Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πολιτική, οικονομική και κοινωνική η σύγκρουση στην Κολομβία»

Ομιλία του Θ. Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στην Κολομβία

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας σε όλους όσοι αγωνίζονται κατά του βάρβαρου καθεστώτος Ουρίμπε, το οποίο με τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας το στρατό, αλλά και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, δολοφονεί συνδικαλιστές, αντιπάλους του καθεστώτος, επιβάλλει τη βία και τον τρόμο στο λαό της Κολομβίας.

Με αυτή την πολιτική, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας της Κολομβίας, ενώ η κατάσταση του λαού επιδεινώνεται συνεχώς. Εναντίον αυτού του καθεστώτος αγωνίζονται πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών, αγροτών, διανοουμένων, γυναικών, νεολαίας, ακόμη και της εκκλησίας, καθώς επίσης και αντάρτικα κινήματα.

Η σύγκρουση στην Κολομβία είναι πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Η προπαγάνδα, που προβάλλει το καθεστώς, οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις περί τρομοκρατικών οργανώσεων κλπ., επιχειρεί να συγκαλύψει το πολιτικό πρόβλημα και να δώσει άλλοθι στο καθεστώς.

Για να υπάρξει ειρήνευση στην Κολομβία, πρέπει να δοθεί πολιτική λύση, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις, που:

1. Απαιτούν δημιουργία συνθηκών ασφαλείας, ώστε να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

2. Να βγουν οι FARC-EP από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων (άλλωστε και το ίδιο το καθεστώς τις αναγνωρίζει σαν πολιτικο- στρατιωτική οργάνωση)

3. Πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου με την ανταλλαγή αιχμαλώτων και φυλακισμένων από το καθεστώς. Τη θέση αυτή αποδέχονται όλοι εκτός από την κυβέρνηση.

4. Να μην εκδοθεί κανένας κρατούμενος στις ΗΠΑ.

5. Να αποποινικοποιηθεί η κοινωνική ζωή και δράση, να τιμωρηθούν όσοι από το στρατό και την αστυνομία βαρύνονται με πολιτικά εγκλήματα.

6. Να σταματήσει η βοήθεια υποστήριξης στις παραστρατιωτικές οργανώσεις και να διαλυθούν.

7. Να σταματήσει κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κολομβίας από τις ΗΠΑ, να καταγγελθεί το Σχέδιο Κολομβία, το οποίο μετονομάστηκε σε περιφερειακή πρωτοβουλία των Ανδεων και που προετοιμάζει γενικότερη επέμβαση στην Κολομβία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ