ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Μεταξωτή» αντιπολιτευτική τακτική

Χωρίς ίχνος κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην οποία εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου και το κόμμα του προσφέρουν πλήρη συναίνεση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε την Κυριακή από την Πάτρα... επίθεση εναντίον της χαρακτηρίζοντάς την «ανύπαρκτη» και «καταστροφική».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην 4η Θεματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που είχε ως θέμα την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, ο Γ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση «φυγομαχία».

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», σημείωσε ότι, για να καλύψει τις αδυναμίες της, θέλει «η δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται στη διαπλοκολογία, την προεδρολογία και τη σκανδαλολογία».

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση, εννέα μήνες μετά τις εκλογές, «εμφανίζει τεράστιες αδυναμίες και σημειώνει συνεχή αρνητικά ρεκόρ σε κάθε τομέα, τα οποία προσπαθεί να καλύψει με την επικοινωνιακή της πολιτική, επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση και για την οικονομική της πολιτική, στην οποία, όπως είπε, «υπάρχει εκτροχιασμός των εσόδων και των δαπανών, λόγω της ανικανότητάς της».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου και ευχήθηκε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις. Με γνώμονα τη συμφωνία του Ελσίνκι, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μετά τις εκλογές του Μαρτίου, «είδαμε παντελή έλλειψη στρατηγικής» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει «τουριστική αντίληψη περί εξωτερικής πολιτικής», εγκαταλείπει «κεκτημένες θέσεις και «αρνείται το Ελσίνκι».

Εξάλλου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί μια βδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα το διάστημα 27 - 29 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιανουαρίου.

Πάντως, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υπάρξουν και άλλες εγγραφές μελών που κρίνονται απαραίτητες...

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων

Για τέταρτη κατά σειρά μέρα κατέθετε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά προμήθειες οπλικών συστημάτων, ο γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας Γ. Ζορμπάς.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν στην αρχή της συνεδρίασης να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις γιορτές των Χριστουγέννων, στις 22 Δεκέμβρη. Ετσι, πρότειναν μέχρι την Παρασκευή να καταθέσουν οι δύο πρώην υπουργοί Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου (επί υπουργίας τους έγιναν οι εξοπλισμοί που διερευνά η Επιτροπή), καθώς και ο σημερινός υπουργός Σπ. Σπηλιωτόπουλος. Επίσης, να έχουν καταθέσει οι επιχειρηματίες Γ. Γιαννίκος και Σ. Καμπούρογλου, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκονται στη διαδικασία υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων της προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR/M1.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Επιτροπή έχει λάβει απόφαση να έχει εκδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 14 Γενάρη του 2005.

Χθες, ο Ε. Βενιζέλος ζήτησε να προσκομιστούν στην Επιτροπή όλα τα έγγραφα από τις συνομιλίες του πρωθυπουργού στη Μόσχα σχετικά με τα εξοπλιστικά, ενώ με σχετική Ερώτηση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να προσκομιστούν στη Βουλή και τα περίφημα πλέον DVD. Στη συνεδρίαση, ο Σ. Κοσμίδης, στην προσπάθεια να πληγεί η αξιοπιστία του Γ. Ζορμπά, κατέθεσε αντίγραφα ανώνυμων ή με ψευδώνυμα επιστολών, με βάση τις οποίες στο παρελθόν ο Γ. Ζορμπάς ως εισαγγελέας είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση διοργανώνει η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη, στις 6μ.μ., στα Γραφεία του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 3 και Πανεπιστημίου, με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟΒ Δάφνης του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση αύριο Τετάρτη, στις 6.30μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Βενιζέλου και Αγ. Βαρβάρας) με θέμα τις Θέσεις του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο.
  • Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση των Θέσεων του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο, την Πέμπτη 16/12, στις 6.30μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη). Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Ανθούπολης - Ιερόθεου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «Θωμάς» (Ανοιξη, Λάρνακος 16), το Σάββατο, 18/12, στις 9 μ.μ. προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση το Σάββατο 18/12, στην ταβέρνα «Ο παράδεισος του Θανάση», προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί στη συνεστίαση που διοργανώνει το Σάββατο 18/12, στο κέντρο «Ζευς» (Συκαράκι Σπάρτης), στις 7.30 μ.μ., προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Περίσσεψαν οι «καλές προθέσεις»

Αξιόλογα και ενδιαφέροντα, ήταν αυτά που είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός. Περιγράφοντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, παραδέχτηκε πως η κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλα καθημερινά προβλήματα, που αποτυπώνονται στις έντονες περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, στην εκτεταμένη νέα φτώχεια, στην εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, δημόσια, «δίκαια» ορισμένα αιτήματα των πολιτών σε θέματα σχετικά με την Υγεία, τη μόρφωση των παιδιών τους, τις μετακινήσεις τους, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους.

Είπε και πολλά άλλα ο πρωθυπουργός. Οπως, για παράδειγμα, ότι, αντί για τη «σκληρότητα που συνιστούν όσοι αβασάνιστα ισχυρίζονται ότι δε μειώνονται έτσι τα ελλείμματα και τα χρέη, που οι ίδιοι δημιούργησαν», η κυβέρνηση απέκλεισε τις πολιτικές μετακύλησης του κόστους στον πολίτη, προκρίνοντας την «ήπια δημοσιονομική προσαρμογή» για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που δυσχεραίνουν την ατομική και συλλογική πρόοδο.

Στο «διά ταύτα», ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως κεντρικός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η βελτίωση της καθημερινότητας, του βιοτικού επιπέδου, της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Από λόγια έχουμε χορτάσει. Αντί άλλου σχολίου, για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης - όπως τις διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας - θα παραθέσουμε αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Οτι, δηλαδή, «ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα»!


Λ. Τ.

Ανοιξε το «Παζάρι της Ειρήνης»

Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη στον αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό αγώνα», πραγματοποιείται και φέτος μέχρι τις 10 Γενάρη 2005, το ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, που οργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων περιμένει τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ - Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος.

Το ΠΑΖΑΡΙ της ΠΕΔΥΕ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ