ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Ανεργοι έμειναν ακόμα 30 εργαζόμενοι στη Λάρισα, καθώς το νέο μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε τις τελευταίες μέρες συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Υστερα από τις απολύσεις 50 εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας, το πολυκατάστημα «ΣΜΑΡΤ ΑΟΥΤΛΕΤ» και την εταιρία κέτερινγκ «ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ», σειρά είχαν οι 25 εργαζόμενοι του υποκαταστήματος στο νομό της αλλαντοποιίας «ΘΡΑΚΗ» και άλλοι 4 της βιοτεχνίας έτοιμου ενδύματος «ΦΟΥΣΙΚΑΣ».

Συγκεκριμένα, οι 25 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΘΡΑΚΗ» πετάχτηκαν στο δρόμο της ανεργίας, αφού το υποκατάστημα στο νομό έβαλε λουκέτο. Η επιχείρηση έκλεισε σε όλη τη χώρα τα υποκαταστήματά της, εκτός απ' αυτά που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά στις 4 εργαζόμενες στο εργοστάσιο «ΦΟΥΣΙΚΑΣ» απολύθηκαν γιατί δε δέχτηκαν μείωση του μισθού τους. Ο εργοδότης με απειλές και εκβιασμούς απέσπασε τις υπογραφές από τις άλλες εργαζόμενες της επιχείρησης για να πληρώνονται με μικρότερο μεροκάματο. Δηλαδή, να πληρώνονται χωρίς τις τριετίες που έχει κάθε εργαζόμενη, αλλά μόνο με το βασικό μεροκάματο και όσες μέρες το χρόνο θέλει ο εργοδότης. Κάποιες, δε, εργαζόμενες δουλεύουν ανασφάλιστες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργοδότης έχει καταδικαστεί για παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές από τα δικαστήρια, ύστερα από προσφυγές εργαζομένων.

Τις νέες απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Νομού Λάρισας το οποίο «απαιτεί από τα όργανα της πολιτείας και το ΙΚΑ τακτικούς ελέγχους για να σταματήσουν τα φαινόμενα ωμής εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Και καλεί τους εργαζόμενους να «περιφρουρούν τη Συλλογική Σύμβαση, καταγγέλλοντας παρόμοια περιστατικά στο Συνδικάτο για να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες για συμμόρφωση των εργοδοτών». Καταγγέλλει, επίσης, την αντεργατική πολιτική της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «επιδοτεί τους εργοδότες να μεταναστεύουν στις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό και φέρει την ίδια ευθύνη με την προηγούμενη κυβέρνηση για την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΚΙΛΚΙΣ
Διαδηλώνουν σήμερα οι εργάτες του Ηλιάδη

Εργάτες του Ηλιάδη στην περιφρούρηση του εργοστασίου στην Κατερίνη για να μην πάρει τις μηχανές το αφεντικό
Εργάτες του Ηλιάδη στην περιφρούρηση του εργοστασίου στην Κατερίνη για να μην πάρει τις μηχανές το αφεντικό
Με συλλαλητήρια διαμαρτυρίας σήμερα στις 5 το απόγευμα σε Κατερίνη και Κιλκίς, κλιμακώνουν τη δράση τους οι 200 εργαζόμενοι της «ΚΟΡΤΑΓΚ» και των Βαφείων Ηλιάδη, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 2 μηνών και τα αναδρομικά των αυξήσεων του 2004 που τους οφείλει η εργοδοσία. Παράλληλα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων του ομίλου των αδελφών Ηλιάδη, ετοιμάζονται να προχωρήσουν και σε συντονισμό της δράσης τους προκειμένου ενωμένα να αντιπαλέψουν την απειλή της ανεργίας και να υπερασπιστούν τα κεκτημένα τους μετά τις ανακοινώσεις της εργοδοσίας ότι θα κλείσει τα εργοστάσια.

Αύριο Πέμπτη, μέλη της διοίκησης των σωματείων εργαζομένων στα εργοστάσια της «ΚΟΡΤΑΓΚ», των Βαφείων αλλά και της «ΗΛΤΕΞ» στη Θεσσαλονίκη, θα μεταβούν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον υπουργό Απασχόλησης και να θέσουν υπόψη του τις διεκδικήσεις τους.

Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, στην οποία συμμετείχαν και μέλη της διοίκησης της ΟΕΚΙΔΕ, επισκέφθηκε τους αγωνιζόμενους εργάτες των Βαφείων στη Βιομηχανική Ζώνη στο Σταυροχώρι του Κιλκίς και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να συντονίσουν το βηματισμό τους με το ταξικό κίνημα και να προσανατολίσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία για τους εργαζόμενους και δίνει απλόχερη στήριξη στην εργοδοσία παρέχοντας κάθε είδους διευκολύνσεις και προνόμια. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργάτες να καταδικάσουν την πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ και να προβάλλουν αγωνιστικά την απαίτησή τους για υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να διεκδικήσουν προστασία των ανέργων και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

ΝΑΟΥΣΑ
Χρυσώνουν το χάπι της ανεργίας

Motion Team

Σε υποσχέσεις για πενήντα περίπου θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δήμο και τη Νομαρχία και για την ένταξη στο ΛΑΕΚ περίπου 23 εργαζομένων, εξαντλείται μέχρι σήμερα η «μέριμνα» της κυβέρνησης για τους άνεργους της «Τρικολάν». Τα αιτήματα των 98 εργατών και εργατριών για ουσιαστική στήριξη των ανέργων, πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων από τον αρμόδιο υφυπουργό Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτο, ο οποίος θεώρησε μάλιστα επαρκές το ψωροεπίδομα των 1.500 ευρώ που δίνει σε δυο δόσεις η κυβέρνηση στις απολυμένες της «Τρικολάν».

Την περασμένη Παρασκευή στη Νάουσα ο υφυπουργός Απασχόλησης δεν τόλμησε να εμφανιστεί μπροστά στις απολυμένες εργάτριες και προτίμησε να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους της τοπικής και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα μέτρα που θα χρυσώσουν το χάπι της ανεργίας. Αναβρασμός και αγωνιστική επιφυλακή επικρατεί και στα «Κλωστήρια Ναούσης», όπου, παρά το γεγονός ότι η τροφοδοσία με συνθετικές πρώτες ύλες έχει ομαλοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, οι εργαζόμενοι δε δείχνουν διατεθειμένοι να πιστέψουν ότι ο Λαναράς έχει εγκαταλείψει τα αντεργατικά του σχέδιά για τα εναπομείναντα εργοστάσιά του στη Νάουσα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
Απλήρωτοι και υποψήφιοι άνεργοι

Απλήρωτοι και χωρίς προοπτική παραμένουν οι ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία της εταιρίας ROC του εφοπλιστή Ποταμιάνου, αλλά και οι υπάλληλοι στα γραφεία της εταιρίας! Ολοι μαζί φτάνουν περίπου τους 500 εργαζόμενους στεριάς και θάλασσας και αποτελούν τα θύματα του ανελέητου ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων και στην κρουαζιέρα για την αύξηση των κερδών τους, ο οποίος εξελίσσεται ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Ανταγωνισμός του οποίου η ένταση σηματοδοτήθηκε με την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ που στο χώρο των κρουαζιερόπλοιων τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνενοχή και της ΝΔ το 1999.

Ναυτεργάτες και υπάλληλοι είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη, ενώ ειδικά οι ναυτεργάτες έχουν να λαβαίνουν και τα αναδρομικά του 2004. Στο μεταξύ, κάτω από τις έντονες πιέσεις των ναυτεργατών και των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναγκάστηκε να αποδεχτεί τη διοργάνωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μαζί με τα πληρώματα.

Οσον αφορά τους υπαλλήλους το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες τους, εδώ και 10 μήνες που ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση της οικονομικής κατάρρευσης της ROC, ξεπερνάει κάθε όριο πρόκλησης. Σε συμπαιγνία, εφοπλιστής, κυβέρνηση και ο συνδικαλιστής του ΣΥΝ Θάνος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ΠΑΣΕΝΤ των ναυτιλιακών υπαλλήλων, κράτησαν τους εργαζόμενους ομήρους, σκορπίζοντας ψεύτικες ελπίδες ότι η εταιρία θα ...επιπλεύσει και ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν κάθε είδους κινητοποίηση και, κυρίως, αγωνιστική συσπείρωση με τους ναυτεργάτες, με αποτέλεσμα τη σημερινή δραματική τους κατάσταση.

Και από πάνω ο εφοπλιστής και το ...«επιτελείο» του, τα μεθοδεύουν έτσι ώστε η εταιρία να ενταχθεί στο άρθρο 44, δηλαδή σε καθεστώς εκκαθάρισης, που σημαίνει ότι προσπαθούν όχι μόνο να διώξουν τους ναυτεργάτες και υπαλλήλους, αλλά και να απολυθούν χωρίς να πάρουν και αποζημίωση!

ΞΑΝΘΗ - «ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ»
Διαδήλωσαν ενάντια στο κλείσιμο

Να μην κλείσει το εργοστάσιο του «Μιχαηλίδη» και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας απαίτησαν οι καπνεργάτες της Ξάνθης μέσα από το μαχητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χτες, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλους κλάδους δουλιάς. Παράλληλα διαδήλωσαν την απόφασή τους να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια του εργοδότη να μεταφέρει τα μηχανήματα προκειμένου να ενισχύσει τη μονάδα που έχει στα Σκόπια.

Στο πλευρό των καπνεργατών βρέθηκαν μαζικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ και απηύθυναν κάλεσμα συστράτευσης του εργαζόμενου λαού, της φτωχομεσαίας αγροτιάς και των μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων σε κοινό μέτωπο αγώνα που θα παλεύει ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία και τη φτώχεια και θα διεκδικεί ανάπτυξη σε όφελος του λαού και των συμφερόντων του. Και το κάλεσμά τους έφτασε στους εργαζόμενους παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΣΟΚος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, δεν έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ.

Η ανεργία στην Ξάνθη ήδη έχει εκτιναχτεί σε ποσοστό πάνω από 30%. Το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του εργοστασίου της «Καπνικής Μιχαηλίδη» θα στείλει στην οριστική ανεργία άλλους 700 - 900 εργαζόμενους. Παράλληλα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό χτύπημα στον κλάδο των καπνεργατών που εκτός από την αντεργατική επίθεση που δέχεται στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πλήττεται αντίστοιχα και από τις εξελίξεις στην καπνοκαλλιέργεια η οποία με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ οδηγείται σε εξαφάνιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ