ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προωθούν «ειρηνευτική πρωτοβουλία» με το μάτι στις εκλογές...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πρόκριμα για την έναρξη μίας νέας «ειρηνευτικής διαδικασίας» για το Μεσανατολικό θεωρούν ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ», ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έχοντας εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, κινεί τα νήματα για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Μεσανατολικό, πιθανότατα στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη ή στις αρχές Φλεβάρη (οπότε το Λονδίνο θα προεδρεύει της ΕΕ και του G-8).

Εντούτοις, η πραγματοποίηση μίας τέτοιας «διεθνούς συνάντησης» εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών προεδρικών εκλογών της 9ης Γενάρη. Εάν δηλαδή αναδειχτεί πρόεδρος ο 69χρονος Μαχμούτ Αμπάς, σημερινός μεταβατικός προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής, τότε η διεθνής συνάντηση θα πρέπει να θεωρείται «δεδομένη» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα, που προσθέτει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα μεταβεί γι' αυτό το σκοπό (πιθανότατα στις 21 τρέχοντος μηνός) σε Ισραήλ και αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη...

Στήθος με στήθος η εκλογική μάχη...

Οσον αφορά στις προεδρικές παλαιστινιακές εκλογές, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις φέρνουν να δίνουν μάχη στήθος -στήθος οι Μαχμούτ Αμπάς και ο ανεξάρτητος υποψήφιος (υπέρμαχος της Ιντιφάντα και φυλακισμένος πεντάκις ισόβια στις ισραηλινές φυλακές) Μαρουάν Μπαργούτι.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Ερευνας στη Ραμάλα έφερνε τον Αμπάς να προηγείται με 40% και τον Μαρουάν Μπαργούτι με 38%. Το Ερευνητικό Κέντρο παλαιστινιακού πανεπιστημίου Μπιρ Ζέιτ στη Δυτική Οχθη έφερνε τον Μ. Μπαργούτι να προηγείται με 35% και τον Μ. Αμπάς να έπεται με 34%. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Μουσταφά Μπαργούτι (υπέρμαχος δημοκρατικών δικαιωμάτων) φέρεται στην τρίτη θέση με 7% και οι άλλοι επτά υποψήφιοι να συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3%.

Στη Δαμασκό...

Στο πλαίσιο ζυμώσεων με επίκεντρο την επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας θεωρείται και η χτεσινή επίσκεψη στη Συρία δύο υψηλόβαθμων Παλαιστίνιων αξιωματούχων: Του προεδρεύοντος Μαχμούτ Αμπάς και του πρωθυπουργού Αχμέντ Κορέι.

Οι δύο άνδρες, που συνιστούν την πιο υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται τη Δαμασκό τα τελευταία 11 χρόνια, δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ πως «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις και συντονισμός με τη Συρία και το Λίβανο εάν ξαναρχίσουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες»...

Ο Μπασάρ Ασαντ επισήμως δεν προέβη σε δηλώσεις, μολονότι κορυφώνονται στη Δαμασκό οι φήμες πως η ηγεσία της Συρίας δεν εμμένει πλέον σε συνομιλίες με το Ισραήλ με προϋπόθεση να συνεχιστούν από κει που διεκόπησαν το 2000. Την περασμένη Πέμπτη, δε, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν είχε υπαινιχθεί πως η πλευρά του δε θα αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τα υψώματα του Γκολάν θέτοντας όμως, μεταξύ άλλων, ως όρο την πάταξη «Παλαιστινίων ενόπλων που δρουν στο έδαφος» της Συρίας από τις Αρχές της Δαμασκού....

Η απελευθέρωση του Αζάμ Αζάμ...

Στο πλαίσιο επανέναρξης ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό είδαν χτες τα ισραηλινά ΜΜΕ και την προχτεσινή απελευθέρωση του ισραηλινού επιχειρηματία Αζάμ Αζάμ από τις αιγυπτιακές φυλακές (είχε καταδικαστεί για κατασκοπία εις βάρος της Αιγύπτου). Η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» σχολιάζοντας την απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία (την οποία είχαν προσπαθήσει να πετύχουν όλες οι ισραηλινές αρχές την τελευταία οκταετία) μίλησε για «στρατηγική χειρονομία» της Αιγύπτου, που έχει στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με το Ισραήλ ενόψει μίας ενδεχόμενης ευρύτερης ειρηνευτικής διαδικασίας. Η ίδια εφημερίδα εκτίμησε μόνον ως «χρονική» τη σύμπτωση χορήγησης χάρης στον Αζάμ Αζάμ από τις αιγυπτιακές αρχές με την (το ίδιο 24ωρο) απελευθέρωση έξι Αιγύπτιων φοιτητών που είχαν φυλακιστεί στις ισραηλινές φυλακές για παράνομη είσοδο στη χώρα.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Αμερικανική απάντηση στις κατηγορίες Πούτιν για «παγκόσμια δικτατορία»

Οπως μεταδίδει το BBC, ο Λευκός Οίκος απέρριψε τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, από την Ινδία, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του συστήματος διεθνών σχέσεων στη βάση ενός «μονοπολικού κόσμου».

Ο Πούτιν δήλωσε συγκεκριμένα πως: «Η δικτατορία, και πολύ περισσότερο η δικτατορία που αφορά τις διεθνείς σχέσεις, ποτέ δεν έλυνε τέτοια προβλήματα, αυτή εξαρχής δεν είναι σε θέση να τα λύσει, ακόμα και αν προσφέρεται στο όμορφο περικάλυμμα της ψευτοδημοκρατικής φρασεολογίας». Οπως σημειώνει το BBC, αν και ο Πούτιν δεν κατονόμασε βέβαια ανοιχτά την Ουάσιγκτον, οι σχολιαστές εκτίμησαν πως οι αναφορές στο «μονοπολικό κόσμο» και η φράση περί «δικτατορίας με το περικάλυμμα της ψευτοδημοκρατικής φρασεολογίας» είναι «πέτρα ενάντια στο αμερικάνικο περιβόλι».

Στην απάντησή του ο επίσημος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο AFP, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «θεωρεί πως όλος ο κόσμος πρέπει να λειτουργεί από κοινού στο πνεύμα της συνεργασίας, να μη δημιουργεί πόλους και από κοινού να λύνει τα κοινά μας προβλήματα». «Γι' αυτό ο Τζ. Μπους ζήτησε από τους φίλους και συμμάχους, μεταξύ των οποίων και από τον Βλ. Πούτιν, να κάνουν τα πάντα για τη νίκη κατά της τρομοκρατίας, για να σταματήσουν την επέκταση των όπλων μαζικής καταστροφής και να αποκαταστήσουν την ελευθερία σε τέτοια μέρη όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Να σημειωθεί πως ο Βλ. Πούτιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία, εξέφρασε την ελπίδα πως ο πρόεδρος Μπους στη διάρκεια της δεύτερης θητείας της κυβέρνησής του θα μπορέσει να λάβει υπόψη «τα μαθήματα του Ιράκ» και υπογράμμισε πως αμφιβάλει για τη δυνατότητα της διενέργειας δίκαιων και τίμιων εκλογών στο αποκορύφωμα των ένοπλων συγκρούσεων.

Αλληλοϋποστήριξη με Ινδία

Να σημειωθεί πως στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ινδία ο Πούτιν υποστήριξε πως η χώρα πρέπει να γίνει μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα χρήσης βέτο, ενώ και η Ινδία δήλωσε για πρώτη φορά την υποστήριξή της στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ.

Πέρα από τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας, που συνεχίζεται η συνεργασία των δύο χωρών, αυτή τη φορά ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των νέων τεχνολογιών και του διαστήματος.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ
Απεργία πείνας για να πληρωθούν!

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, τη Δευτέρα 6/12, μετά από 6 μέρες απεργία πείνας, ικανοποιήθηκε το αίτημα των 26 εργατών του χημικού εργοστασίου στο Κρανσοουράλσκ της περιοχής του Σβερντλόφσκ. Οι εργαζόμενοι ζητούσαν να τους καταβληθούν οι μισθοί των τελευταίων 11 μηνών, που τους όφειλε η επιχείρηση.

Το Σάββατο είχε επιδεινωθεί η υγεία μιας απεργού πείνας, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

Να σημειωθεί πως οι απεργίες πείνας είναι μια από τις συχνές μορφές αγώνα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στη σημερινή Ρωσία. Ετσι, φέτος την άνοιξη οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, στους οποίους απαγορεύεται να απεργήσουν, κατέφυγαν στην απεργία πείνας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν «εκτός υπηρεσίας», λόγω αδυναμίας, κάτι που οδήγησε στην ακύρωση του 40% των πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ρωσίας. Και εκείνη η απεργία πείνας είχε βοηθήσει τους εργαζόμενους να ικανοποιήσουν ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Δεν έχουν πάντα όμως οι απεργίες πείνας αίσια κατάληξη, αφού εκτός από την αποφασιστικότητα των απεργών δείχνουν και την απόγνωσή τους, την αδυναμία της ρωσικής εργατικής τάξης να πιέσει την εργοδοσία με άλλες, αποτελεσματικότερες μορφές αγώνα. Ετσι πριν δύο μήνες, στο ανθρακωρυχείο «Γιενισέισκαγια», στην περιοχή της Χακάσιας δύο απεργοί πείνας έχασαν τη ζωή τους, αφού η διεύθυνση της επιχείρησης «κώφευσε» στην έσχατη αυτή μορφή κινητοποίησης.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στο πρόσφατο συνέδριο των εργατικών συνδικάτων κι οργανώσεων στη Μόσχα ο εισηγητής Α. Νικολάεφ: «Τα αφεντικά πλέον δεν αντιδρούν στις διαμαρτυρίες, ούτε ακόμη στο κλάμα των παιδιών, το μόνο που υπολογίζουν είναι η δύναμη!».

Η ανάγκη ανασυγκρότησης των συνδικάτων σε ταξική βάση και ο συντονισμός τους ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου των εργατών της Ρωσίας.


Ε. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ