ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Η Εθνική Αντίσταση και το ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

Πριν περάσω στην ανάπτυξη του θέματος στο οποίο ο παραπάνω τίτλος αναφέρεται, θέλω να δηλώσω ότι εγκρίνω στο σύνολό τους τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 17ο Συνέδριο.

Ο βασικός λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το σημείωμα, είναι η πλήρης σχεδόν εξαφάνιση της Εθνικής Αντίστασης από το κείμενο των Θέσεων, καθώς και κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις, τις οποίες θα καταθέσω γραπτές όταν οι Θέσεις θα έρθουν στη ΓΣ της ΚΟΒ για συζήτηση και έγκριση.

Επαναλαμβάνω όμως ότι αυτές οι διαφορετικές επιμέρους απόψεις μου δεν ανατρέπουν τη θετική μου ψήφο για το σύνολο των Θέσεων.

Στις 64 μεγάλες σελίδες των «Θέσεων» η λέξη Εθνική Αντίσταση υπάρχει μόνο μία φορά. Είναι στη σελίδα 41 (Θέση 22) όπου υπάρχει η φράση «Να συνεχιστεί και να ενταθεί η δράση για τα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των Πολιτικών Προσφύγων, των Ελλήνων Μεταναστών». Προφανώς η παραπάνω φράση αναφέρεται σε κάποια επιμέρους προβλήματα (συνταξιοδοτικά, βαθμολογικά, ασφαλιστικά) των επιζώντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αφού για τους περισσότερους αγωνιστές αυτά τα προβλήματα τα έχει λύσει ο χρόνος που δεν κάνει χάρη σε κανέναν.

Ομως, για μας τους εν ζωή αντιστασιακούς το βασικό πρόβλημα, όπως υποθέτω, δεν είναι αυτό που υπονοεί η παραπάνω φράση, αλλά η διαστρέβλωση και η παραχάραξη της ιστορίας αυτής της περιόδου. Είναι το γεγονός ότι 60 χρόνια από τότε, δεν κατορθώσαμε, λόγω της αντίδρασης που προβάλλει η άρχουσα τάξη, να μπει η αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στο μάθημα της ιστορίας της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτή η αντίδραση των κρατούντων είναι ευεξήγητη, αφού η περίοδος της Εθνικής Αντίστασης ταυτίζεται σχεδόν με τη δράση του ΚΚΕ, ενώ οι πρόγονοι όλων αυτών που κυβέρνησαν τη χώρα μας από το 1945 μέχρι σήμερα ήταν απόντες στον αγώνα κατά των κατακτητών και μάλιστα μερικοί από αυτούς συνεργάστηκαν με διάφορους τρόπους μαζί τους.

Αφού, λοιπόν, η ιστορία του Κόμματός μας ταυτίζεται με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, όταν το Κόμμα τιμά την Εθνική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό, τιμά τη δική του ιστορία και όχι εμάς τους επιζώντες αγωνιστές που στο κάτω - κάτω όλοι είμαστε μέλη ή οπαδοί του.

Μα θα μου πείτε, αυτό δεν κάνει το Κόμμα; Υπάρχει εκδήλωση των αντιστασιακών που να μην έρθει το Κόμμα και η ΚΝΕ για να χαιρετίσουν;

Τι παραπάνω ζητάτε από το Κόμμα;

Αγαπητοί σύντροφοι. Το τελευταίο που έχουν ανάγκη οι αντιστασιακοί είναι οι επετειακοί λόγοι. Από τους πεντακόσιους ή χίλιους αγωνιστές που μαζευόμαστε στις εκδηλώσεις μας, ή τους 6.000 που μαζεύτηκαν πριν από 20 μέρες στο Γοργοπόταμο, οι μισοί τουλάχιστον μπορούν να γράψουν λόγους εξίσου καλούς με αυτούς που μας διαβάζουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ. Και αν μας ακούτε να σπάμε τα χέρια μας από τα παλαμάκια στο τέλος του λόγου, δεν είναι για το λόγο που ακούσαμε αλλά οφείλεται στο ότι ο ομιλητής αντιπροσωπεύει το ΚΚΕ ή την ΚΝΕ. Εκείνο που θέλουμε εμείς είναι η ζωντανή παρουσία του Κόμματος και της Νεολαίας του, της ΚΝΕ, και όχι λόγους, όσο καλογραμμένοι και αν είναι.

Εμείς οι αντιστασιακοί που κάθε χρόνο κατακλύζουμε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ περιμένουμε πάντα με ανυπομονησία να ζήσουμε μια συγκεκριμένη στιγμή. Τη στιγμή λίγο πριν τις ομιλίες, που εκατοντάδες νεολαίοι με τις κόκκινες σημαίες και συνθήματα, εισβάλλουν στην πλατεία και τη γεμίζουν νιάτα. Εκείνη την ώρα τα μάτια των περισσότερων από μας είναι υγρά, γιατί βλέπουμε ότι ο δικός μας αγώνας που στόχος του ήταν η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του κομμουνισμού, συνεχίζεται με τους ίδιους στόχους από το Κόμμα μας και από την κόκκινη νεολαία του.

Σύντροφοι, εμείς κάθε χρόνο γιορτάζουμε κάποιες επετείους, τιμώντας ξεχωριστές στιγμές της Εθνικής μας Αντίστασης όπως την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοέμβρη, την ίδρυση της ΕΠΟΝ στις 23 Φλεβάρη, την ίδρυση του ΕΑΜ στις 27 Σεπτέμβρη, τη συντριβή του φασισμού στις 9 Μάη, την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη και άλλες. Το κακό είναι ότι αυτές τις επετείους τις γιορτάζουμε σχεδόν μόνοι μας, χωρίς τη ζωντανή παρουσία του Κόμματος και της Νεολαίας μας. Σαν να είναι κάτι που αφορά μόνον εμάς.

Στην Καισαριανή την επέτειο της εκτέλεσης των 200, το Κόμμα τη γιόρτασε χωριστά. Ετσι τη μια Κυριακή το Σκοπευτήριο γέμισε με κόκκινες σημαίες και νεολαία γιατί τη γιορτή την είχε οργανώσει το Κόμμα, ενώ την άλλη Κυριακή που τη γιορτή οργάνωσε η ΠΕΑΕΑ με το Δήμαρχο, όπως κάθε χρόνο, το Σκοπευτήριο γέμισε με γέροντες και τις πικέτες με τα ονόματα των εκτελεσμένων τις κουβάλησαν τα φορτηγά του δήμου γιατί δεν υπήρχαν νεολαίοι.

Στις 27 Σεπτέμβρη, επέτειο του ΕΑΜ, τα γηρατειά γέμισαν τα Προπύλαια, όμως οι νεότεροι ήταν ελάχιστοι, παρ' όλο ότι η κεντρική ομιλία έγινε από το σ. Κωτσαντή της ΚΕ του ΚΚΕ και από την ΚΝΕ έγινε χαιρετισμός.

Χαμόγελα ικανοποίησης άνθισαν στα χείλια μας όταν η ΚΟΑ με μια μαχητική της ανακοίνωση, αφού καυτηρίασε την προκλητική ανακοίνωση του Νομάρχη Αθηνών ότι στο εξής θα μας απαγορεύσει να γιορτάσουμε χωριστά από την κυβέρνηση και τη Δήμαρχο την απελευθέρωση της Αθήνας, αποφάσισε να γιορτάσει μαζί μας, στις 16 Οκτώβρη την επέτειο. Ομως στη συγκέντρωση και στην κατάθεση στεφανιών που έγινε στον Αγνωστο Στρατιώτη, οι νεότεροι σύντροφοι ήταν ελάχιστοι.

Ομως δε θα πρέπει να νομιστεί ότι ζω στα σύννεφα και ότι δε βλέπω ποια είναι τα κύρια καθήκοντα του Κόμματος αυτή τη στιγμή και ζητάω να τα παρατήσει όλα και να τρέχουν τα κομματικά μέλη στις εκδηλώσεις των αντιστασιακών. Είμαι ενεργό μέλος του Κόμματος και προσπαθώ μέσα από την ΚΟΒ που ανήκω, να προσφέρω στο Κόμμα, ό,τι μπορώ, λαμβανομένης υπόψη και της ηλικίας μου που συμπλήρωσε τα 76 της χρόνια. Πιστεύω όμως ότι το Κόμμα παράλληλα με τους βασικούς του αγώνες πρέπει να προβάλλει την ιστορία του και ιδιαίτερα τη δεκαετία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, δηλαδή 1940 - 1950, γιατί μέσα από αυτή την προβολή, αφ' ενός θα διαφωτίσει το λαό και αφ' ετέρου ατσαλώνει τα μέλη του και τα διαπαιδαγωγεί στο πνεύμα εκείνων των χρόνων.

Στα τελευταία χρόνια, οι αντιστασιακές οργανώσεις σε συνεργασία με το Κόμμα έχουν ιδρύσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας με σημαντική έως τώρα δράση. Αλλά αυτό δε φτάνει. Το κόμμα έχει χρεώσει συντρόφους για να δουλέψουν στο σύλλογο αυτό. Ομως, η προβολή της Εθνικής Αντίστασης δεν μπορεί να γίνει μόνο με «χρεώσεις», αλλά είναι υπόθεση όλου του Κόμματος. Εμείς οι εναπομείναντες αντιστασιακοί φεύγουμε για το ΠΟΥΘΕΝΑ με τέτοιους ρυθμούς που σε 15 ή 20 χρόνια δε θα υπάρχει κανένας από μας. Το Κόμμα όμως θα υπάρχει όχι μόνο για 20 χρόνια αλλά για πάρα πολλές δεκαετίες, ίσως και για αιώνες και η προβολή της ιστορίας της δράσης του μέσα στην Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο ηρωικό κομμάτι της ιστορίας του, νομίζω ότι είναι υποχρέωση αποκλειστικά δική του.

Συντροφικά

Μαντάς Γεώργιος

ΚΟΒ Αμπελοκήπων

Σύντροφοι βοηθήστε με

Ξεκινώντας το γράμμα μου θα πρέπει να διευκρινίσω κάτι. Η όποια κριτική μου είναι καλόπιστη και δεν εμπεριέχει καμιά προκατάληψη ή διάθεση γκρίνιας. Θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα τρυφερό μάλωμα σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Στα περισσότερα σημεία των Θέσεων συμφωνώ απόλυτα. Για ορισμένα έχω τις παρατηρήσεις μου και υπάρχει και ένα σημείο που με έκανε να νιώσω υπερηφάνεια που είμαι μέλος του ΚΚΕ. Θα ξεκινήσω με το τελευταίο:

Στην εισαγωγή και στη σελίδα 2 γράφει: (Αξίζει να το μεταφέρω όπως το γράφει).

«Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα θετικά που επέδειξε το ΚΚΕ. Κυρίως ενδιαφέρει τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί να βοηθήσουν για να αναδειχτούν και να μελετηθούν βαθύτερα οι υποκειμενικές ελλείψεις και καθυστερήσεις, οι αδυναμίες. Να φανεί τι πρέπει να διορθωθεί, να βελτιωθεί».

Είναι μια θέση, σύντροφοι, που δείχνει πόσο δημοκρατικά ΘΕΛΕΙ να λειτουργήσει το Κόμμα μας. Που δείχνει πόσο η κομματική ηγεσία, στα πλαίσια αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, θέλει να ακούσει (σαν τη μάνα που αφουγκράζεται την ανάσα του παιδιού της) τη γνώμη και την κριτική των κομματικών μελών και των οπαδών μας. Αυτό το κομμάτι, σύντροφοι, με έκανε να νιώσω, για άλλη μια φορά, υπερήφανος που είμαι μέλος αυτού του κόμματος.

Και ρωτώ τώρα εγώ ο αφελής. Αλήθεια, λειτουργούν, άραγε έτσι δημοκρατικά και τα άλλα «δημοκρατικά» κόμματα; Εχουν καμία σχέση τα δικά μας συνέδρια (έτσι όπως γίνονται, με τη δημοσίευση των Θέσεων, τη σκληρή αυτοκριτική και την καλοδεχούμενη ανοιχτή κριτική) με τα συνέδρια των άλλων κομμάτων;

Μα τι ρωτώ κι εγώ ο αφελής.

Μα αυτά είναι «δημοκρατικά» κόμματα!

Ας έλθω τώρα στις παρατηρήσεις μου.

Η κομματική ηγεσία από το 2000 είχε επισημάνει ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των ΚΟΒ. Θυμίζω:

Απόφαση 16ου:

«Να ανεβάσουμε ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όλων των κ.μ. στη ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των αποφάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η οργανωτική πλαδαρότητα και χαλαρότητα».

Απόφαση Νομαρχιακών 2002

«Στο σύνολό τους τα αποτελέσματα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνιστούν προειδοποιητικό σινιάλο... Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ».

«Η γραμμή μας μεταφέρεται, δε δουλεύεται από τα όργανα, ιδιαίτερα σε Αχτιδικές Επιτροπές και από τις ΚΟΒ. Αυτό το ΧΡΟΝΙΟ πρόβλημα που δεν έχει ξεπεραστεί, αποτελεί την κύρια ευθύνη που η γραμμή μας κακοπαθαίνει στην πράξη. Φτάνει στο λαό αποσπασματικά ή με τη μορφή τσιτάτου». Αυτά τα προβλήματα, στη λειτουργία των ΚΟΒ, που η κομματική ηγεσία τα είχε επισημάνει εδώ και χρόνια, έρχονται οι ΘΕΣΕΙΣ του17ου να τα αναδείξουν σε όλο τους το μέγεθος.

«Η ΚΕ έδειξε υποχώρηση στο βασικό καθήκον να οργανωθεί... η εσωκομματική θεωρητική μόρφωση».

«Το περιεχόμενο δουλιάς των ΚΟΒ... δε συνδυάζει αρμονικά τον ιδεολογικοπολιτικό, μαζικό και οργανωτικό τομέα... εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟ και ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΑ».

«Η αιτία των προβλημάτων ...οφείλεται στο ότι δεν κατακτήθηκε η βαθιά ιδεολογικοπολιτική αφομοίωση της στρατηγικής και προγράμματος του Κόμματος».

«Είναι στην ευθύνη της νέας ΚΕ ...να αναπτύξει τη θεωρητική γνώση».

«Αυτή η αδυναμία δεν πρέπει να παραταθεί».

Ναι, σύντροφοι. Αυτή η αδυναμία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ. Και για να μην παραταθεί, πρέπει να με βοηθήσετε, σύντροφοι.

-- Βοηθήστε με, λοιπόν, σύντροφοι.

Να αποκτήσω τη θεωρητική γνώση και να αποτινάξω τα φαινόμενα ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ και τις τάσεις υποχώρησης μπροστά στις δυσκολίες, που με διακρίνουν.

-- Βοηθήστε με σύντροφοι,

Γιατί μόνο με τη θεωρητική γνώση θα μπορώ να δώσω αιτιολογική εξήγηση και να κάνω επιστημονική πρόβλεψη στα γεγονότα. Και μόνο τότε θα μπορώ να δείξω και στον άνεργο και συμβιβασμένο φίλο μου, που ζει στην ανασφάλεια και στην εκμετάλλευση, την αιτία της κατάντιας του και να τον πείσω να κατέβει μαζί μου στους αγώνες μας.

-- Βοηθήστε με σύντροφοι,

Γιατί αν συνεχίσω να λειτουργώ έτσι, σε λίγο καιρό θα είμαι ένας απ' αυτούς που περιγράφει στους στίχους του ο Δήμος Μούτσης. «Λίγοι καλοί κι αυτοί μοιραίοι, παραιτημένοι κατά βάθος», ή ένας από τους «μοιραίους» του Βάρναλη.

Σύντροφοι, βοηθήστε με

Αλλά μην καθυστερείτε. Γιατί εάν ακολουθηθούν οι διαδικασίες που αναφέρει η Θέση 21, τότε θα φτάσουμε στο 18ο και θα συζητάμε ακόμα για τα ίδια προβλήματα. Οταν η λειτουργία ενός επαναστατικού κόμματος φτάσει σε ΟΡΙΑΚΟ σημείο (προειδοποιητικό σινιάλο), τότε η ηγεσία του θα πρέπει να προσφύγει σε επαναστατικές μεθόδους και λύσεις.

Σύντροφοι, βοηθήστε με και σώστε με γιατί το σύστημα τέτοιον με θέλει. «Δειλό, μοιραίο και άβουλο αντάμα, παραιτημένο κατά βάθος». Μην τους κάνετε χατίρι.

Πιστεύω ότι η νέα ΚΕ και ΘΑ ΘΕΛΕΙ και ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ «το περιεχόμενο δουλιάς των ΚΟΒ να συνδυάζει τον ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό τομέα. Να μην χαρακτηρίζεται από ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟ και ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΑ».

Πιστεύω ότι η νέα ΚΕ και ΘΑ ΘΕΛΕΙ και ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να οργανώσει την εσωκομματική ιδεολογική μόρφωση των κομματικών μελών, ώστε οι ΚΟΒ αφ' ενός να έχουν ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη διαμόρφωση των αποφάσεων και αφ' ετέρου να μπορούν, έτσι, να ασκούν έλεγχο στην ΚΕ (βασικά στοιχεία και τα δύο στη λειτουργία ενός κομμουνιστικού κόμματος).

Αν δε σημειωθούν πρόοδοι στα παραπάνω αδύνατα σημεία, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τι σοβαρό συμβαίνει στο Κόμμα. Και η ευθύνη θα βαρύνει, εξ ολοκλήρου την κομματική ηγεσία.

ΥΓ: Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δημοσιεύει καθημερινά θεωρητικές αναλύσεις, για να βοηθήσει τους αναγνώστες του και τα κομματικά μέλη. Ομως αυτός ο ρόλος του «Ρ» θα πρέπει να είναι εφεδρικός.

Τον κύριο ρόλο στην ενημέρωση και στην ιδεολογική μόρφωση των κ.μ. θα πρέπει να τον έχουν οι ΚΟΒ. Γιατί, αφενός στο «Ρ» δεν υπάρχει ο διάλογος που θα λύσει απορίες και αφ' ετέρου γιατί ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ.

Και μια που μίλησα για το «Ρ».

«ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ» διαφημίσεις του «Ρ» δεν είναι ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ εκεί που οι εξελίξεις το απαιτούν, με στόχο την πάλη για το σοσιαλισμό, αλλά μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ και μια ΥΠΟΚΛΙΣΗ στις δυσκολίες.

Πιστεύω ότι όταν το κείμενο μιλά για καταπολέμηση φαινομένων φιλελευθερισμού και τάσεων υποχώρησης μπροστά στις δυσκολίες, θα εννοεί και αυτού του είδους τις διαφημίσεις.

Ευχαριστώ

Αργύρης Παϊρίδης

ΚΟΒ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Προς την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου

Διαβάζοντας το ντοκουμέντο των Θέσεων της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο και παρακολουθώντας την εξέλιξη του προσυνεδριακού διαλόγου, στη βάση των δικών μου εμπειριών από την κομματική ζωή και δράση, θεωρώ σκόπιμο και αναγκαίο να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις.

1. Η σωστή μελέτη των Θέσεων και η προοπτική, που εμπεριέχουν, δεν αφήνουν περιθώρια για εσωστρέφεια και άσκοπη παρελθοντολογία. Τα ζητήματα που αφορούν την ισχυροποίηση του Κόμματός μας εξετάζονται από την οπτική γωνία της προσφοράς του στην εργατική τάξη και ολόκληρο το λαό, προκειμένου να επιτελέσει την ιστορική του αποστολή στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, σε συνθήκες μιας σύνθετης πραγματικότητας που αλλάζει γρήγορα. Δικαιώνουν την αντίληψη πως το Κόμμα μας υπάρχει και αναπτύσσεται μέσα στο λαό, προσβλέποντας στη δική του προοπτική και δικαίωση. Πως το συνέδριό του αφορά και ενδιαφέρει ευρύτερες δυνάμεις από αυτές που συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ.

2. Η υπεροχή των θέσεών μας έναντι αυτών των άλλων πολιτικών δυνάμεων δε βρίσκεται μόνο στο ότι υποστηρίζουν τα δίκαια του λαού, αλλά και στο ότι εκφράζουν αντικειμενικές αλήθειες και φυσικά την πραγματικότητα χωρίς να αφαιρούν ή να παραμορφώνουν τη δυναμική της.

Από την άποψη αυτή πρέπει να μας χαρακτηρίζει πολιτική αυτοπεποίθηση και να επικρατεί ένας άλλος αέρας στην επικοινωνία μας με το λαό. Να βγαίνουμε επιθετικά και όχι αμυντικά, από θέσεις ουσίας και όχι σαν τρόπος έκφρασης.

3. Προοδευτική, αριστερή αντίληψη δεν μπορεί να υπάρξει μακριά και έξω από την αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και δράση. Είναι αδύνατο να αναπτυχθεί χωρίς συγκρούσεις με τις λογικές της συναίνεσης και του συμβιβασμού, χωρίς επιμονή στην αναζήτηση της αιτίας ύπαρξης των προβλημάτων και την ουσιαστική αντιμετώπισή τους (ριζοσπαστισμός). Πρέπει να συνδυάζεται οπωσδήποτε με ενεργό συμμετοχή στο κίνημα. Με την παραδοχή της ανάγκης αλλά και της δυνατότητας κοινής δράσης με τους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ.

Κατά τη γνώμη μου αυτά τα κριτήρια, που πρέπει να χρησιμοποιούνται με ενιαίο και αδιάσπαστο τρόπο, είναι αναγκαίο να προωθηθούν εκλαϊκευμένα στο λαό, προκειμένου να οριοθέτησει στη συνείδησή του την έννοια του «αριστερού» και της «αριστεράς».

Ετσι θα συμβάλλουμε ουσιαστικά στην ιδεολογικοπολιτική οχύρωση των εργαζομένων απέναντι στις λαθροχειρίες και στην αποπροσανατολιστική τακτική οπορτουνιστικών δυνάμεων που μας χτυπούν από τα δεξιά ή από τα αριστερά.

Η υπερτίμηση μιας προηγούμενης δράσης, που αναιρείται από τη σημερινή στάση ορισμένων, δεν μπορεί στο όνομα της «τυπικής ευγένειας» ή εν αναμονή μιας αλλαγής να μας οδηγεί στην εγκατάλειψη της υπεράσπισης της έννοιας του «αριστερού». Οχι γιατί αυτοχριστήκαμε θεματοφύλακες, αλλά γιατί οφείλουμε να αποτρέψουμε οποιοδήποτε αποπροσανατολισμό του λαού.

4. Η δουλιά υποδομής στο Κόμμα είναι αναπόσπαστο στοιχείο του επαναστατικού του χαρακτήρα και οφείλουμε να τη συνδυάζουμε σωστά με την καθημερινή πολιτική μας δράση. Είναι δείκτης της ορθής σχέσης της τακτικής μας με τη στρατηγική. Αλλωστε, η εμπειρία της καθημερινής μας δουλιάς είναι κομμάτι της υποδομής, αν σωστά γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας και βάση εξαγωγής συμπερασμάτων. Κατά τη γνώμη μου, η δουλιά υποδομής είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την καθημερινή πολιτική δράση και συνιστά αντιδιαλεκτική λογική κάθε απόπειρα διαχωρισμού τους.

Οι επεξεργασίες, διαδικασίες ιδεολογικοπολιτικού εξοπλισμού και η προσπάθεια κατάκτησης της Μαρξιστικής - Λενινιστικής παιδείας, ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση μεθοδολογιών και επιχειρημάτων, μαζί με την ολοκληρωμένη πολιτική ανάδειξης στελεχών δεν μπορεί και δεν πρέπει να διακόπτονται ανάλογα με τις φάσεις του κινήματος, με τις τυχόν δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματά του.

Η ύπαρξη και η συλλογική εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δουλιά υποδομής είναι απαραίτητη για όλα τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος και φυσικά είναι απαραίτητος ο έλεγχος για την υλοποίησή του, στη βάση κατευθύνσεων που θα επεξεργάζεται η κεντρική καθοδήγηση του Κόμματος.

Αν στη φάση της ανασυγκρότησης του Κόμματος οι ανάγκες επέβαλαν να αναδείχνουμε στελέχη με τη μέθοδο «ρίξ' τον στη θάλασσα και θα μάθει να κολυμπά», βοηθώντας όπως μπορούσαμε, στη φάση της ισχυροποίησης του Κόμματος, αυτό θα πρέπει να αλλάξει, στα πλαίσια της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στελεχών που συνδυάζοντας τη θεωρία και την πράξη θα ικανοποιεί τις ανάγκες της ανάπτυξης του Κόμματος, συμβάλλοντας στην ανάδειξη στελεχών ικανών να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις τους και με δεδομένη τη δυνατότητα βελτίωσης.

5. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε πως άλλο πράγμα είναι η δυνατότητα επιχειρηματολογίας στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις για τη στήριξη των θέσεων - προτάσεων του Κόμματος σε μια μάχη και άλλο η Μαρξιστική - Λενινιστική παιδεία που εμπεριέχει αλλά δεν ταυτίζεται με τα προηγούμενα.

Κατά τη γνώμη μου, οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρώνουν στην κομμουνιστική παιδεία, που εξασφαλίζει τις βάσεις για ουσιαστικότερη, ενεργητικότερη και το κυριότερο πολιτικά παραγωγικότερη συμμετοχή στο Κόμμα και τη ζωή του. Αυτό σχετίζεται με την ολοκληρωμένη ολόπλευρη ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση του κάθε συντρόφου, που εξασφαλίζει την πιο σταθερή και ουσιώδη σχέση με το Κόμμα της εργατικής τάξης.

Είναι αδιανόητο οι έκτακτες ανάγκες ή οι ανάγκες μιας μάχης να κατεβάζουν τον πήχη και αντί Μαρξιστικο-λενινιστική παιδεία να επιδιώκουμε ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό - κατάρτιση για μια ή κάποιες μάχες. Τέτοιες σκέψεις υποβαθμίζουν τον στρατηγικό στόχο του Κόμματος και υποτιμούν τις δυνατότητες των κομματικών μελών, που στην περίπτωση της κομμουνιστικής παιδείας θα είχαν άλλη ανταπόκριση και συμμετοχή. Φυσικά, αρκετές φορές λέμε πως αυτά είναι διαλεκτικά δεμένα και δεν έχει αξία να τα ξεχωρίζουμε. Δυστυχώς, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις παρακάμπτεται η έλλειψη πρακτικών δυνατοτήτων υλοποίησης και των δύο και επικρατεί η βουλησιαρχία, που φυσικά δεν οδηγεί πουθενά και δεν προσφέρει τίποτε.

6. Η στέρεα κυριαρχία της πολιτικής μας εξασφαλίζεται από την ευρύτερη αποδοχή της ιδεολογίας μας. Γι' αυτό οι προσπάθειες μας δεν πρέπει να σταματούν στη διάδοση των ντοκουμέντων των συνεδρίων μας και στις πολιτικές μας προτάσεις, πρέπει να επεκτείνονται και να επιδιώκουν την κυριαρχία του δικού μας συστήματος αντιλήψεων για την εξήγηση της κοινωνίας και όσων συντελούνται γύρω μας. Πρέπει να συνδυάζονται με τη διάδοση της κοσμοθεωρίας μας που φυσικά δεν είναι μουσειακό έκθεμα, αλλά πηγή έμπνευσης και δράσης συμβατής με όσα χρειάζονται και προσδοκούν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου.

Τάσος Χρονάς

Μέλος του Γρ. Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ