζαλμάι Χαλιζάντ απευθύνθηκε χθες στους Ταλιμπάν, προσφέροντάς τους αμνηστία αν σταματήσουν να πολεμούν τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. «Δεν υπάρχει λόγος να πολεμάτε, να μένετε στα βουνά, το Αφγανιστάν έχει μπει σε ένα νέο στάδιο», δήλωσε. «Είναι καιρός να τελειώσει αυτό».

Η αμερικανική προσπάθεια ενδυνάμωσης του καθεστώτος του ανθρώπου των ΗΠΑ, του προέδρου Χάμιντ Καρζάι, είναι διττή, καθώς πέραν του καρότου, της προσφοράς αμνηστίας για τους «μη εγκληματίες» Ταλιμπάν που θα παραδοθούν, θα υπάρξει και μαστίγιο: Μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον ανταρτών από μεγάλο μέρος των 18.000 Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα.

Η αμερικανική κίνηση σημειώθηκε λίγες μέρες πριν από την επίσημη τελετή αναγόρευσης στην προεδρία του Καρζάι, στις 7 Δεκέμβρη, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι.

Πέραν του πολέμου κατά των Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δηλώνουν ότι συνεχίζουν και έναν άλλο «πόλεμο», αυτόν κατά «των ναρκωτικών». Αλλά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, αφού θα πρέπει να πολεμήσουν τους ίδιους τους ανθρώπους τους: Τους πολέμαρχους που πληρώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ