Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια κι εκβιασμοί για «νέες εκλογές»

Διαρκείς είναι οι συσκέψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Associated Press

Διαρκείς είναι οι συσκέψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΛΙΟΥΜΠΕΚ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ενδείξεις συνέτειναν χτες στο ότι η Ουκρανία οδεύει προς «επανάληψη» των προεδρικών εκλογών, αν και το πώς και με ποιους όρους παρέμενε αντικείμενο σκληρών παζαριών των αντιμαχόμενων εμπλεκόμενων πλευρών. Η έντονη κινητικότητα για την ουκρανική κρίση συνεχιζόταν από όλες ανεξαιρέτως τις ενεργά αναμεμειγμένες ξένες δυνάμεις, που καθεμιά διαγωνιζόταν την άλλη σε διακηρύξεις για «λύση χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις», εννοώντας, φυσικά, τις «παρεμβάσεις» των... αντιπάλων.

Στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που δέχτηκε τον απερχόμενο Ουκρανό Πρόεδρο Λέονιντ Κούτσμα, τον «συνεχάρη» διότι καταφέρνει - ή τουλάχιστον, καταφέρνει μέχρι στιγμής - να αποτρέψει το διαμελισμό της χώρας. Κατά ανταποκρίσεις των «Ιντερφάξ» και «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Πούτιν εξύμνησε τον ομόλογό του διότι «κράτησε την κατάσταση υπό έλεγχο» και απέφυγε «ακραία γεγονότα». Εξέφρασε, εν συνεχεία, τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον θα είναι επωφελής (για τα συμφέροντα που εκφράζει, δηλαδή μέρους της «νέας» ρωσικής αστικής τάξης) η επανάληψη των εκλογών, είτε της διαδικασίας από την αρχή είτε του δεύτερου γύρου. «Η επανάληψη της ψηφοφορίας μπορεί να γίνει και για τρίτη, και για τέταρτη, και για 25η φορά, ώσπου η μια πλευρά να βγάλει το αποτέλεσμα που χρειάζεται», είπε σαρκαστικά. Η επισήμανση της ανησυχίας του για το σε ποια σφαίρα επιρροής θα ανήκει η χώρα, πάντως, δε σημαίνει κατ' ανάγκην ότι θα ασκήσει πίεση να αποτραπούν οι νέες εκλογές. Ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος και πρωταγωνιστής της κρίσης Βίκτορ Γιούστσενκο, από το Κίεβο, καταδίκασε την επίσκεψη Κούτσμα στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Πούτιν: «Η πηγή της ισχύος βρίσκεται στην Ουκρανία, είναι ο ουκρανικός λαός», δήλωσε, αν και η δική του πηγή ισχύος μάλλον βρίσκεται πολύ μακρύτερα...

... Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, για ακόμα μία φορά, διαμήνυσε πως «οποιαδήποτε εκλογή - αν τελικά γίνει - θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς ξένη ανάμειξη» - δηλαδή, ανάμειξη της Ρωσίας. (Τα 14 δισ. δολάρια που έχουν διοχετευτεί από τις ΗΠΑ στην παράταξη του Γιούστσενκο, και έγιναν οθόνες πλάσματος, websites και πορτοκαλί σημαίες, προφανώς... δε συνιστούν ανάμειξη).

Ο Μπους αμέσως μετά εξέφρασε ευχαριστίες στον «φίλο μου τον Πρόεδρο της Πολωνίας, τον Πρόεδρο της Λιθουανίας και την ΕΕ για την ανάμειξη τους στις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία». (Ούτε αυτές οι παρεμβάσεις συνιστούν, προφανώς, ανάμειξη...).

Στη βόρεια γερμανική πόλη Λίμπεκ, το Ουκρανικό απασχολούσε στο μεταξύ τους Γκέρχαρντ Σρέντερ και Ζακ Σιράκ. Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασαν από κοινού την «ευχή» ο τρόπος «επίλυσης» της κρίσης «να είναι σύμφωνος προς τις αρχές της δημοκρατίας και να αντανακλά τη βούληση του λαού της Ουκρανίας», ενώ χαρακτήρισαν τις εξελίξεις «ενθαρρυντικές».

Στην ίδια την Ουκρανία, όπου το βράδυ της Τετάρτης είχε υπάρξει δέσμευση για «παύση» των διαδηλώσεων από πλευράς Γιούστσενκο, «δεκάδες χιλιάδες αναθαρρημένων οπαδών της αντιπολίτευσης που κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας και φορούσαν πορτοκαλί περιβραχιόνια μαζεύτηκαν στην πρωτεύουσα», σύμφωνα με υπερενθουσιώδη ανταποκριτή του «Ασοσιέιτεντ Πρες». Οι διαδηλωτές, μαζεμένοι γύρω από οθόνες πλάσματος - χορηγία πολυάριθμων υπέρμαχων της... δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και του ιδρύματος Σόρος - περίμεναν την τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ούτε χτες βράδυ. Η γνωστή στο παρελθόν ως «κυρία πετρέλαιο» και νυν ηρωίδα της... δημοκρατίας για τα δυτικά ΜΜΕ, Γιούλια Τιμόσενκο, δήλωνε ότι ο αποκλεισμός των κυβερνητικών κτιρίων δε θα σταματήσει. Η αντιπολίτευση αξίωνε να οριστεί νέα ημερομηνία εκλογών από το δικαστήριο «μέσα σε 4 με 5 ημέρες το αργότερο», όπως απαίτησε επί λέξει ο Γιούστσενκο.

Στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα - παρέμβαση με το οποίο καλεί την Ουκρανία να επαναδιοργανώσει προεδρικές εκλογές, απειλεί με κυρώσεις το Κίεβο σε περίπτωση «χρήσης βίας» εναντίον των διαδηλωτών, και επικρίνει τη Ρωσία που «παρενέβη» στην πολιτική διαδικασία.

Η μάχη των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων έμοιαζε να κλίνει υπέρ της «πορτοκαλί» παράταξης. Αλλά η επανάληψη των εκλογών δεν αποκλείεται να εντείνει την κρίση, και όχι να οδηγήσει σε «άρση» του αδιεξόδου. Ολα παραμένουν ανοιχτά, και καθώς η ρωσική, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική πλευρά «τραβάνε», το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να είναι να σχιστεί η χώρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ