Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σύντροφοι βοηθήστε με

Ξεκινώντας το γράμμα μου θα πρέπει να διευκρινίσω κάτι. Η όποια κριτική μου είναι καλόπιστη και δεν εμπεριέχει καμιά προκατάληψη ή διάθεση γκρίνιας. Θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα τρυφερό μάλωμα σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.

Στα περισσότερα σημεία των Θέσεων συμφωνώ απόλυτα. Για ορισμένα έχω τις παρατηρήσεις μου και υπάρχει και ένα σημείο που με έκανε να νιώσω υπερηφάνεια που είμαι μέλος του ΚΚΕ. Θα ξεκινήσω με το τελευταίο:

Στην εισαγωγή και στη σελίδα 2 γράφει: (Αξίζει να το μεταφέρω όπως το γράφει).

«Να μην περιοριστεί η συζήτηση στα θετικά που επέδειξε το ΚΚΕ. Κυρίως ενδιαφέρει τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί να βοηθήσουν για να αναδειχτούν και να μελετηθούν βαθύτερα οι υποκειμενικές ελλείψεις και καθυστερήσεις, οι αδυναμίες. Να φανεί τι πρέπει να διορθωθεί, να βελτιωθεί».

Είναι μια θέση, σύντροφοι, που δείχνει πόσο δημοκρατικά ΘΕΛΕΙ να λειτουργήσει το Κόμμα μας. Που δείχνει πόσο η κομματική ηγεσία, στα πλαίσια αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, θέλει να ακούσει (σαν τη μάνα που αφουγκράζεται την ανάσα του παιδιού της) τη γνώμη και την κριτική των κομματικών μελών και των οπαδών μας. Αυτό το κομμάτι, σύντροφοι, με έκανε να νιώσω, για άλλη μια φορά, υπερήφανος που είμαι μέλος αυτού του κόμματος.

Και ρωτώ τώρα εγώ ο αφελής. Αλήθεια, λειτουργούν, άραγε έτσι δημοκρατικά και τα άλλα «δημοκρατικά» κόμματα; Εχουν καμία σχέση τα δικά μας συνέδρια (έτσι όπως γίνονται, με τη δημοσίευση των Θέσεων, τη σκληρή αυτοκριτική και την καλοδεχούμενη ανοιχτή κριτική) με τα συνέδρια των άλλων κομμάτων;

Μα τι ρωτώ κι εγώ ο αφελής.

Μα αυτά είναι «δημοκρατικά» κόμματα!

Ας έλθω τώρα στις παρατηρήσεις μου.

Η κομματική ηγεσία από το 2000 είχε επισημάνει ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των ΚΟΒ. Θυμίζω:

Απόφαση 16ου:

«Να ανεβάσουμε ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όλων των κ.μ. στη ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των αποφάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η οργανωτική πλαδαρότητα και χαλαρότητα».

Απόφαση Νομαρχιακών 2002

«Στο σύνολό τους τα αποτελέσματα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνιστούν προειδοποιητικό σινιάλο... Το ζητούμενο είναι να συνειδητοποιηθεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ».

«Η γραμμή μας μεταφέρεται, δε δουλεύεται από τα όργανα, ιδιαίτερα σε Αχτιδικές Επιτροπές και από τις ΚΟΒ. Αυτό το ΧΡΟΝΙΟ πρόβλημα που δεν έχει ξεπεραστεί, αποτελεί την κύρια ευθύνη που η γραμμή μας κακοπαθαίνει στην πράξη. Φτάνει στο λαό αποσπασματικά ή με τη μορφή τσιτάτου». Αυτά τα προβλήματα, στη λειτουργία των ΚΟΒ, που η κομματική ηγεσία τα είχε επισημάνει εδώ και χρόνια, έρχονται οι ΘΕΣΕΙΣ του17ου να τα αναδείξουν σε όλο τους το μέγεθος.

«Η ΚΕ έδειξε υποχώρηση στο βασικό καθήκον να οργανωθεί... η εσωκομματική θεωρητική μόρφωση».

«Το περιεχόμενο δουλιάς των ΚΟΒ... δε συνδυάζει αρμονικά τον ιδεολογικοπολιτικό, μαζικό και οργανωτικό τομέα... εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟ και ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΑ».

«Η αιτία των προβλημάτων ...οφείλεται στο ότι δεν κατακτήθηκε η βαθιά ιδεολογικοπολιτική αφομοίωση της στρατηγικής και προγράμματος του Κόμματος».

«Είναι στην ευθύνη της νέας ΚΕ ...να αναπτύξει τη θεωρητική γνώση».

«Αυτή η αδυναμία δεν πρέπει να παραταθεί».

Ναι, σύντροφοι. Αυτή η αδυναμία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ. Και για να μην παραταθεί, πρέπει να με βοηθήσετε, σύντροφοι.

-- Βοηθήστε με, λοιπόν, σύντροφοι.

Να αποκτήσω τη θεωρητική γνώση και να αποτινάξω τα φαινόμενα ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟΥ και ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ και τις τάσεις υποχώρησης μπροστά στις δυσκολίες, που με διακρίνουν.

-- Βοηθήστε με σύντροφοι,

Γιατί μόνο με τη θεωρητική γνώση θα μπορώ να δώσω αιτιολογική εξήγηση και να κάνω επιστημονική πρόβλεψη στα γεγονότα. Και μόνο τότε θα μπορώ να δείξω και στον άνεργο και συμβιβασμένο φίλο μου, που ζει στην ανασφάλεια και στην εκμετάλλευση, την αιτία της κατάντιας του και να τον πείσω να κατέβει μαζί μου στους αγώνες μας.

-- Βοηθήστε με σύντροφοι,

Γιατί αν συνεχίσω να λειτουργώ έτσι, σε λίγο καιρό θα είμαι ένας απ' αυτούς που περιγράφει στους στίχους του ο Δήμος Μούτσης. «Λίγοι καλοί κι αυτοί μοιραίοι, παραιτημένοι κατά βάθος», ή ένας από τους «μοιραίους» του Βάρναλη.

Σύντροφοι, βοηθήστε με

Αλλά μην καθυστερείτε. Γιατί εάν ακολουθηθούν οι διαδικασίες που αναφέρει η Θέση 21, τότε θα φτάσουμε στο 18ο και θα συζητάμε ακόμα για τα ίδια προβλήματα. Οταν η λειτουργία ενός επαναστατικού κόμματος φτάσει σε ΟΡΙΑΚΟ σημείο (προειδοποιητικό σινιάλο), τότε η ηγεσία του θα πρέπει να προσφύγει σε επαναστατικές μεθόδους και λύσεις.

Σύντροφοι, βοηθήστε με και σώστε με γιατί το σύστημα τέτοιον με θέλει. «Δειλό, μοιραίο και άβουλο αντάμα, παραιτημένο κατά βάθος». Μην τους κάνετε χατίρι.

Πιστεύω ότι η νέα ΚΕ και ΘΑ ΘΕΛΕΙ και ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ «το περιεχόμενο δουλιάς των ΚΟΒ να συνδυάζει τον ιδεολογικοπολιτικό και οργανωτικό τομέα. Να μην χαρακτηρίζεται από ΠΡΑΚΤΙΚΙΣΜΟ και ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΑ».

Πιστεύω ότι η νέα ΚΕ και ΘΑ ΘΕΛΕΙ και ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ να οργανώσει την εσωκομματική ιδεολογική μόρφωση των κομματικών μελών, ώστε οι ΚΟΒ αφ' ενός να έχουν ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη διαμόρφωση των αποφάσεων και αφ' ετέρου να μπορούν, έτσι, να ασκούν έλεγχο στην ΚΕ (βασικά στοιχεία και τα δύο στη λειτουργία ενός κομμουνιστικού κόμματος).

Αν δε σημειωθούν πρόοδοι στα παραπάνω αδύνατα σημεία, τότε θα πρέπει να ψάξουμε τι σοβαρό συμβαίνει στο Κόμμα. Και η ευθύνη θα βαρύνει, εξ ολοκλήρου την κομματική ηγεσία.

ΥΓ: Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δημοσιεύει καθημερινά θεωρητικές αναλύσεις, για να βοηθήσει τους αναγνώστες του και τα κομματικά μέλη. Ομως αυτός ο ρόλος του «Ρ» θα πρέπει να είναι εφεδρικός.

Τον κύριο ρόλο στην ενημέρωση και στην ιδεολογική μόρφωση των κ.μ. θα πρέπει να τον έχουν οι ΚΟΒ. Γιατί, αφενός στο «Ρ» δεν υπάρχει ο διάλογος που θα λύσει απορίες και αφ' ετέρου γιατί ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ.

Και μια που μίλησα για το «Ρ».

«ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ» διαφημίσεις του «Ρ» δεν είναι ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ εκεί που οι εξελίξεις το απαιτούν, με στόχο την πάλη για το σοσιαλισμό, αλλά μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ και μια ΥΠΟΚΛΙΣΗ στις δυσκολίες.

Πιστεύω ότι όταν το κείμενο μιλά για καταπολέμηση φαινομένων φιλελευθερισμού και τάσεων υποχώρησης μπροστά στις δυσκολίες, θα εννοεί και αυτού του είδους τις διαφημίσεις.

Ευχαριστώ

Αργύρης Παϊρίδης

ΚΟΒ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ