ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Μερικές σκέψεις για τους γενικότερους στόχους μας και ειδικότερα για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ

...Αδερφοσύνη μου 'δωσες για αυτούς που

δε γνωρίζω...

...Μ' έκανες ακατάλυτον γιατί μου

έχεις μάθει...

Οτι μ' εσένανε μαζί σ' εμένα

δεν τελειώνω.

Από το ποίημα του Pablo Neruda

«Στο Κόμμα μου»

Canto General

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του Κόμματός μας είναι ένα ντοκουμέντο που θα μείνει στην ιστορία του Κόμματός μας, Μνημείο ήθους, ειλικρίνειας, λεβεντιάς, επαναστατικότητας.

Απ' τη στιγμή, λοιπόν, που ο συσχετισμός δυνάμεων είναι και δυστυχώς θα 'ναι για πολύ αρνητικά διαμορφωμένος, λύση - κατά κάποιο τρόπο - είναι η επικέντρωση των δυνάμεών μας στην κομματική οικοδόμηση, πρώτα απ' όλα και κατ' επέκταση στη συγκρότηση και παραπέρα διεύρυνση του ΑΑΔΜ.

Το ερώτημα είναι «Τι είδους Κόμμα χρειαζόμαστε;», κατηγορηματικά δηλώνω πως όχι. Το ερώτημα πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «Τι είδους κομματική οικοδόμηση χρειαζόμαστε;». Και αυτό γιατί το είδος του Κόμματός μας είναι σαφές - Προλεταριακό Κόμμα Νέου Τύπου.

Ο στόχος μας όμως πρέπει να 'ναι μια πλατιά κομματική οικοδόμηση, στιβαρή κι αδιάσπαστη, που θεμέλιο λιθάρι θα 'χει τη διαλεκτική (Διαλεκτικό και Ιστορικό υλισμό) και για στήριγμα και οδηγό της το Μαρξισμό - Λενινισμό. Η νέα κομματική οικοδόμηση πρέπει να 'ναι απαλλαγμένη από λάθη και νοοτροπίες του παρελθόντος. Με ΚΟΒ που θα επεκτείνονται σε κάθε χώρο δουλιάς και αχτίδες που θα μελετάν καλύτερα, επιστημονικότερα, αποτελεσματικότερα, το προτσές της καθημερινής ζωής.

Σε κάθε σύντροφο είναι γνωστές οι αντικειμενικές δυσκολίες αυτού του στόχου, είναι όμως κατορθωτό το ζητούμενό μας, φτάνει να υπάρχει θέληση και στοχοπροσήλωση.

Οποτε θέτουμε κάποιο στόχο σαν Κόμμα προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο αφ' ενός μεν είναι στόχος εφικτός και αφ' ετέρου τι χρειάζεται για να ευδοκιμήσουν οι προσπάθειές μας από τη μεριά της στρατηγικής και της ταχτικής. Αυτά τα δύο βασικά ζητήματα - τη στρατηγική και την ταχτική θα πρέπει να μελετήσει το 17ο Συνέδριό μας, λαμβάνοντας υπόψη τις χείριστες των συνθηκών για την εξάπλωση της δουλιάς και με διάφορες αναγωγές, κατά κάποιο τρόπο, να υπολογίζει τις καλύτερες των περιπτώσεων.

Πάνω σ' αυτό το ζήτημα πρέπει να μελετηθούν οι υπάρχουσες συνθήκες σε βάθος. Οι Θέσεις για το 17ο Συνέδριο δείχνουν ότι αυτό γίνεται.

Πάντως η όποια αρχή θα γίνει μονάχα με το ανύψωμα του θεωρητικού - ιδεολογικού υποβάθρου όλων - μα όλων των συντρόφων. Αυτό είναι μια δουλιά που τον πρώτο ρόλο θα κληθεί να παίξει η ΚΝΕ. Αλλωστε ο Λένιν έλεγε ότι: «Δίχως επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει και επαναστατική πράξη», συνεπώς βλέπουμε ότι αν δεν καλλιεργηθούν σε βάθος τα ιδεολογικά μας ζητήματα, μοιραία θα χάσουμε τον επαναστατικό μας χαρακτήρα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως είναι συνειδησιακό, γιατί κάθε μέλος της ΚΝΕ και του Κόμματος πρέπει να εμπεδώσει το εξής: Οτι ο Μαρξισμός - Λενινισμός δεν είναι κάτι ξεκομμένο απ' την πραγματικότητα. Αλλά ότι είναι τρόπος ζωής - σαν πλέγμα ηθικών αξιών, αλλά και αρχές για καθοδήγηση και δράση - σαν σύμπλεγμα κοινωνικοπολιτικών νομοτελειών.

Τώρα η μόνη διαπίστωση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι η θεωρία θα πρέπει να έχει άμεση σύνδεση με την πράξη και αυτό γιατί μόνο έτσι αποχτάει γνήσιο επαναστατικό χαρακτήρα, άλλωστε η καθημερινή πρακτική και μέσα απ' την ιστορία, μας έχει διδάξει ότι αρχές και ιδέες που στερούνται της πράξης γίνονται, απλά, άχρηστες.

Από κει και ύστερα, στην πορεία της κομματικής οικοδόμησης τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους, γιατί το ζήτημα είναι πια νομοτελειακό. «Δώστε μας μια οργάνωση επαναστατών και θα αναποδογυρίσουμε τη Ρωσία», έγραφε ο Λένιν και φυσικά αυτός είναι ο βαθύτερος στόχος μας - αυτός ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο βαθύτερος στόχος μας μ' οποιοδήποτε τρόπο και αν διαμορφώνονται οι συσχετισμοί. Δηλαδή να καταστεί το Κόμμα μας μια ισχυρή οργάνωση επαναστατών. Ας μη γελιόμαστε, σήμερα αυτή τη στιγμή είμαστε ένα κόμμα με επαναστατικές αρχές και επαναστατικό καθοδηγητικό χαρακτήρα, δεν είμαστε όμως μια οργάνωση επαναστατών, όπως ας πούμε για παράδειγμα το μπολσεβίκικο κόμμα, λίγο πριν το ξέσπασμα της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Αυτός όμως είναι ένας στόχος που σαφώς και θα φτάσουμε, όμως σταδιακά, αυτός είναι ένας στόχος που θα είναι αντικείμενο μελέτης και συνδιαλλαγής για πολλά ακόμα συνέδρια, ένας στόχος που με κοπιαστική δουλιά θα 'ναι προσιτός.

Τέλος, για να επανέλθω και στο ζητούμενο, που είναι το 17ο Συνέδριό μας.

Σ' αυτό το συνέδριο τυπικά κλείνει, θα λέγαμε, η «μεταδιασπαστική» περίοδος.

Πιστεύω πως πρέπει να χαράξει και να μελετήσει ένα ευρύ πλάνο, που πέρα απ' τις ανάγκες σε Κόμμα και ΚΝΕ για συστηματική θεωρητική - ιδεολογική καλλιέργεια, θα καταπιάνεται με μια σειρά πολλών πρακτικής φύσεως ζητημάτων, που δεν αφορούν την προαναφερόμενη κομματική οικοδόμηση μόνο, αλλά γενικά τη λειτουργία του Κόμματος, την κάθε μέρα που περνά.

Τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν:

1. Με το μεγάλωμα του αριθμού των επαγγελματικών στελεχών. Επαγγελματικά στελέχη πρέπει να βρίσκονται παντού και κύρια εκεί που δεν υπάρχουν κομματικοί πυρήνες, για να τους δημιουργούν και με την έμπειρη καθοδήγησή τους να τους εξοπλίζουν για μια συνεχή, αδιάσπαστη και αποτελεσματική πορεία. Επαγγελματικά στελέχη πρέπει να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλιάς, έτσι ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματική την προπαγάνδα και να τονώνουν ή να δημιουργούν όπου δεν υπάρχουν συνδικαλιστικούς πυρήνες, που θα είναι διεκδικητικοί και φυσικά προσκείμενοι σε ΠΑΣΥ ή ΠΑΜΕ, ανά την περίπτωση.

2. Νέα μέλη πρέπει να αναζωογονήσουν το Κόμμα - σε μεγάλη κλίμακα - που θα προέρχονται απ' την ΚΝΕ, έτσι ώστε και οι δημιουργικοί ορίζοντες του Κόμματος να πλαταίνουν, αλλά και οι σύντροφοι να ατσαλώνονται στην καθημερινή δουλιά, που σε επίπεδο Κόμματος είναι σαφώς πιο υπεύθυνη και συγκροτημένη απ' ό,τι στην ΚΝΕ, για ευνόητους φυσικά λόγους. Ακόμα νέα μέλη πρέπει να στρατολογηθούν στην ΚΝΕ ή στο ΚΚΕ απ' όλους τους χώρους δουλιάς, τομέας που πρωταρχικά, τονίζουμε, πρέπει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι.

3. Θα ήθελα σ' αυτό το σημείο να επισημάνω κάτι που η καθημερινή κομματική ζωή το δείχνει συνεχώς. Καλώς ή κακώς ο εκλογικός αγώνας μειώνει την επαναστατικότητα και την αγωνιστικότητά μας, άποψη που απηχεί σε νέα μέλη κυρίως.

Ακόμα, οι εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες άλλωστε είναι σχεδιασμένες απ' το σύστημα για να το εξυπηρετούν, πολλές φορές μας οδηγούν σε λάθος δρόμους ή λαθεμένα συμπεράσματα, που άθελά μας βγάζουν μια άσχημη εικόνα για μας και τις επιδιώξεις μας προς το κοινωνικό σύνολο. Είναι σημαντικό το 17ο Συνέδριο να μελετήσει κι αυτή τη διάσταση του ζητήματος.

Αδιαμφισβήτητα πια η ΚΕ, το ΠΓ, καθώς και τα άλλα ανώτερα καθοδηγητικά όργανα λειτουργούν πολύ καλά. Σειρά έχουν οι ΚΟΒ πια, που σήκωναν στους ώμους τους για 10 και πλέον χρόνια ένα δυσβάσταχτο φορτίο, με πολλαπλούς ρόλους γι' αυτές. Ελπίζουμε όλοι μας ότι μετά το 17ο Συνέδριο το Κόμμα θα βγει πιο πρωτοποριακό, για να αυξηθεί έτσι το κύρος του πιο πολύ στις λαϊκές μάζες και ν' αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης και συσπείρωσης.

Οι δυσκολίες πολλές, τα λάθη επίσης, οι προοπτικές όμως ανοίγονται. Ισχυροποιώντας το Κόμμα μας, νομοτελειακά προοικονομούμε την επιτυχία της μελλοντικής επανάστασης για την αποτίναξη του κεφαλαιοκρατικού ζυγού.

Καλή επιτυχία στο συνέδριό μας.

Αντώνης Αλεξ.

Πολύ σωστά στο κεφάλαιο 37 των Θέσεων και στη σελίδα 62 επισημαίνεται η πλήρης εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και του Αθλητισμού υψηλών επιδόσεων.

Η εμπορευματοποίηση ασφαλώς δεν είναι σημερινό φαινόμενο, ανεξάρτητα αν στις μέρες μας έχει γίνει καθεστώς, ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια από την Αμερική, μετατρέποντας τον Πρωταθλητισμό σε εμπορικό θέαμα. Αυτό το μοντέλο, αυτή τη φιλοσοφία, επέβαλε στη ΔΟΕ και στις Παγκόσμιες Αθλητικές Ομοσπονδίες, επιβάλλοντας την παρουσία των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα τον αθλητισμό, βαφτίζοντας άγνωστα αθλήματα Ολυμπιακά. Ετσι μετατράπηκε ο Παγκόσμιος Αθλητισμός και μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού σε μια απέραντη αγορά, με τεράστια κέρδη για τις πολυεθνικές, με θύματα βέβαια τους πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους πρωταθλητές.

Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση του αθλητισμού σε όλο τον κόσμο.

Στις Θέσεις μας κάνουμε και κάποιες άλλες διαπιστώσεις όπως «Οτι καλλιεργείται ο πρωταθλητισμός των λίγων σε βάρος της ανάγκης να αναπτυχθεί ο Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός στο σχολείο και τη γειτονιά» για τις οποίες να μου επιτρέψετε να έχω κάποιες αντιρρήσεις.

1. Οι πρωταθλητές σε όλα τα σπορ σε παγκόσμιο επίπεδο είναι λίγοι, δε θα μπορούσαν να είναι πολλοί, γιατί τα ταλέντα είναι λίγα, η φύση δε γεννάει συνεχώς προικισμένους ανθρώπους.

2. Οι πρωταθλητές έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες από αυτές που έχει ένας απλός αθλούμενος, άρα και πολύ περισσότερα έξοδα, τα χρήματα δε που διαθέτει η χώρα μας για τον υψηλό αθλητισμό είναι ψίχουλα μπροστά σ' αυτά που χρειάζονται. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι ο πρωταθλητισμός στερεί χρήματα από το σχολικό και το μαζικό αθλητισμό. Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν κάνει καμιά σοβαρή προσπάθεια για το σχολείο, ενώ έχει παραμελήσει το Μαζικό Αθλητισμό.

Οι τρεις άξονες λοιπόν του Αθλητισμού - Σχολικός - Μαζικός - Υψηλός - με διαφορετική φιλοσοφία και λειτουργία είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους. Εάν ο ένας από τους τρεις δε λειτουργεί, τότε και οι άλλοι δύο δεν μπορούν να έχουν σωστή απόδοση. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας.

Ομως για όλα αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ είχε δώσει απαντήσεις στα τέλη της δεκαετίας του '80 με την ευκαιρία της δημοσίευσης των Θέσεων, βαδίζοντας για το 12ο Συνέδριο. Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση με κομμουνιστές - στελέχη του αθλητικού χώρου που προσπάθησαν και κατά τη γνώμη μου το πέτυχαν ως ένα σημείο να αναλύσουν την τότε ελληνική αθλητική πραγματικότητα και να προσδιορίσουν τους σκοπούς και τις αρχές του αθλητικού μοντέλου της αλλαγής με κατεύθυνση το σοσιαλισμό. Ακόμα και σήμερα τα αποτελέσματα - συμπεράσματα εκείνης της κουβέντας σε ό,τι αφορά το σχολείο και το Μαζικό Λαϊκό Αθλητισμό είναι επίκαιρα. Αλλά και οι μελέτες - έρευνες που είχαν γίνει όλη τη δεκαετία του '80 αλλά και του '90, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη», όλο αυτό το υλικό δείχνει το ενδιαφέρον του Κόμματος για το χώρο αυτό, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που τον αντιμετώπισαν και τον χρησιμοποίησαν για προσωπικά και κομματικά οφέλη. Ποτέ δεν έφεραν μια τεκμηριωμένη - συνολική πρόταση και για τους τρεις άξονες του Αθλητισμού. Σπασμωδικές, επιπόλαιες κινήσεις, χωρίς μελέτη.

Να θυμηθούμε μερικές.

1. Επαγγελματικό ποδόσφαιρο (χωρίς πρόγραμμα και προϋποθέσεις, παρέδωσαν το λαϊκότερο άθλημα στα χέρια της πλουτοκρατίας).

2. Μαζικός Λαϊκός Αθλητισμός κομματικό πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η έννοια αυτή σχεδόν έχει εγκαταλειφθεί. Η ΤΑ αγωνίζεται χωρίς εφόδια.

3. Ο θεσμός του αθλητικού σχολείου. Ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, σήμερα αργοπεθαίνει.

4. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανύπαρκτη.

5. Υλικοτεχνική υποδομή. Εργα χωρίς πρόγραμμα. Πέρα από το γεγονός ότι στερούνται ποιότητας.

6. Και βέβαια το κυριότερο ίσως είναι ότι ποτέ αυτά τα δύο κόμματα δε δημιούργησαν τις δυνατότητες - προϋποθέσεις ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να γυμνάζονται χωρίς να ξοδεύουν χρόνο και χρήμα.

Αφού λοιπόν δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο χώρο του Αθλητισμού, νομίζω ότι το ΚΚΕ με την πείρα και τις γνώσεις, αλλά και τις δυνατότητες που έχει θα πρέπει να δει αυτό το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και να καταθέσει τις Θέσεις του για όλο τον Αθλητισμό με βάση τα σημερινά δεδομένα. Π.χ. σήμερα ο πρωταθλητισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας είναι επάγγελμα και μάλιστα ανήκει στα βαριά ανθυγιεινά επαγγέλματα. Αλίμονο, αν δεν πληρωνόταν. Υπάρχει βέβαια και η άποψη πολλών συντρόφων ότι ο Πρωταθλητισμός δεν είναι απαραίτητος.

Δε θα μπορέσω να συμφωνήσω με αυτή την άποψη. Πώς θα πούμε όχι δε έναν άνθρωπο που η φύση τον προίκισε να μπορεί να παίζει π.χ. μπάσκετ ή τένις ή ποδόσφαιρο; Εχουμε αυτό το δικαίωμα; Γι' αυτό επιμένω ότι το ΚΚΕ πρέπει να μελετήσει το πρόβλημα. Δε χρειάζονται βιαστικές απαντήσεις και αφορισμοί που τύπου «Είμαστε εναντίον του επαγγελματικού αθλητισμού και υπέρ του ερασιτεχνισμού», έτσι δεν πείθουμε κανέναν. Χρειαζόμαστε τεκμηριωμένες προτάσεις. Επαναλαμβάνω. Στο ΚΚΕ υπάρχει κόσμος που θα μπορούσε να μελετήσει τον Αθλητισμό από κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και αθλητικής πλευράς, βλέποντας με αντικειμενικό μάτι τη σημερινή πραγματικότητα.

Και να μην ξεχνάμε ότι Πρωταθλητισμό έκαναν πάντα οι φτωχοί. Οι πλούσιοι έκαναν σπορ και ασκούσαν διοίκηση. Αυτό είχε αλλάξει μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες κατά τη διάρκεια του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Νίκος Γεωργόπουλος

Με αφορμή τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες εμπειρίες και σκέψεις.

Εχω τη γνώμη πως μέσα από πειστικά επιχειρήματα, που «πατούν» στα βιώματα και στα προβλήματα τα λαϊκά, μπορούμε να ξεδιπλώσουμε την πολιτική και τους στόχους του Κόμματος, την αναγκαιότητα της οικοδόμησης του Μετώπου για το σοσιαλισμό. Θα γίνω πιο σαφής.

Δεν επαρκεί να λέμε συνέχεια - γενικά κι αφηρημένα - στις ανακοινώσεις μας για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που «χτυπούν» και το χώρο της Παιδείας. Οταν π.χ. σήμερα θεωρείται «λαχείο» να βρει ένας νέος δουλιά κι εμείς λέμε όχι στη σύνδεση των ΤΕΕ με την αγορά εργασίας και δη την τοπική, φαντάζουμε στο μυαλό τους εξωπραγματικοί. Και δεν είναι η λύση μόνο να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας για Ενιαίο Δημόσιο, Δωρεάν 12χρονο Σχολείο, για όλα τα παιδιά. Δηλαδή οι εργοδότες θα καθορίζουν το περιεχόμενο σπουδών; Μια μικροαστική περιοχή θα «πήξει» από λογιστές και υπαλλήλους γραφείου; ΄Η μια βιομηχανική μονάδα θ' απορροφήσει τους νέους κατά το δοκούν... Κι αν η επιχείρηση κλείσει ή μεταφερθεί; Ποιος εγγυάται ότι θα λειτουργεί και δε θα «ρίξει κανόνι» με πρώτο θύμα τους εργάτες της; Γι' αυτό βέβαια θα πείτε ότι προωθούν τη διά βίου κατάρτιση και την ανά 7ετία αλλαγή επαγγέλματος. Και φυσικά δε μιλάμε για την αλλοτρίωση της ταξικής συνείδησης, το τσαλαπάτημα των ονείρων, των κλίσεων και των ενδιαφερόντων των νέων ανθρώπων. Βέβαια, ποιος μίλησε για σεβασμό της ανθρώπινης υπόστασης στον καπιταλισμό; Γι' αυτό χρειάζεται μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με λαϊκή εξουσία και λαϊκό έλεγχο, έτσι ώστε το δικαίωμα στη δουλιά να πάψει να είναι πια αντικείμενο συναλλαγής.

Απ' την άλλη, στα πλαίσια των «εφικτών» λύσεων και χρηματοδοτήσεων, με δεδομένο ότι κυβέρνηση, νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση επικαλούνται οικονομικές δυσχέρειες να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων όχι μόνο αγοράζουν απ' το ταμείο τους φωτοτυπικά, στολές, αναλώσιμα για το σχολείο, αλλά μπαίνουν στη λογική να βρουν χορηγούς για να καλύψουν τα έξοδα. Και συμβαίνει το ιλαροτραγικό, το δημόσιο σχολείο να το «ελεούν» οι έχοντες, που προς το παρόν κάνουν τσάμπα διαφήμιση. Αυτό βέβαια ενέχει ορατούς κινδύνους, οι διάφοροι χορηγοί και σπόνσορες να επεμβαίνουν όχι μόνο στο πρόγραμμα του σχολείου, αλλά και να επιλέγουν τους διδάσκοντες κατά την κρίση τους. Κι εν τοιαύτη περιπτώσει, αφού μπορούν να κάνουν «ευεργεσίες», γιατί δεν τους φορολογεί το κράτος και μ' αυτά τα έσοδα να ικανοποιήσει τις ανάγκες των σχολείων; Τρόπος του λέγειν βέβαια...

Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όσον αφορά την έρευνα. Και δεν είναι ότι σε δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σε δημόσια περιουσία γίνονται οι έρευνες που τις καρπώνονται οι διάφοροι χορηγοί, αλλά φανταστείτε τι γίνεται με τα αποτελέσματα της έρευνας, όταν μονοπωλιακά το κατέχει ο οποιοσδήποτε μεγαλοκαπιταλιστής π.χ. φάρμακα κλπ. Βέβαια, κι εδώ πρέπει να εξηγήσουμε ότι οι μεγαλοτραπεζίτες, για παράδειγμα, συσσωρεύουν κάθε χρόνο τεράστια υπερκέρδη, τα οποία βεβαίως αποκτούν ξεζουμίζοντας το λαό. Υπάρχουν λοιπόν χρήματα, μόνο που αυτά είναι στα χέρια της ολιγαρχίας του πλούτου κι ο λαός βρίσκεται στο έλεος των καπιταλιστών. Από δω λοιπόν πηγάζει το άμεσο καθήκον συγκρότησης και ισχυροποίησης του ΠΑΜΕ και στο χώρο της Παιδείας και γενικότερα να περάσει η εξουσία στο λαό.

Αλήθεια, σύντροφοι, τι εμποδίζει η 9χρονη σημερινή εκπαίδευση να λειτουργήσει ουσιαστικά ως υποχρεωτική; Να γίνει αναπροσαρμογή της διδακτέας ύλης; Ενιαίο πρόγραμμα και να υπάρχει συνέχεια απ' το Δημοτικό έως το Γυμνάσιο κι όχι αλληλοεπικάλυψη, απ' όπου τα παιδιά, τελικά, ελάχιστα αφομοιώνουν. ΄Η απ' τη στιγμή που η διδασκαλία των Αγγλικών ξεκινάει στη Γ΄ Δημοτικού, γιατί τα παιδιά, με τα κατάλληλα βιβλία και τους αντίστοιχους καθηγητές, να μην έχουν μια καλή γνώση της ξένης γλώσσας τελειώνοντας τη Γ΄ Γυμνασίου (π.χ. επιπέδου Lower) και τις ώρες των ιδιαίτερων μαθημάτων και του φροντιστηρίου να παίζουν!! Αν όμως συμβεί αυτό, θ' αντίκειται στην «ελεύθερη αγορά», που θέλει η γνώση σαν προϊόν να πουλιέται κι ο κάθε «επαγγελματίας» να πλουτίζει στην υγειά του δημόσιου σχολείου.

Είναι τραγικό για μικρά παιδιά να κάνουν π.χ. Αγγλικά στο σχολείο, στο ολοήμερο και στο φροντιστήριο. Πρόκειται για απανθρωπιά. Δεν υπάρχει σεβασμός στην προσωπικότητα και το χρόνο του παιδιού. Παραβιάζεται βάναυσα η ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, στο όνομα ενός αβέβαιου, ανταγωνιστικού μέλλοντος.

Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που απ' το φόρτο των μαθημάτων, των προσδοκιών των οικείων τους, των εξόδων της οικογένειας, να παρουσιάζουν ψυχογενή προβλήματα.

Και οι εκπαιδευτικοί... Στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμβιβασμένοι, φοβισμένοι, κυνηγούν «τα ιδιαίτερα» ή ασχολούνται με άλλα επικερδή ενδιαφέροντα, αν μπορούν ή συμμετέχουν στα διάφορα προγράμματα της ΕΕ, εξωραΐζοντας αυτούς που συστηματικά υπονομεύουν τη δημόσια εκπαίδευση με νόμους και αποφάσεις. (Βλέπε αποφάσεις της Λισαβόνας και τις θέσεις των κομμάτων της ευρωυποταγής και ευρωρεαλισμού). Παρεμπιπτόντως, τα δισεκατομμύρια - που κοστίζουν αυτά τα διαφημιστικά για την ΕΕ και τους Ευρωπαίους καπιταλιστές - ποσά, γιατί δε διατίθενται για μισθούς, για βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των Σχολείων, για έρευνα κλπ.; Φέρουν σοβαρότατες ευθύνες οι εκπαιδευτικοί, γιατί, ενώ τα «έχουν διπλώσει», οι ίδιοι αποτελούν άσχημο παράδειγμα στάσης ζωής για τους μαθητές τους. Είναι φοβερά ανακόλουθοι μ' αυτά που διδάσκουν περί των αγώνων του λαού, περί ελευθερίας, συναδελφικότητας κι αλληλεγγύης κι απ' την άλλη να είναι δείγματα ηττοπάθειας, συμβιβασμού και «θεωρητικοποιημένου» οχαδερφισμού.

Οι εκπαιδευτικοί, τμήμα κι αυτοί της εργατικής τάξης, ένα μόνο συμφέρον έχουν: να συμπαραταχτούν με το λαϊκό κίνημα. Να συντονίσουν το βήμα τους με τους μαθητές τους, με τους γονείς και κηδεμόνες, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Χρέος μας είναι να οικοδομήσουμε επιτροπές του ΠΑΜΕ, να εκλαϊκεύσουμε τις θέσεις του Κόμματος για τη λαϊκή εξουσία, να δυναμώσουμε το Κόμμα.

Κοντογιάννη Τασία

Μέλος της ΝΕ Βοιωτίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ